IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия и Франция ще подсилят украинските военни 

Киев докладва за нов напредък край Бахмут, Пригожин предполага, че Русия може да е свалила свои военни самолети

07:04 | 15.05.23 г. 26
Автор - снимка
Създател
Зеленски (в средата) и Макрон в Париж. Снимка:  EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
Зеленски (в средата) и Макрон в Париж. Снимка: EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Украинският президент Володимир Зеленски се завръща в Киев с обещание за спешно необходима военна помощ от Германия и Франция. В Берлин и Париж Зеленски многократно настояваше за доставка на изтребители. Въпреки това и канцлерът Олаф Шолц, и президентът Еманюел Макрон реагираха предпазливо. Според Елисейския дворец френският държавен глава ще коментира по-нататъшната военна помощ за Украйна в телевизионно интервю в понеделник вечерта.

Темата за изтребителите се повтаря, казаха от Париж, като въпросът за тях вероятно идвал малко преждевременно. Преди да бъде доставен един самолет, е необходимо да има обучени пилоти. Обучението отнема известно време - а украинските пилоти не са били обучавани на френски модели, поясняват от Франция. По въпроса за изтребителите Шолц заяви, че Германия е доставила на Украйна много неща. Германия се концентрира върху подкрепата на отбранителната кампания. След САЩ федералната република е вторият най-голям поддръжник на Украйна.

За да я защити от руската агресивна война, сега Германия обеща военна подкрепа на стойност още 2,7 млрд. евро. Наред с другото, германската отбранителна промишленост ще предостави 20 допълнителни бойни машини на пехотата Marder, 30 танка Leopard-1 и четири системи за противовъздушна отбрана Iris-T SLM. Франция обеща доставката на десетки бронирани превозни средства и леки танкове, както и системи за противовъздушна отбрана с далечен обсег на действие. Освен това още хиляди украински войници ще бъдат обучени от Франция през настоящата година.

Зеленски благодари на Германия и Франция за военната им подкрепа

„Благодаря на г-н Франк-Валтер Щайнмайер, президент на Германия, на г-н Олаф Шолц, канцлер на Германия, и на германския народ за силния отбранителен пакет, за лидерството им в защитата на живота срещу руския терор заедно с нас", написа той в Twitter. И добави, че е благодарен и на Макрон и целия френски народ „за военната подкрепа за нашите изтребители, които помагат в борбата срещу руските терористи". „Заедно ние приближаваме мира за всички украинци и европейци", написа още той. Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна днес с около час закъснение в западния германски град Аахен. Снимка:  EPA/FRIEDEMANN VOGEL Церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" на украинския президент Володимир Зеленски започна днес с около час закъснение в западния германски град Аахен. Снимка: EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Зеленски пристигна първо в Рим в неделя за първото си посещение в Германия, откакто Русия започна инвазията си. В Берлин Зеленски се срещна с канцлера Шолц и други лидери. Следобед той и украинският народ бяха удостоени с наградата „Карл Велики" в Аахен за заслугите им към европейското единство. Изненадващо след това Зеленски отпътува за Париж, където се срещна с Макрон - това беше второто му посещение във Франция от началото на войната. Въпросът дали украинският президент е искал да отлети още същата вечер или след нощувка в Париж остана отворен, включително от съображения за сигурност.

Украйна докладва за нов напредък край Бахмут 

Украинските войски твърдят, че са постигнали нови успехи в района на силно оспорвания град Бахмут. „Нашите части превзеха повече от десет вражески позиции северно и южно от Бахмут и прочистиха от врага голям горски район близо до Иванивское", съобщи в Telegram заместник-министърът на отбраната Хана Маляр. По думите ѝ в процеса на операцията са били пленени руски войници.

“Напук на всичко", описа Маляр последните успехи на украинските войски. „Това е моментът, в който 1 метър струва 10 километра от гледна точка на сложността на задачата". Въпреки украинските успехи ситуацията при Бахмут остава напрегната, каза тя, като руските военни оказват решителна съпротива. „Врагът е събрал всичките си сили там и се опитва да напредне, като унищожава всичко по пътя си", пише Маляр. „Ожесточените боеве продължават“. 

През последните дни украинската армия успя да си върне територии около Бахмут, който е в центъра на ожесточени сражения от месеци. Силите на Киев сега могат да обградят бойците на частната руска наемническа група „Вагнер“, които са разположени в града, посочва DPA. 

Пригожин: Разбитите руски самолети може да са свалени от руски сили

Ръководителят на руската частна армия „Вагнер" предположи, че четири руски военни самолета, за които се съобщава, че са се разбили в регион, граничещ с Украйна, може да са били свалени от руските сили, предаде AFP.

Руски официални лица не са коментирали съобщенията в руските конвенционални и социални медии, че два изтребителя - Су-34 и Су-35 - и два военни хеликоптера Ми-8 са се разбили в Брянска област в събота.

Държавната информационна агенция ТАСС цитира неуточнени източници от службите за спешна помощ, според които Су-34 и един хеликоптер са се разбили. Други източници, сред които Владимир Рогов, ръководител на руска колаборационистка организация в Запорожка област в Украйна, твърдят, че са паднали четири самолета.

Според съобщенията всички те са принадлежали на една и съща военновъздушна група.

По време на войната трансграничен обстрел многократно е поразявал Брянск, който граничи с украинските Черниговска и Сумска област. Властите там твърдят, че необясними експлозии са дерайлирали и два товарни влака и че през март въоръжена група е проникнала в региона от Украйна и е убила двама цивилни.

Съобщените катастрофи пораждат опасения относно способността на Украйна да удари Русия и относно военната компетентност на Русия, отбелязва AP. A говорителят на украинските военновъздушни сили Юрий Ихнат отрече в неделя Украйна да е замесена в свалянето на самолета. В изказване по украинската телевизия той предположи, че отговорността може да е на самата Русия, но по-късно оттегли забележката си, като заяви, че това е бил опит за шега.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 15.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

26
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 в момента когато избягахте от Киев като бити пееераси стана ясно че няма да ви се дадът и тая война ще я загубите... е уви, късокрачко реши загубата да е позорна и с много жертви, а може би и с лоши последствия за РФ! ... но пък много народи ще станат независими и свободни! ... честит юбилеен 200К ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 9
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 Няма нужда да лъжеш и да си измисляш както обикновенно... казах кога ще тръгнат в контраатака и не познах с два месеца... не като да не съм познал крайния изход или нещо друго! Твоята прогноза също не се случи, така че незнам къв залог искаш... задръж си дамските превръзки, моме..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 9 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Ти ми каза и кога ще ги пребият, даже се обзаложи, пък после нещо забрави какво точно си *познал*. Затова и се сдоби с женско име и пакет дамски превръзки - награда от журито. Да не стане пак така? Или викаш - няма как да стане. Както и да се развива войната на терен, във вашата мечтана реалност вие вече я спечелихте. Ти тук с жена и деца се сдоби, фотосинтезата отрече, та една Русия няма да прегазиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 4
Alex Silver
преди 11 месеца
Някой ще сърба ядрената попара, май? И хич не ми се вЕрва, че РФ ще смели само юропата, а ще остави задокеанския си партнер, без да го изтърбуши окончателно. То с толкова власовски генерали всичко може да се очаква, че децата им и активите им са на запад. Но не всички са като тях и от завист могат да им затрият вилите и яхтите, барабар с държавите, където са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 спри да ме разсмиваш с дебилизззма си... че верно ще се задавя от смях! хахахаНе ако... а като ви пребият!... и това ти го казах още преди няколко месеца, но нали си тъъъп и не помниш повече от опорките!... спокойно, никой няма да яде от храната ти, цялото твое творение ще си го изедеш сам.. да еааа в глупппака!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: kuhao: Човече, успокой се! Пуснал си пяна вече. И на теб ти предлагам да спреш да си представяш картинки и да ги преживяваш! Реалността е, че се поссраххте от щастие, преди още да се е случило каквото и да било. Какво ли ще бъде, ако украинците наистина пребият руснаците - ще се омажете тук. А ако руснаците вземат да ги пребият? Ще си ядете говвнната, или направо ще ***? Защото аз и в двата случая не знам дали изобщо ще си го преместя - това е реалността, независимо какво ти си представяш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 11
khao
преди 11 месеца
До: Tikva007 даааа. тежка форма на шизофренияяя, няма лечение! .... нищо, добре че си безполезна копейка, можеща нищо! :):):) .... и ква е реалноста, че се биете срещу нацисти и бременни и за 3 дена Киев ... хахахахаха, рядко срещан дебббил си ти... *** се лекувай докато има някакъв шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 11 месеца
До: Имитаторът: Човече, ти на халюциногени ли си, или на чист алкохол? Не можеш ли да спреш да си представяш и да видиш суровата реалност наоколо? Спрете с тези измишльотини и фантазии, защото губите връзка с реалността. Вече веднъж ви класифицирах вас тримата заедно - теб, Куха Мима и Търчилъжи, като повелителите на мечтаната реалност, която строите тримата поотделно със свой принос: Ти - на добавената, Зелю - на измислената и Мима - на отречената. Часовникът ви цъка, а вие блеете в блянове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 11 месеца
До: Импeраторът тоя загуменяк под мен го беше изтърсил един път и пак му се смяхме...:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 11
Импeраторът
преди 11 месеца
До: khao Не знам кой визираш от всичките копейници, обаче си представи как става сутрин и очаква да прочете, че за 101-ви път, че са превзели Бахмут и няма новина :D целува снимка на Костя Копейкин и ляга да спи (пишем го нулев ден)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още