IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Олаф Шолц е блокирал възможността Урсула фон дер Лайен да оглави НАТО

Постът е прекалено важен, за да го заеме христиандемократ от Германия, смята канцлерът

19:40 | 18.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германският канцлер Олаф Шолц е блокирал възможността Урсула фон дер Лайен да поеме поста на генерален секретар на НАТО, замествайки Йенс  Столтенберг, пише Die Welt. Според изданието американският държавен секретар Антъни Блинкен е коментирал възможността с президента Джо Байдън, а през миналата седмица - и с Шолц.

Германският канцлер е бил категоричен, че постът е прекалено важен, за да бъде зает от христиандемократ от Германия, както и че тя е прекалено критична към руския президент Владимир Путин и това може да пречка в дългосрочен план.

Според  британския The Sun в Лондон също не биха подкрепили Фон дер Лайен, която беше министър на отбраната в кабинета на Ангела Меркел в периода 2013 - 2019 година. Тя беше често критикувана, че разчита прекалено много на външни консултанти и реално е намалила готовността на германската армия.

Сегашният министър на отбраната Борис Писториус пък се е заел да подготви Германия за война и преприема множество реформи, допълва и The Telegraph.

Урсула фон дер Лайен е само един от обсъжданите варианти да замени Столтенберг, чийто мандат изтече преди почти две години, но беше удължен заради войната в Украйна. В Алианса се съгласиха на няколко пъти да удължат мандата му, но сега се очаква той вече да бъде освободен от поста си през октомври.

След негативните коментари на Шолц, нидерландецът Марк Рюте вече изглежда все по-голям фаворит. Засега няма ясен коментар от негова страна относно бъдещо назначение. В протоколните кадри от срещата му с президента на Украйна Володимир Зеленски в събота (17 февруари) в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността обаче се появи подсказка за бъдещите му планове. Във видеото двамата демонстрират приятелско отношение, а Зеленски коментира бъдещата му работа с думите, че се надява той да покани Украйна за член на НАТО.

Сред другите потенциални кандидати за поста са още и бившият министър на отбраната на Великобритания Бен Уолъс и испанският премиер Педро Санчес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:41 | 18.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
https://investor.bg/a/334-evropa/285114-nedovarshenata-kiberagentsiya-na-ursula-fon-der-layen , вижте коментар 1. Това преди 4г :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
Tikva007
преди 2 месеца
Фондер разсипа германската армия, разсипа и ЕС, защо да не разсипе и НАТО? Ако Тръмп реши да удари секирата на блока, може точно нея да избере. До тогава да довърши ЕС. Едва ли мнението на Шолц е било изобщо важно за Блинкен. По-скоро е използвал Шолц, в качеството му на мекотело, за да хвърли още една бака с катран върху набелязаната за икономическо и политическо унищожаване Германия. Защото такава информация от консултации на такова ниво изобщо не би следвало да се разгласява, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
wart
преди 2 месеца
Много интересно как така тоя мало...умен катър да свърши тая работа не е за вярване .( може би някой нещо му подсказал ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 7
cyclop
преди 2 месеца
Абе кво стана с ония два милиарда фалшиви, ненужни, нежелани вацини, които урцулата потайно подмолно договори за няма и полоин милиард население на ЕС? Дано не се е забравила тая история? Бъзикам се то ясно че се забрави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още