IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските военни искат мобилизацията на още 500 хил. души

Указ за мобилизация на жени няма да бъде подписан от президента, но е възможно намаляването на възрастта за мобилизираните

21:55 | 19.12.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

Украинските военни настояват за мобилизацията на 450 хил. - 500 хил. души, стана ясно от годишната пресконференция на украинският държавен глава Володимир Зеленски. "Това е много сериозна цифра", призна той и и допълни, че това ще коства 500 млрд. гривни (13,4 млрд. долара) и очаква от правителството пълния разчет.

"Трябват ми повече подробности", заяви Зеленски. Трябва да има яснота защо е нужна над 1 млн. армия и комплексен план за отпуските и ротациите на военните, отчете още той.

Върховната Рада работи за промяна в правилата за мобилизацията, като в публичното пространство се коментира привличането на жени и младежи. Зеленски беше категоричен, че няма да подпише закон за мобилизацията на жени, ако такова предложение все пак получи одобрението на депутатите, а по отношение на намаляването на възрастта за мобилизация от 27 години на 25 години заяви, че вижда необходимост, но ще изчака да чуе и аргументите на военните.

В момента възрастта за мобилизация на украинците е 27-60 години, като има и редица възможности за отлагане - например за следващите, дори и второ или трето висше образование. От мобилизация са освободени още и многодетни бащи и т.н. Младежи и жени, разбира се, могат да се включват в армията като доброволци.

По време на продължилата два часа пресконференция Зеленски отбеляза, че Украйна не е получила покана за членство в НАТО, а появилата се идея за влизане в Алианса без окупираните в момента земи, нарече "глупаво". По този начин ще признаем окупираните територии за руски, допълни той.

Зеленски не вижда сигнали за желанието на Москва да преговаря за мир. Доказателство за това са изявленията, че целите на "специалната военна операция" не са се променили. В общуването си с Виктор Орбан той не е обсъждал възможностите за мирни преговори с Москва, въпреки че унгарският премиер лобира за това публично.

Украинският държавен глава коментира и намалената помощ от Запада с думите, че това е временно. "Убеден съм, че САЩ няма да ни изоставят", каза той. Зеленски отбеляза, че европейски държави са потвърдили финансовата подкрепа за 2024 година, посочвайки, че Германия ще отдели 8 млрд. евро за военна помощ. Отпускането на 50 млрд. евро от ЕС е въпрос на време, смята той.

Бяхме в пълна блокада и успяхме да излезем от нея", каза още украинският президент относно намалената помощ, припомняйки окупацията на почти половината държава, прекъснатите логистични връзки и кибератаки, липсата на доставки на стоки от първа необходимост за окупираните територии. Според него рискът Украйна да загуби войната заради липсата на подкрепа съществува винаги, но това не означава, че трябва да се предаде.

Зеленски отказа да сподели военните планове за 2024 година, припомняйки колко много се говореше за контранастъплението през 2023 година, а резултатите от него са незадоволителни. Причината за това е липсата на въздушен контрол, както и на достатъчно муниции, смята украинският президент. Победата за него е връщането на всички окупирани територии до границите от 1991 година и смята, че обединени украинците могат да победят.

Ако се отнасяме скептично, може да загубим страната си, а не съм готов за това, допълни той.

По отношение на икономиката Володимир Зеленски отбеляза, че данъчните проверки, които бяха отмнени в началото на войната, за да се стимулира бизнеса, са върнати по искане на Международния валутен фонд (МВФ).  Като важен успех през изминалата година той посочи и ръста на икономиката с 5% и укротяването на инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 1 месец
И кои военни искат мобилизацията - тези, които ще *** в окопите или онези в ЩАБовете ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 4
филофоб
преди 4 месеца
Ей що експерти,що чудо в тоя форум
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 4
0pk
преди 4 месеца
До: zelka007 зелкич скиваш ли, 500хил. свободни работни места. Емвайте се вашия кръжок на отровено общество да се записвате в украинската армия за да бишкате москали, нали е като щракане с пръсти покрай наплива на брадлита и леопарди. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 7
sssaaa
преди 4 месеца
Къде са Леопардите, Брадлитата, както и безаналоговите хвърчила и НАТОвски ракети? Къде са? Къде е контра-атаката на Украйна? Защо всеки ден губят територии в линията на съприкосновение? Защо? Защо се мобилизират насилствено Украинци от улиците? Защо мобилизират студенти и жени. Сскаппано племе, неблагодарно и неуважаващо собствените си граждани, собственото си бъдеще, като учени от сегашните студенти. Ще деградират като Фекалната Зелка и Рошшавата Ушшанкка, а тия като Хахото даже ще са свободни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 7
sssaaa
преди 4 месеца
До: zelka007, те според твоите сводки и сегашните военни се ротират ама от статията става ясно, че това не е така. Даже обучените по НАТОвски лагери са хвърляни край Херсон, Авдиевка, Бахмут, а тези край Роботине са дезертирали като Ушшаннката. Гнуссната иизммет защо е избягала от Родината си, ето вижда се че има над 5к женски служещи там? Сскаппани драскачи на фалшиви новини сте. НАТОвска техника, безаналогови технологии, по 1200 умрели Руснаци на ден и кви ли не лъжи всеки ден от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 18
zelka007
преди 4 месеца
До: Гошогошев ... никой нищо не смята , чисти факти математико ... :))) ... калибрите от какви платформи се изстрелват ?! карабли , подводни лодъчки и самальоти бръмчилки ... изпонабомбиха ли им с дронове летищата на фърчилките , изпонабомбиха ги . рашибозуците изнесоха ли ги във владивосток ?! караблите изпонатопиха ли ги с уж украинската митична ракета нептун ?! останаха им два дето да фъргат и рашибозука ги скри в другият край на Черно море !! а на подводните лодъчки утрепаха капитаните !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 19
zelka007
преди 4 месеца
а шебека с напъни на интелект , в опит пореден да блесне ... на кой му пука по колко блатни на ден изкълвават гаргите по украинските ниви ве ?! в изказването на президента Зеленски много точно е обяснено - ротация на военните , което при рашибозуците е заместено с консумация на месо !! там ротират само генералите , колкото са останали ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 4 месеца
хех ... меката китка тиквеник007 се е пъпкувал в няколко нови акаунта , с обикновено хетeросексуално размножение не може , но пък еднополовото такова му се е получило успешно ... от тех вее на гееюювщина , както от предишните му ... дебне за шпагина де ще го съхраняват , мазната дребна душица ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 7
Гошогошев
преди 4 месеца
Авторките не смятате ли че тази мобилизация е породена от "Тактическото отстъпление на руския Черноморски флот " за което писахте вчера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 7
SnaGi
преди 4 месеца
Украинските военни, разбирай зад океанските шефове искат още 500к да бъдат хвърлени в месомелачката. Пък,някой форумни ботове се присмиваха на израза, ние американците ще се бием с руснаците до последния украинец. То мъже във военно наборна възраст не останаха, сега ще се нагледаме на видеа с насилствено събиране на бабите от селата и пращане на предни линии. Укро сводките пак ще гърмят, че без боеприпаси и оръжие по 1200 руснака на ден са утрепали и шепа наивници пак ще подскачат тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още