IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нагел от Бундесбанк: Не можем да понижим лихвите скоро

Гуверньорът на германската банка припомни, че решенията на ЕЦБ ще бъдат съобразени с данните

21:27 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да запази разходите по заемите си високи още известно време, сподели гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел, цитиран от Bloomberg.

"Нашата затегната парична политика дава резултат, но не трябва да бързаме с разхлабването", заяви шефът на германската централна банка във вторник по време на реч в Берлин. "По-скоро основните лихви ще трябва да останат на достатъчно високо равнище за достатъчно дълъг период от време".

Нагел говори пет дни, след като ЕЦБ остави лихвите си непроменени за първи път от повече от година насам. Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард посочи, че в момента не се налага ново повишение, а пазарите и икономистите очакват разходите по заемите да останат на това равнище и през 2024 г.

В изказване на отделно събитие в Испания вицегуверньорът на ЕЦБ Луис де Гиндос заяви, че депозитна лихва на ниво от 4% ще помогне за връщането на инфлацията към целевата стойност.

"Все още не можем да кажем дали лихвите са достигнали своя връх: Оставаме силно зависими от данните", призна Нагел. "Нашата позиция в областта на паричната политика трябва да гарантира, че инфлацията ще се върне към целта от 2%. Инфлацията се оказа упорита и все още не сме спечелили битката срещу нея".

Други членове на Управителния съвет направиха сходни коментари, че е твърде рано да се обсъждат понижения, макар че Янис Стурнарас от Гърция заяви пред вестник Handelsblatt, че може би е склонен да обмисли такъв ход, ако инфлацията спадне "трайно и устойчиво под прага от 3% в средата на 2024 г."

Инфлацията в еврозоната се забавя, но БВП се свива. Графика: Bloomberg Инфлацията в еврозоната се забавя, но БВП се свива. Графика: Bloomberg

Публикувани по-рано във вторник данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е забавила до 2,9% през октомври - най-ниското ѝ равнище от повече от две години насам. Но пътят напред вероятно ще бъде неравен, като инструментът Nowcast на Bloomberg Economics предвижда слабо ускорение на инфлацията до 3,1% през ноември.

Нагел подчерта, че базисният ценови натиск, който изключва цените на храните и енергоизточниците, остава висок и нестабилен.

"Съществуват няколко риска за забързване на инфлацията", смята той. "Геополитическото напрежение в Близкия изток може да повиши цените на енергията и да направи средносрочните перспективи по-несигурни. Жителите на еврозоната с право очакват от нас да си свършим работата и да осигурим ценова стабилност. Това е и моят основен приоритет."

Според германския служител сега най-важното ще бъде курсът да се запази.

"Не бива да ставаме нервни или да се възгордяваме твърде рано", каза Нагел. "Трябва да изчакаме и да видим как ще се прояви ефектът от паричната политика предвид голямата несигурност."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:27 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още