IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия може да заделя до 8 млрд. евро повече за отбрана от 2028 г.

Допълнителните средства може да бъдат освободени, ако Германия намали дълга си

16:24 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Michele Tantussi/Getty Images
Снимка: Michele Tantussi/Getty Images

Германският финансов министър Кристиан Линднер очаква допълнителни разходи за отбрана от до 9 млрд. долара от 2028 г. нататък, ако страната намали нивата си на дълга, каза той в коментари пред агенция DPA, публикувани във вторник.

Допълнителните средства може да бъдат освободени, ако Германия намали дълга си под поставената от Европейския съюз (ЕС) цел за съотношение от 60% спрямо брутния вътрешен продукт (БВП), като в момента нивото е 63%, казва Линднер, който е от фискално консервативната партия „Свободни демократи“.

„Ако паднем под тази граница, тогава изплащането на дълга от времето на коронавируса, планирано за 2028 г., може да бъде отново обсъдено“, добавя той.

Германското правителство взе спешни заеми на обща стойност около 300 млрд. евро през 2020, 2021 и 2022 г. в отговор на пандемията и войната в Украйна, като в същото време отмени дълговата спирачка, която ограничава държавните заеми.

„Без да се налага да променяме дълговата спирачка, тогава мога да видя ново финансово пространство за маневри“, каза Линднер във вторник в социалната платформа Х.

Германия бюджетира изплащане на дълг в размер на 9 млрд. евро годишно от 2028 г. и от 10,8 млрд. евро годишно от 2031 г.

„Ако обаче тежестта от пандемията върху нивото на дълга дотогава бъде преодоляна, плащането може да бъде значително намалено“, каза министърът.

„Това ще освободи милиарди, които ще ни помогнат да постигнем скока към целта на НАТО във федералния бюджет след края на специалната програма за германската армия“, каза той.

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Германия създаде специален фонд на стойност 100 млрд. евро за закупуването на съвременни оръжия. Тя се ангажира и да достигне целта на НАТО за военни разходи от поне 2% от БВП.

Германското правителство в момента подготвя бюджета за 2025 г. и финансовия план до 2028 г.

2028 г. се смята за особено трудна, ако специалният фонд свърши резервите си и са нужни още 20-25 млрд. евро в редовния бюджет за отбрана, за да се изпълни целта на НАТО.

„Посочвам цифрата от 9 млрд. евро допълнително пространство за действие през 2028 г., така че всички да сме мотивирани“, каза Линднер.

„Защото ако сега продължим по този път последователно, по отношение на федералния бюджет и на специалните фондове, тогава тази награда ни чака“, добави той.

Това няма да е първият път, когато правителствената коалиция удължава плащането на кризисните заеми, за да създаде ново пространство за разходи.

Тактиката бе използвана през 2022 г., когато бяха обединени плановете за вноски по пандемичните заеми за 2020 и 2021 г. с новопланираните кредити за 2022 г. и бе определен период на плащане от 21 години от 2028 до 2058 г.

Това даде на правителството допълнителен марж от няколко милиарда евро годишно, тъй като изплащането на по-старите кризисни заеми щеше да започне по-рано и беше планирано за по-кратък период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

Финанси виж още