IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свалянето на залп от "Кинжали" - ще разбие ли Киев още един мит за руската армия?

Руското Министерство на отбраната не потвърждава свалените "Кинжал"-и, но съобщи за унищожена система Patriot

16:41 | 16.05.23 г. 32
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази нощ (16 май) украинските военни са свалили 18 ракети и множество дронове, изпратени от Русия над Киев. Новината за ракетен удар е осмата поред само от началото на месеца, но вниманието на експертите е привлечено от подробностите за свалените ракети, разпространени малко по-късно от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) - 9 "Калибър", 6 "Кинжал" и три балистични и зенитни ракети С-400 и "Искандер", която се възприема като "корабния" вариант на "Кинжал".

Главнокомандващият украинската армия Валерий Залужни коментира в своя канал в Telegram, че ракетите "Кинжал" са били изстреляни от шест самолета  МиГ 31.

Руските експерти разказват, че за да бъде постигната проектираната скорост на ракетите "Кинжал" (10 пъти над скоростта на звука) те трябва да бъдат изстреляни от самолет МиГ31, който се издига на височина между 12 хил. и 15 хил. метра, и набрал максималната скорост от 2000 км/ч. Министерството на отбраната на Русия потвърждава, че този тип ракети се използват масово във войната в Украйна.

На 4 май украинските системи за противовъздушна отбрана (ПВО) свалиха първия в историята "Кинжал". Няколко дни по-късно и американското Министерство на отбраната потвърди информацията, а в руското Министерство на отбраната нарекоха новината "желана", но различна от действителността. Според данните на украинските военни ракетата е свалена със система Patriot, а по информационни канали със свободен достъп в страната има вероятно поне четири подобни системи.

Руският президент Владимир Путин нееднократно е коментирал, а специалисти са потвърждавали, че "Кинжал" има уникални тактическо-технически параметри, посочи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на съобщенията на Украйна днес (16 май). Пред журналисти в Москва той обаче насочи въпросите за свалянето на ракетите към Министерството на отбраната, посочва ТАСС. От ведомството пък съобщиха, че са унищожили един Patriot в Киев (с ракета "Кинжал").

Западни военни експерти коментираха в началото на май, че ракетите от този тип действително могат да постигнат хиперзвукова скорост, но не успяват да я поддържат през целия полет, затова и на теория е възможно тя да бъде свалена. Теорията беше потвърдена от ПВО на Украйна, която вече е подсилена от американските системи Patriot и германските Iris-T, отбелязват анализаторите.

Свалянето на една ракета "Кинжал" може и да е щастлива случайност. Но ако бъде потвърдено съобщението на Киев, свалянето на залп от шест ракети вече свидетелства за "драматична промяна" и доказателство за ефективността на защитните системи на Запада, пише Ройтерс.

Целта на хиперзвуковите ракети не е да порази - това правят и много по-евтините "дозвукови" ракети. Задачата им е гарантирано поражение, посочва и украинският военен анализатор Кирило Данилченко.

На теория ракетите "Кинжал" са предназначени за разбиване на противовъздушната отбрана на страните от НАТО. Конструкторите им обясняват, цитирани от ТАСС, че те могат да носят различни бойни глави - ядрени, касетъчни и осколочно-фугасни и т.н.

Според военни анализатори в Украйна атаката на ракетите "Кинжал" от тази нощ е имала конкрентна цел, останалите ракети са били опит за разсейване на вниманието на ПВО. А това може да подсказва, че и самите руснаци вече не са чак толкова убедени в силата на своята несваляема ракета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:41 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 11 месеца
Унищожени са 5 пускови установки и радиолокационната станция. Бе дребна работа, наистина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 11 месеца
Ето ги 6-те кинжала. Всеки с дължина от 7 метра и диаметър почти метър. Ама Кличко е великан същи. === https://politikus.info/uploads/posts/2023-05/1684254308_2.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 щото какво ще стане като се вдигне мъглата над Днепър ? Пак ли жест на добра воля... или прегрупиране ще правите? .. а загря ли руската армия, или вече не си спомняш глууупостите дето говори преди 2-3 месеца?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 11 месеца
И един мармот завива шоколад... Мокри сънища на укрите, господарите им и грантоядите. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 11 месеца
До: zelka00: Така като те подгони логореята и веднага разбирам, че нещо си депресиран, защото нещата в Украйна не са баш по твой вкус. Нищо де, случва се. Юнак без рани не може. Като се вдигне мъглата около Днепър, пак ще се качиш *на черешата* и ще пишеш в хипербола закачливо-мистичните си коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... и докато украинските загуби на оборудване се попълват от "изметените и изпразнени" складове на НАТО , то рассийските нещо не се запълват ... :))) ... чайниците , индийците , иранците , севернокорейците гледат какво се случва и си правят сметката . отчитат се от кумова срама на зануленият . но си пазят резервите щото ВПК на НАТО вече работи на пълни обороти , а хамериканските самолетоносачи са плъзнали навсякъде и са заредени догоре с каквото се сетиш ... !! ... гледат да си имат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... ако ще вдигнеш гребена , от гаубиците м777 има унищожени около 30 броя и около 30 повредени , има и 2 повредени ceasar , има и 10 унищожени от полските краб ... стрелят се ... но рассийските ... :))) ... акация , гвоздика , мста ... над 200 ги изкарах само унищожените ... загубата на оборудване и жива сила на рашибозуците в зависимост от направлението и фронта е 1:5 до към 1:8 ...има графики , потърси из квалитетните неукраински военни сайтове ... много е зле втората най-могъща
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 11 месеца
До: Tikva007 ... това от мъглата дето се надига да не седаш на него ... :))) ... значи , системата е боеспособна , има повреден компонент , предполагам някоя от пусковите установки , ще си кажат хамериканците . следя им един два военни източника . няма непревземаеми крепости . друго пропускаш , рашибозуците имат напълно унищожени над 60 (шестдесет) С300 пускови установки и над 10 радара ... :))) ... фащаш ли някаква разлика ?! украинците им евваахха родител 2 , ти се изпускаш за един шрапнел ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 7
Импeраторът
преди 11 месеца
И какво като са свалили 5-6 кинжала? Рашистите си свалиха сами два самолета и два хеликоптера за няколко минути. Ей това е ПВО, господа :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 8
valentino29
преди 11 месеца
До: khao.знаеш за маймуните ,дето искат да станат хора! : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още