IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли наистина президентът на САЩ да откаже защита на член на НАТО?

Ако Вашингтон не защити свой съюзник, това ще е краят на организацията, смятат анализатори

07:35 | 13.02.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Една реплика на водещия кандидат за номинация на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси НАТО и европейските съюзници. По време на среща с избиратели в Южна Каролина той каза, че би насърчил Русия "да прави каквото си поиска" с членове на Алианса, които не си плащат. Вероятно той има предвид членовете, които не изпълняват задължението си да харчат поне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана.

Тази цел беше поставена по време на среща на министрите на отбраната през 2006 година. През 2023 година общите разходи за отбрана на САЩ достигнаха 860 млрд. долара, или почти 3,5% от БВП. 

Не са много членовете на НАТО, които изпълняват това условие - около 10 от общо 31. Но дали действително американският президент има силата да откаже активирането на чл. 5, на който всъщност лежи цялостната концепция за колективна защита на Запада? The Washington Post коментира, че като върховен главнокомандващ американският президент действително е този, който решава дали и къде американските войници да влязат в битка, включително и за защита на САЩ.

Що се отнася до НАТО чл. 5 търпи тълкувание - текстовете предвиждат организацията да предприеме "действия, каквито сметне за необходимо", и според военни анализатори тази широка формулировка позволява на членовете например да не се намесят, ако техен съюзник всъщност провокира конфликт. Именно на такова тълкувание може да се позоват в Белия дом, за да откажат подкрепа за друга държава от Алианса. Но досега беше немислимо да се предположи, че именно САЩ ще изоставят член на НАТО и свой съюзник, коментира Джефри Ларсън, директор на звеното за проучвания в Колежа по отбрана на НАТО.

Според него, ако Вашингтон откаже подкрепа на друг член на Алианса, това би било краят на организацията. Това би било катастрофа и от гледна точка на външната политика на САЩ, категоричен е той.

Реално досега чл. 5 е активиран само един път - по време на терористичните атаки срещу САЩ през септември 2001 година.

САЩ са ключов член на НАТО - те харчат най-много от всички за отбрана, но също така и споделят разузнавателна информация, организират ракетен щит и осигуряват оборудване за отбрана. НАТО няма собствена армия, а координира армиите на своите членове - по традиция това е възложено на американските военни. Политическото ръководство - генералният секретар например, пък е избор на Европа.

Доналд  Тръмп започна да критикува организацията още по време на първия си мандат в Белия дом, но той не е първият високопоставен американски политик, който го прави. През 2011 година например държавният секретар Робърт Гейтс (в екипа на демократа Барак Обама) отчете зависимостта на Европа от американската армия в своята реч при напускането на поста. САЩ са "уморени" да се борят за онези, които не искат да споделят рисковете и разходите, каза още той, критикувайки намаляването на разходите за отбрана в Европа.

Тръмп надгради тази теза и предизвика скандал със своята липса на дипломатичност, пише още WP.

Коментарът на Тръмп действително разтърси всички европейски съюзници. Генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг пък написа в отговор, че "всяко предположение, че съюзниците няма да се защитят един друг, подкопава цялата ни сигурност, включително и тази на САЩ и поставя под увеличен риск американските и европейските войници".

В Кремъл отказаха да коментират думите на Тръмп. "Все още съм говорител на руския президент Владимир Путин, а не на Тръмп", каза Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Сигурност и отбрана виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
wart
преди 2 месеца
"Може ли наистина президентът на САЩ да откаже защита на член на НАТО? " Естествено ,че може НАТО значи - Америка останалите са сателит , слугите от колониите както каже Задокеанският господар. Тя е създадена да държи Европа под свой контрол и да плаща ,за безопасността си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 2 месеца
До: khao И з рА ждане.... и това стана *** дума, заедно с *** и пи б. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 10
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 тръмп няма да направи нищо от това което говори по много причини и нито една не е защото "няма да му го позволят". койме тоя дето се меси в работата на ам. президент, глуупи. Тия лакърдии и тъпотиии дето пишеш минават само в пенсионерския клуб на *** и бсп!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
Tikva007
преди 2 месеца
Проблемът не е в Тръмп и голямата му уста, а в американския слугинаж в Европа, който тръпне, подскача и се тресе от лигавщините на един американски паралия и професионален циркаджия, заиграл се от скука като политик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
Tikva007
преди 2 месеца
*Еднареплика на водещия кандидат за номинация на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп разтърси НАТО и европейските съюзници.* - Поредната журналистическа *буря в чаша вода*. Тръмп бил казал нещо. Той беше 4 години президент и не му позволиха да направи нищо от това, за което го бяха избрали американците, а дали изобщо ще стане президент и дали като такъв ще казва същите неща, още повече - да ги прави, е инфантилно да се коментира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 2 месеца
за можене, що да не може... но последиците за сащ ще са много лоши. Автоматично ще загубят влияние по света и статута им на единствена суперсила също ще бъде загубен... искат ли това или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Гошогошев
преди 2 месеца
Естествено че може И това го може не само президентът на САЩ , а всеки главнокомандуващ на всяка страна, независимо от НАТО ли е или не ,както и обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още