IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия предприе осма за месеца атака срещу Киев

Противовъздушната отбрана на защитаващата се държава е отблъснала атаките с балистични ракети и дронове срещу столицата

07:12 | 16.05.23 г. 28
Автор - снимка
Създател
Разрушени от атаките сгради в близост до Киев. Снимка:  EPA/SERGEY DOLZHENKO
Разрушени от атаките сгради в близост до Киев. Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Силни експлозии на зенитни ракети събудиха жителите на украинската столица Киев от съня им във вторник вечерта. „Противовъздушната отбрана превзема целите", написа в Telegram ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски Андрий Ермак, без да дава повече подробности. Представители на киевската военна администрация също заявяват в услугата за съобщения, че системите за противовъздушна отбрана са отблъснали атаките срещу столицата.

Кметът на Киев Виталий Кличко заяви, че отломки от ракети са паднали на територията на градската зоологическа градина. По думите му трима души са били ранени, а една голяма сграда е била повредена. Освен това са се запалили няколко автомобила. По данни на военната администрация са засегнати четири района. През нощта в цялата страна е била обявена въздушна тревога.

Според украински източници Русия вероятно е използвала балистични ракети, както и безпилотни самолети и крилати ракети при нощния въздушен удар. „Той беше необичаен по своята интензивност - възможно най-голям брой атакуващи ракети за възможно най-кратко време", споделя в приложението за съобщения Telegram Серхий Попко, началник на военната администрация в град Киев. „По предварителна информация огромната част от вражеските цели във въздушното пространство на Киев бяха открити и унищожени!" Това е осмата атака срещу столицата през този месец.

Зеленски отново в Киев

Президентът Володимир Зеленски се завърна в Украйна след обиколка в четири европейски държави. „Връщаме се у дома с нови отбранителни пакети: повече боеприпаси, по-силни оръжия за фронта, повече защита за нашите хора, повече политическа подкрепа", обобщи пътуването 45-годишният Зеленски във видео, записано във влака в понеделник. По думите му на всички разговори в Италия, Германия, Франция и Великобритания е била обсъждана неговата мирна формула за пълно изтегляне на руските войски от територията на Украйна.


Сега имало по-голяма подкрепа за присъединяването на страната към ЕС, каза Зеленски. „Има повече разбиране за присъединяването към НАТО, то ще дойде, то е неизбежно“. В понеделник той посети Лондон, в неделя - Берлин, Аахен и Париж, а в събота - Рим.

Президентът благодари по-специално на Германия за новия отбранителен пакет на стойност 2,7 млрд. евро, включващ системи за противовъздушна отбрана Iris, артилерия, бронирана техника и боеприпаси. „Освен това Германия подкрепя страната ни в дългосрочен план: за това са предвидени 11 млрд. евро, само за отбрана", каза той. Победата на страната му вече е по-близо, добави Зеленски. 

Макрон предлага възможност за обучение на украински пилоти

В Париж държавният глава на Франция Еманюел Макрон изтъкна перспективата за обучение на украински пилоти за управление на изтребители след среща със Зеленски. „Отворихме вратата за обучение на украински пилоти", заяви Макрон пред френския телевизионен канал TF1 в понеделник вечерта. „Обученията могат да започнат още сега". Френският президент заяви, че няколко европейски държави са стигнали до заключението, че сега е необходимо да се започне обучение. Запитан дали Франция ще предостави и изтребители, той отговори: „Не, не съм говорил за самолети". Макрон (вдясно) е един от ревностните поддръжници на Киев. Снимка:  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON Макрон (вдясно) е един от ревностните поддръжници на Киев. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

В интервюто Макрон заяви, че Париж ще достави на Украйна повече боеприпаси и материали. Освен това Франция ще помогне за обучението на войските и ще ремонтира оръдия и превозни средства.

САЩ: Русия и Иран разширяват военното си сътрудничество

Междувременно Русия и Иран разширяват военното си сътрудничество, твърди правителството на САЩ. Директорът по комуникациите на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че Иран продължава да доставя на Русия бойни дронове. От август насам Иран е предоставил на Русия повече от 400 безпилотни летателни апарата. Повечето от тях вече са били използвани в агресивната война на Русия срещу Украйна - главно за унищожаване на критична инфраструктура там.

Иран е един от най-важните военни поддръжници на Москва и дава възможност на руския президент Владимир Путин да продължи да убива украинци - каза Кърби. Поради това се планира „през следващите дни" да бъдат наложени допълнителни наказателни мерки срещу лицата, участващи в нарастващите оръжейни сделки между Русия и Иран. САЩ вече са наложили широкообхватни санкции и на двете страни, но има възможност за още, каза той.

Върховен съдия в Украйна е уличен в корупция за милиони евро

Междувременно Украйна е разтърсена от нов корупционен скандал. Антикорупционни активисти разкриха подкупи за милиони във Върховния съд. Председателят на съда Всеволод Князев е бил хванат да получава 3 млн. долара, съобщава интернет вестникът „Украинска правда". Националното антикорупционно бюро на Украйна (НАБУ) публикува снимка, на която се виждат пачки с банкноти върху диван. Подробности ще да бъдат оповестени по-късно. Медиите в Киев съобщиха, че са извършени обиски и на други съдии от висшата съдебна инстанция. 

НАБУ и Специалната прокуратура заявиха, че са разкрили „мащабна корупция във Върховния съд, по-специално схема за получаване на неправомерни облаги от ръководството и съдиите на Върховния съд", се казва в изявлението на двете агенции. Кой е дал и кой е получил подкуп и защо не става ясно от известията.

Какво ще бъде важно във вторник

Войната в Украйна ще бъде тема и на срещата на върха на Съвета на Европа, за която около 30 европейски държавни и правителствени ръководители пътуват до Рейкявик в Исландия. Наред с други, участието си са обявили германският канцлер Олаф Шолц, френският президент Еманюел Макрон и италианският министър-председател Джорджия Мелони. По време на двудневната среща на върха страните искат да разгледат въпроса за това как Русия може да бъде подведена под отговорност за агресивната си война срещу Украйна. Русия не е член на Съвета на Европа от 2022 г. насам. Съветът на Европа има за цел да защитава правата на човека и е независим от ЕС, поради което сред неговите 46 членове са държави като Обединеното кралство, Турция и Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 16.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

28
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
До: 0pk акоооо, хахаха ...добре че задачата се променя през три дни, иначе глууупостите трябваше да ги измисляте сами! ... сподели ква е задачата за следващия месец? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 11 месеца
До: khao аз пак да ти напомня, те бяха в Куев на третия ден и ако задачата беше да се избият всички в града, щяха да я изпълнят. Имаха и все още имат достатъчно мощни ракети за такива цели. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: sssaaa факт, даже още преди да e започнеla, а другиден сте в Киев! :D:D:D:D всичко върви по плана на слабоумна трупа циркаджии от москаля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 20 rate down comment 7
sssaaa
преди 11 месеца
Много бързо приключи офанзивата на Укрите, избягали са от Масютвку, а за "освобождението" на Бахмут, чакаме Зелката да ни информира след 6 дена, ама като гледам и там 1 напред 2 назад. Изключение прави само "Орхово-Василвки", там е 1 напред 3 назад. А вчера бяха едни слова, едни речи тук как за 1 седмица щели *** да избягат с перални, съдомиялни и друга Евроатлантическа електроника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 21 rate down comment 21
Импeраторът
преди 11 месеца
Забележете как се изменят радостите на копейниците - от 3 дни в Киев и седмиц в Берлин до "убихме пет деца, изнасилихме две жени, взривихме два склада, откраднахме животните в зоопарк, разкостихме болница" :-) много интересни победи oт войната им с нацистите :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 20 rate down comment 23
Импeраторът
преди 11 месеца
До: 0pk Много ги унищожавате :D толкова много, че скоро сте в Киев. Още малко остана да унищожите НАТО в Бахмут и после целия свят ще е Оркландия :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 19 rate down comment 12
0pk
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка много ме кефи, когато в по няколко поредни поста се обяснява кой *** из форума. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
И бързо да вдигнете по тревога тpoлът копейник с многото регистрации да иде да слага минусите, че нещата станаха напечени :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 22
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Най-обичам звука на квичaщи от яд и безсилие празноглави копейници! Как е, таварищи, май и на вас вече ви се прояснява накъде вървят нещата, мечтата да обирате мандри отново отиде в калта, както и надеждата за нов ред, където вие да захапете някой държавен пост като през 1945та? Оставате си същите лузъри, а вашия бог от Мордор потъва във фeкaлнaта яма, за радост на всички нормални хора по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 23 rate down comment 17
0pk
преди 11 месеца
До: zelka007 аха, украинските складове и щабове успешно унищожават руските ракети. Не ми обяснявай как всичките ракети са свалени, при положение че има почти смъртна забрана да се показват кадри на разрушенията. Чети си там разрешените пропагандиски сайтчета и си хихикай - не пречиш на никой. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още