IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забавя под 3% през октомври

Забавянето отново е най-значително при цените на храните, алкохола и тютюневите изделия

13:47 | 31.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка:  Gary Hershorn/Getty Images
Снимка: Gary Hershorn/Getty Images

Общата годишна инфлация в еврозоната се е забавила рязко през октомври, достигайки ниво от 2,9%. Това е с 1,4 процентни пункта по-малко спрямо септември и се доближава все повече до целта на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 2%, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени достигна връх от 10,6% през октомври 2022 г., като оттогава насам стабилно намалява.

Базисната инфлация, която изключва волатилни елементи като храни и енергия, също се забавя, макар и по-слабо. Тя достига ниво от 4,2% през октомври, намалявайки с 0,3 пр.п. спрямо септември. Така тя остава значително над общата инфлация.

През последните месеци основната инфлация се движеше в тесни граници от 5,3% до 5,7%, без да сигнализира особено забавяне. През септември обаче за пръв път спадна под 5%, достигайки 4,5% и явно започва тенденция на забавяне и при този показател. Година по-рано базисната инфлация през октомври бе с половин процентен пункт нагоре – на ниво от 5,0%.

Разглеждайки отделните компоненти на инфлацията, най-голям ръст отново отчитат цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, макар и да се забавя – 7,5% спрямо нивото от 8,8% през септември.

На второ място по ръст са услугите, които поскъпват с 4,6%, като увеличението се забавя с едва 0,1 процентен пункт спрямо нивото от предишния месец.

Ръстът на неенергийните индустриални стоки също се забавя - до 3,5% спрямо 4,1% месец по-рано.

За разлика от миналата година, когато енергоизточниците бяха основна причина за ускоряването на потребителските цени и достигането на рекордна инфлация, през октомври те продължават да поевтиняват и то със значително по-бърз темп – с -11,1% спрямо -4,6% през септември.

На месечна база инфлацията в еврозоната достига 0,1%.

В понеделник стана ясно, че инфлацията в Германия също се e забавила значително през октомври, достигайки най-ниското си ниво от август 2021 г., което загатна и за охлаждане на инфлацията в цялата еврозона.

Инфлацията в Германия е спаднала до 3,0% през октомври. Потребителските цени, измерени с хармонизирания индекс на потребителските цени на Европейския съюз, са се повишили с 4,3% на годишна база през септември.

Според данните на Евростат сред по-големите икономики на Европейския съюз инфлацията в Италия се е забавила до 1,9% през октомври (5,6% през септември), във Франция до 4,5% (5,7% през септември), а в Испания се е ускорила до 3,5% (3,3% през септември). Белгия отчита дефлация от 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:47 | 31.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още