IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС най-накрая загърбиха политиката в името на сигурността. Време е Киев да направи същото

Освен ако няма наистина добра причина, Зеленски трябва да преглътне егото си и да се сдобри със Залужний

20:21 | 02.02.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

На 1 февруари страните от ЕС единодушно подкрепиха отпускането на дългосрочна финансова помощ за Украйна - в размер на 50 млрд. евро, от които 17 млрд. евро под формата на грантове. И не само това - европейките лидели  заявиха стандартното - че ще стоят зад Киев колкото е необходимо, но и че имат намерение да увеличат военната помощ за страната (до поне 5 млрд. евро годишно), както и че ще има ускоряване на производството на муниции и оръжие.

С други думи - ЕС най-накрая загърби политиката и осъзна, че трябва да работи за защитата, пише в коментар за Bloomberg Марк Чемпиън. Сега следващата крачка за гарантиране на сигурността в Европа е и в Киев да направят същото.

Новините, че украинският президент Володимир Зеленски все още се готви да уволни своя главнокомандващ ген. Валерий Залужний не помагат особено. Генералът беше този, който защити Киев и централните части на Украйна в момент, когато светът даваше 72 часа независимост. Залужний изготви и плана, чрез който беше освободен Херсон, докато всички чакаха атака на юг.

"Ако зеленски наистина иска да освободи Залужний, надяваме се, че има наистина добра причина", казва още анализаторът в своята  публикация.

Според него не е невиждано главнокомандващите да бъдат сменяни по време на война. Руският президент Владимир Путин го направи на няколко пъти. Американският президент Хари Трумън също уволнява ген. Дъглас Макартър по време на Корейската война.

Списъкът е дълъг - все пак войните не са линейни и дори и най-добрите генерали правят грешки .Ако приемем, че лятната офанзива на Украйна е на сметката на Залужний, то и той е претърпял неуспех. Трябва обаче да бъде отчетено, че на украинските военни не бяха дадени всички средства, за да бъде гарантнтиран успех в една от най-трудните задачи,с  която армията може да се сблъска - превземане на защитни укрепления.

Още преди началото на настъплението много анализатори предупредиха, че това ще е невъзможна операция без превъзходство във въздуха, което Украйна няма. Според много наблюдатели дори и американската армия би се провалила при това положение и с противник, който прекара месеци в изграждане на защитни линии.

Така се случи и  в Украйна - ограничените военновъздушни сили на Украйна не можаха да прелелят над бойното поле и пробивът не се получи, разсъждава още Марк Чемпиън.

А след близо две години война политиката се завърна в Украйна с всичка сила.Дори и най-големите противници на Зеленски се въздържаха от критики до август, когато стана ясно, че контранастъплението се проваля. Всеки от тях осъзнаваше, че без работата на президента, западната подкрепа е под въпрос. Но тогава започна да намаляват средствата, отпускани от САЩ и обвиненията не закъсняха. Сред тях бяха и критики, че Зеленски иска да изгони своя генерал заради негови политически амбиции.

Одобрението към президента започна да намалява спрямо невероятните почти 90% в първата година на войната. И като цяло Зеленски отнася всички критики, докато Залужний се превръща в най-уважаваната личност в Киев.

В цялата история има много "знайни и незнайни неизвестни", реплика на бившия министър на отбраната на САЩ Доналд Ръмсфелд, но украинският президент трябва много внимателно да обмисли основанията си за смяна на главнокомандващия и ако става въпрос само за гняв и завист, то в Москва могат да се почерпят, допълва още Чемпиън.

Моментът е най-опасният във войната още от началото преди две години - украинската армия изчерпва запасите си от артилерийски снаряди, необходими за удържането на фронтовата линия, намаляват боеприпасите за противовъздушната отбрана, а производството на Запад не се увеличава със скоростта, която постига Русия за запълване на запасите си.

"Ако някой смята, че Украйна може да си върне подкрепата на партньорите и офанзивата на бойното поле, сменяйки главнокомандващия, много се е объркал", категоричен е анализаторът. Това, от което се нуждае Украйна, е не нов ръководител на армията, а допълнителни войници, които да заменят загубите, и още муниции и въоръжение, с които да се бият те. Нещо повече - на този фон смяната на Залужний допълнително ще демобилизира украинските военни на фронта, които му имат огромно доверие.

Според много наблюдатели спорът между Зеленски и Залужний е именно по въпроса за мобилизацията. Президентът се съпротивлява на идеята за мобилизирането на 500 хил. души - ход, който би сринал всеки, който го предложи в Украйна, и най-вероятно това ще е именно Зеленски.

В есе на Валерий Залужний, публикувано на сайта на Въоръжените сили на Украйна, се посочват стъпки, които да доведат до победата, както и някои проблеми. Един от тях е невъзможността на властите да осигурят нужната човешка сила. За съжаление, генералът е прав, смята Марк Чемпиън и допълва, че ако Зеленски не знае нещо, което не е известно на всички нас, то той трябва да преглътне егото си и да се сдори със своя генерал.

И основната му цел  не трябва да бъде как да спори със Залужний, а как да накара Европа да увеличи производството на оръжия и републиканците в САЩ да  позволят помощта от 60 млрд. долара, преди Украйна да се окаже заложник на амбициите на Доналд Тръмп в предизборната кампания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:23 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 2 месеца
До: Alex Silver ... а те така те искам ... държи те от снощи още , а ?! голем празник ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Ndvrts
преди 2 месеца
Залужний освободител на Херсон ? 1 000 000 дрона на година, урките всеки ден бият русите и победите им се възхваляват навред, само не моя да разбера що не са си върнали обратно една педя земя от началото на войната. Някой урко-*** да ме светне ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 4
Alex Silver
преди 3 месеца
РФ има предостатъчно територия и ресурси, за да напада някого, освен за да получи чипове от клозетни чинии. Но понеже Путин е лош, той ще напада заради лошотията си. А добричкото нато без да иска дойде почти до Москва. Но Москва е лош град, лоша прокоба и който го поиска, получава шут отзадЕ. Сега шутът ще е особето ефектен като гледка и резултат. Който оцелее да почерпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 5
Alex Silver
преди 3 месеца
Ze е бита карта. Ще има смяна с друга фигура (паляччо), която ще иска незабавно примирие срещу поемането на някакви ангажименти за незанисим укрорайх. Обичайното будалкане, но Путин няма как да не се хване на голата кука, защото толкова му е акълът, пък и личните интереси. Иначе той би приключил цялата нацистка сага още в 2014 г. Не го направи и сега светът върви стъпка по стъпка към ТСВ с термоядрени оръжия. Който оцелее да почерпи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 13
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: зеленчук 00 , - луд умора нема .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 21
zelka007
преди 3 месеца
на който му е интересно , кратко видео по темата ... :))) ... онези загуби в жива сила и техника дето съобщават украинците ежедневно , какво в действителност означават , кадри от първо лице ... и това не са някакви измислици или сглобки , както практикуват рассияните/конашенко ... железният юмрук на червената и непобедима ... ръждиво кървава баня в угара ... ненужни никому античовеци ... https://***.youtube.com/watch?v=kuOKJbJFAXU
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 19
zelka007
преди 3 месеца
близо до едно селце , на линията на съприкосновение , от месец октомври до днешна дата , има унищожени документирано със снимки 96 рассийски машини , танкове и бетеерчета , вероятно са повече щото не всичко е снимано ... там рассияните са реализирали напредък от две ниви до селцето ... тактическа стойност 0 (нула) ... друзята антиваксъре , предполагам схващат , че по този начин обезкървяват втората най-могъща , за да я сгънат после след няколко месеца ... и това се случва по целият фронт ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още