IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Икономиката на Германия се нуждае от реформи, иначе ще продължи да се свива

Зависимостта от китайския внос, скъпата енергия и демографската ситуация са част от проблемите на Германия

20:19 | 18.09.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Германия вероятно ще се свие през това тримесечие и властите ще трябва да се справят с редица дълбоко вкоренени предизвикателства пред икономическия модел на страната, ако искат да подобрят прогнозите в дългосрочен план, твърдят от централната банка на страна (Бундесбанк), цитирани от Bloomberg.

Въпреки забавящата се инфлация, стабилния растеж на заплатите и силния пазар на труда, потребителите все още са колебливи по отношение на разходите си, смятат от Бундесбанк. Същевременно фабричния сектор отслабва още повече и по-високите разходи за финансиране може да засилят напрежението върху вътрешното и външното търсене.

Макар че бизнесът се справи сравнително добре със скорошните сътресения като енергийната криза и все няма признаци за предстояща такава във фабричния сектор, „има голяма нужда от действия“ за адаптиране към новата среда, смятат от Бундесбанк.

За да излезе от настоящото си затруднено икономическо положение, Германия трябва да го направи бавно. Графика: Bloomberg За да излезе от настоящото си затруднено икономическо положение, Германия трябва да го направи бавно. Графика: Bloomberg

„Проблемите, които трябва да бъдат решени, са комплексни и отчасти са свързани помежду си“, твърдят от банката в месечния си доклад от понеделник. Властите в Берлин „предприемат някои стъпки в правилната посока. Но те също трябва да бъдат изпълнявани и продължавани.”

Бързия отказ от руските изкопаеми горива, разпокъсването на световната търговия и застаряващото общество предизвикаха дебат дали Германия отново е изправена пред период на икономическа слабост. Някои сравниха настоящата ситуация с периода след обединението през 90-те години на миналия век, когато страната беше наречена „болният човек на Европа“.

Но гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел отхвърли това сравнение, като предупреди да не се подценява „способността за адаптация“ на икономиката.

Предизвикателствата пред нацията се смятат за особено сериозни, тъй като със своите около 18%, фабричното производство заема по-голям дял от брутния вътрешен продукт, отколкото в други страни. Според Бундесбанк обаче едно понижение до нива, по-близки до тези на други развити икономики, не би трябвало да е причина за безпокойство само по себе си.

Това е така, защото растежът на производителността в Германия от 90-те години на миналия век не надвишава този на страните, които са преминали по-бързо към икономика, базирана предимно на сектора на услугите. В бъдеще "ще бъде изключително важно да се използват по-пълноценно възможностите на дигиталната промяна", заявиха от банката.

С нарастването на геополитическите рискове компаниите трябва да „премислят“ силната си зависимост от вноса от Китай, както и по-нататъшните си инвестиции там, твърдят от  Бундесбанк. Макар и да отбелязват, че някои продукти, на които разчитат компаниите, трудно могат да бъдат доставени от друго място, внезапното прекъсване на веригите на доставки би натежало върху фабричното производството в краткосрочен план.

За да се справи с по-високите цени на енергията, повишени заради войната в Украйна и зеления преход, Германия трябва да гарантира, че възобновяемите енергийни източници и мрежи могат да бъдат създадени бързо, смятат Бундесбанк, като призовават за по-прости и бързи процедури за публично планиране и одобрение.

Демографските промени представляват друго ключово предизвикателство, тъй като са напът да намалят предлагането на работна ръка, коментираха от регулатора, предлагайки на властите да стимулират имиграцията от страни извън Европейския съюз и да осигурят повече грижи за децата, за да могат жените, в случая, да работят повече.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:19 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Dani_2077
преди 7 месеца
До: evlogiВиж че статията е само общи приказки и глупости, като "трябва да насърчим миграцията на хора ..." ??? В Италия, Гърция и Испания има "хора" колкото искаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
evlogi
преди 7 месеца
Скъпата енергия ли? Че ква скъпа енергия бе? Нали има energiewende уж?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още