IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО отчете рекорд в предвидените средства за отбрана

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 млрд. долара за отбрана, заяви Йенс Столтенберг

13:44 | 14.02.24 г. 2
Снимка: БГНЕС/ЕПА
Снимка: БГНЕС/ЕПА

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че 18 държави от алианса ще вложат 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана и това е нов рекорд

2024 г. е шестата поредна година на увеличение на отбранителните разходи в последното десетилетие, каза Столтенберг по време на пресконференция в навечерието на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел тази седмица, съобщава БТА.

Тази година европейските съюзници ще осигурят 380 млрд. долара за отбрана, добави той.

За някои съюзници остава още работа. На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналата година приехме, че 2% са минимум, напомни генералният секретар.

НАТО успява да предотврати военно нападение срещу съюзниците в продължение на 75 години. Същинската идея зад Алианса е в това, че нападението срещу един съюзник води до отговор от цялата организация, посочи той. Докато това е така, нападенията ще бъдат избегнати, коментира Столтенберг.

Целта на НАТО е да предотврати война и да запази мира, а всяко предположение, че няма да се защитим взаимно, подкопава общата ни сигурност, категоричен бе Столтенберг.

Преди дни 45-тият президент на САЩ Доналд Тръмп (2017-2021) обяви, че страната му може да не се притече на помощ на държави от алианса, които не отделят достатъчно средства за отбрана.

Трябва не само с действията си, но и с думите си да показваме готовността на НАТО за съвместна отбрана, каза още Столтенберг.

Най-важният извод за НАТО от войната в Украйна е, че трябва да останем заедно, коментира той и добави, че подкрепата за Алианса е в интерес на националната сигурност на САЩ. Европейците и Канада трябва да харчат повече и добрата новина е, че те правят точно това, допълни Столтенберг.

САЩ никога не са водили война сами, а са разчитали на съюзници, коментира още той. САЩ осъзнават, че заедно сме по-силни, обобщи Столтенберг.

По предварителни данни на НАТО през 2023 г. 11 страни от алианса да са постигнали целта от минимум 2% за отбрана – Полша, САЩ, Гърция, Естония, Литва, Финландия, Румъния, Унгария, Латвия, Великобритания и Словакия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 11
khao
преди 2 месеца
тръмп каза ... трябва да харчите повече за отбрана и късия се погрижи това да се сллучи! да благодарим на путин че възроди умрялото НАТО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 2 месеца
Т.е. 13 от страните членки продължават да се правят на селски тарикати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още