IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският военен министър се похвали с най-боеспособната армия и най-добрата техника в света

Ядреният потенциал е почти изцяло модернизиран, смята и президентът Владимир Путин

15:57 | 19.12.23 г. 5
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Руската армия днес е най-боеспособната в света, а руската военна техника е показала своето превъзходство над западната, заяви министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу по време на заседание на ведомството, пише ТАСС. Според неговите думи "боен опит" в Украйна са получили повече от 650 хил. военнослужещи и операцията там ще продъжли и през 2024 година до "пълното изпълнение на задачите".

На същата среща руският президент Владимир Путин върна ядрената реторика, допълва Bloomberg. В последните седмици в Москва се въздържаха от подобни коментари, но днес (19 декември) руският държавен глава отбеляза, че 95% от ядрения арсенал на Русия е вече модернизиран, а военноморските елементи от този арсенал вече са 100% модернизирани.

Министърът на отбраната даде и повече подробности, уточнявайки че приключва работата по хиперзвуковата ядрена ракета "Авангард" и междуконтиненталната балистична ракета"Ярс". Преди дни "Интерфакс" съобщи, че Русия планира да направи седем теста на междуконтинентални балистични ракети.

Шойгу говори и за уроците от "спецоперацията" - създаване на щурмови групи, дронове и формиране на резерви. А руският държавен глава отчете редица проблеми, свързани с липсата на дронове, разузнаването и контрабатарейната борба. Те се решават бързо, но тенденцията трябва да се запази, предупреди той.

В своята реч Путин отново косвено потвърди, че е започнал непровокирана от Украйна война, защитавайки се от САЩ и НАТО, пише Bloomberg. Преди дни руският президент коментира в интервю за "Россия 1", че опасенията, че Москва ще започне война с НАТО са "пълни глупости", но и заяви, че членството на Финландия в Алианса ще донесе проблеми на Хелзинки.

Въпреки увереността, че военноморският ядрен потенциал на Русия е 100% модернизиран и военната техника превъзхожда западната, Москва се изтегля от Крим и подготвя да изгради нов щаб на своя Черноморски флот в окупираната грузинска област Абхазия. Украйна спечели превъзходството в Черно море без своя флотилия - само с морски дронове и няколко точни удара с ракети по щаба на флота в Севастопол, както и по кораборемонтни заводи по пристанищата на полуострова.

Британското военно разузнаване пък отбелязва, че един от елементите на руската военна доктрина - свръхзвуковата ракета "Кинжал", не е доказала своята уникалност и неразрушимост. Москва използва тези ракети на няколко пъти в Украйна и те бяха унищожени от противовъздушния щит на Киев, в който влизат и системи Patriot, които вероятно са отговорни за свалянето на ракетите, включително и залп от шест ракети през пролетта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:15 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 13 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Хахааааа, тия пияни деееббили съвсем са изперкали! Направиха ги на 2 с'тинки, 350 000 пияници наториха чернозема и то само досега, а военните им тенекии вече не се купуват от никой....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 13
sssaaa
преди 4 месеца
А бе най-боеспсобната едва ли е, но е факт, че са Националисти и Империалисти, а не ллиизачи на други Империи. Иначе за най-боесппсобната определено съм на мнение, че е Китайската. Жълтите бая дръпнаха последните 2 десетилетия технологично. В крайна сметка дано не се разширява конфликта, че всички ще го отнесем. На Ушшанкков му е лесно, дезертира и предаде родината си ама ние ще браним Родината ни, без значение коя Империя ще подкрепим в конфликта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
evlogi
преди 4 месеца
Хехехее...Серьожа, пак ли си бил за гъби бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 5
khao
преди 4 месеца
Това ясно, по нтерно е къв е критерия за провал ... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 5
karadjata
преди 4 месеца
Болни руски смешници....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още