IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залогът на Путин върху Тръмп е напът да се изплати

Изоставянето на Украйна от САЩ обаче би било грешка с исторически размери

11:15 | 07.02.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Има още много месеци до президентските избори в САЩ, но Доналд Тръмп вече оказва много вреден ефект върху американската външна политика. По негово нареждане републиканците в Конгреса блокират военната помощ за Украйна, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Рахман.

Въпреки че Сенатът на САЩ може да приеме пакет от помощи тази седмица, републиканците в Камарата на представителите остават неумолими. В резултат на това изглежда все по-малко вероятно военната помощ за Украйна да стигне до Конгреса през следващите месеци - или дори тази година.

Последствията от това решение могат да бъдат катастрофални. Украйна вече страда от недостиг на боеприпаси - по-специално артилерийски снаряди. Това ще се изостри тази година, с все по-опасни резултати.

Джак Уотлинг от Royal United Services Institute, чест посетител на фронта в Украйна, казва, че ситуацията там сега е „изключително сериозна“. Недостигът на муниции вече доведе до увеличаване на украинските жертви. Тъй като не е сигурно кога ще пристигнат нови доставки на оборудване, украинската армия намира за невъзможно да планира бъдещи операции.

Недостигът на оръжия също така оказва влияние върху желанието на украинците да се записват като доброволци. Нарастващият натиск върху правителството в Киев е част от обяснението за публичните разногласия между президента Володимир Зеленски и неговия главнокомандващ Валерий Залужни.

Една положителна новина за Украйна беше постигнатото в ЕС споразумение от миналата седмица, според което Съюзът ще предостави 50 милиарда евро нова финансова подкрепа за украинското правителство (за четирите години от 2024-а до 2027-а – бел. прев.) В съвместно писмо до FT германският канцлер Олаф Шолц и четирима други лидери на ЕС призоваха и за увеличаване на европейската военна помощ.

Но европейските производствени линии все още не са готови да запълнят празнината при боеприпасите, оставена от американците. Процесът ще отиде поне до 2025 г. и прави втората половина на тази година потенциално много опасна за Украйна.

Уотлинг вярва, че последствията от недостига на муниции „първоначално ще се усетят бавно и след това бързо“. Той предупреждава, че „когато последствията станат много очевидни, вече ще е твърде късно“.

Тръмп и поддръжниците му от Републиканската партия изглежда не ги е грижа. Те очевидно са готови да допуснат руска победа – дори тя само леко да увеличава шанса на Тръмп да победи президента Джо Байдън през ноември.

Част от нежеланието на републиканците да отпуснат нова помощ за Украйна е продиктувано от реален скептицизъм относно войната. Но по-голямата част от протакането е просто заради отказа на Тръмп да даде на Байдън нещо, което ще изглежда като „победа“ преди президентските избори.

Миналата година републиканците поискаха военната помощ за Украйна да бъде обвързана с нови мерки и пари за сигурността по границите на САЩ. Демократите се съгласиха. Но Тръмп и републиканците отказват да приемат „да“ за отговор. Тръмп очевидно иска да яхне идеята, че Байдън е управлявал в хаос и провали - от граница с Мексико до Кабул и Киев.

Ако свободата на Украйна и сигурността на Европа са косвени щети от опитите на Тръмп да си върне Белия дом, бившият президент изглежда смята това за цена, която си струва да се плати.

Възможно е дори той да приветства украинско поражение - ако то дойде навреме за президентските избори и му позволи да лансира любимите си твърдения за слабостта и провала на администрацията на Байдън.

Разбира се, Тръмп не би могъл да направи нищо от това сам. Съучастието на републиканците в Конгреса е от решаващо значение. Убедителните победи на Тръмп в ранните щатски първични президентските избори убедиха повечето републиканци - винаги слаби в опозицията си срещу него - че трябва да се държат още по-раболепно. Ако той продължи да настоява никаква помощ за Украйна да не минава през Конгреса, републиканците в Камарата на представителите почти сигурно ще го изпълнят.

Онези във Вашингтон, които приемат на сериозно американското глобално лидерство, разбираемо са ужасени. Марк Уорнър, ръководител на сенатската комисия по разузнаване, написа в X, че „ако не изпълним ангажимента си към Украйна, няма да има нито една страна – приятел или враг – която да ни се довери напълно отново“. Бил Бърнс, директор на ЦРУ, каза, че ако САЩ сега изоставят Украйна, би било грешка с „исторически размери“. Решението би било още по-неразбираемо, тъй като - за разлика от войните във Виетнам или Афганистан - американски войници не участват в боеве и не умират.

Президентът на Русия Владимир Путин сигурно не може да повярва на късмета си. Освен ако това не е късмет, а дивидент от дългосрочна инвестиция. Тръмп нарича обвиненията, че Кремъл е работил за избирането му през 2016 г. „руската заблуда“. Но има много доказателства за намеса на Москва в полза на Тръмп – като хакването и публикуването на вътрешни имейли на Демократическата партия в средата на кампанията през 2016 г.

И в момента Путин използва всяка възможност, за да почеше излязлото извън контрол его на Тръмп. Руските учебници подкрепят любимата конспиративна теория на Тръмп, че президентските избори в САЩ през 2020 г. са били откраднати от него.

Путин направи дългосрочен залог върху Тръмп, който е напът да се изплати (на бойните полета в Украйна), освен ако в последния момент Конгресът не промени мнението си, завършва Рахман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
aldy
преди 2 месеца
Нещо за Тъкър Карлсън и интервюто със сатрапа на хилядолетието?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
andy
преди 2 месеца
А Бай Гън си скуби побелялата козина от мъка по загубените укроинвестиции. Толкова пари, измами и схеми, и всичко на вятъра. Ако това не довърши стърчоко, не виждам кое друго ще!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
RoyBatty
преди 2 месеца
Интересна статия. НО, защо не посочвате източника на информацията в нея? Всичко е в стил "така стоят нещата", НО според кого? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 15
Tikva007
преди 2 месеца
Хайде пак! Останаха ли още дееббилли, които да вярват на парртеннката за топлата връзка м/у Тръмп и Путин? Тезата в заглавието е нещо като вътрешен тест за преброяване на маллоуммните в редиците на твърдите консуматори на евтина предизборна либерална junk-food.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още