IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия се е свило за трети пореден месец

Това затруднява цялата икономика, която се очаква отново да навлезе в рецесия тази година

11:35 | 07.09.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Индустриалното производство в Германия отново се е свило през юли, което допълнително е забавило растежа на най-голямата икономика в Европа, помрачавайки перспективите в началото третото тримесечие, пише Bloomberg.

Производството е намаляло с 0,8% през юли спрямо юни в резултат на спад при капиталовите и потребителските стоки, показват данни на статистическата служба във Висбаден. Медианната прогноза на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, беше за спад от 0,4%. Индексът на индустриалното производство е спаднал до най-ниското си ниво от декември насам.

Германското индустриално производство отчита по-голям от очаквания спад през юли. Графика: Bloomberg Германското индустриално производство отчита по-голям от очаквания спад през юли. Графика: Bloomberg

„Тъмните облаци все още са надвиснали над индустрията“ коментира Александър Крюгер, главен икономист в Hauck Aushaeuser Lampe.

„Слабата световна икономика и високите цени на енергията ще запазят перспективите мрачни. По отношение на производството вече изглежда, че ще има още един тримесечен спад", добави той.

В по-малко променливото тримесечно сравнение производството през периода от май до юли е спаднало с 1,9% спрямо предходните три месеца, сочат данните.

Индустриалното производство (с изключение на енергетиката и строителството) е намаляло с 1,8% през юли на месечна база, като производството на капиталови стоки се е свило с 2,9%, а това на потребителските стоки – с 1%.

Германските фабрики продължават да изпитват затруднения на фона на слабото търсене от страна на Китай, недостига на работници, по-високите лихви и последиците от миналогодишната енергийна криза, които все още се усещат.

Това натежава на цялата икономика, която е единствената, която се очаква да навлезе в рецесия от Групата на седемте през тази година. В сряда анализатори от Института в Кил прогнозираха, че производството ще намалее отново през това тримесечие, след като едва излезе от зимната рецесия и стагниращ през трите месеца до юни.

Спадът на производството в Германия е отчетен ден, след като данните за фабричните поръчки в страната показаха, че те са намалели най-много през юли от разгара на пандемията през 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 зелкич пак на кyх се праиш. Те субсидийките за въглища и газ са успоредно с еко-данъците. Умножават се едните, умножават се и другите. А за ветрилките и соларките субсидийките са успоредно с данъчните облекчения и пак не са достатъчни. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: 0pk ... то проблема е че субсидийките са въглищата и газ , и се умножавата , а не за перки и фотоволтаици ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
Няма проблем, сега като спуснат още субсидии за перки и панелки, ще се стабилизира и икономиката, и енергетиката, и индустриалното производство. Все пак тук е в сила народната мъдрост: "Я не сакам на мен да е добре. Я сакам на Путин да му е зле." :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още