IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г-7 и ЕС ще забранят възобновяване на доставките по руските газопроводи

Ограниченията ще бъдат първите срещу износа на тръбопроводен газ от Москва от началото на нашествието

18:42 | 14.05.23 г. 10
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Г-7 и ЕС ще забранят вноса на руски газ по маршрути, където Москва ограничава доставките, съобщиха официални представители, участващи в преговорите. За първи път от нашествието в Украйна търговията с тръбопроводен газ е блокирана от западните сили, пише Financial Times.

Решението, което трябва да бъде финализирано от лидерите на Г-7 на среща на върха в Хирошима следващата седмица, ще предотврати възобновяването на износа на руски тръбопроводен газ по маршрути към страни като Полша и Германия, където Москва оряза доставките миналата година и предизвика енергийна криза в Европа.

Западните сили искат да гарантират, че Русия няма да получи подкрепа за енергийните си приходи, докато се опитват да засилят икономическия натиск 15 месеца след началото на пълномащабното нашествие на Москва в Украйна.

Един от официалните представители, всички от които са пожелали да останат анонимни, заявява, че ходът цели „да гарантира, че партньорите няма да променят решението си в хипотетично бъдеще“.

В проектокомюнике на Г-7, видяно от FT, се отбелязва, че групата с водещите икономики в света, ще ограничи още повече използването на руски енергийни източници, „включително като предотврати повторното отваряне на маршрути, затворени преди това от Русия, която използва енергията като оръжие“, поне докато „се стигне до решение на конфликта“.

Представител на европейска страна извън Г-7 отбелязва, че според него ходът отчасти цели и да повиши доверието на инвеститорите към LNG инфраструктурни проекти в Европа и Северна Америка, като премахне притеснението, че може да се стигне до бързо връщане към по-евтин руски газ.

Макар че мярката едва ли ще засегне непосредствените газови потоци, тя показва дълбоката решимост на Брюксел да направи постоянно бързото и болезнено откъсване от десетилетията на зависимост от руската енергия.

Забраната е силно символична, защото в началото на войната ЕС избягваше да налага санкции на притока на тръбопроводен газ заради огромната си зависимост от газа на Москва. Въпреки това Русия намали доставките, като породи огромен ръст на цените на газа до над десет пъти спрямо обичайното им ниво.

Но през последните месеци цените намаляват значително, тъй като Европа успешно ограничи търсенето през зимата, ускори въвеждането на възобновяема енергия и си осигури алтернативни доставки като пренасяни по море товари с LNG.

Делът на Москва във вноса на газ в Европа намаля от над 40% до под 10%, а меката зима увеличи наличностите от синьо гориво в газохранилищата в ЕС.

Официални представители са уверени, че газохранилищата вече са пълни на около 60% спрямо около 30% през същия период на 2022 г. и ще достигнат капацитет много преди началото на следващата зима.

„С необичайно високите наличности в газохранилищата в Европа за това време от годината и намаляването на цените на едро спрямо нормалния им ценови диапазон, можете да разберете защо лидерите в Европа са уверени, че този план няма да обърка сигурността на доставките в скоро време“, коментира Том Маржец-Мансер от консултантската компания ICIS.

„Но е важно да не ставаме твърде самодоволни относно перспективите пред европейския газов пазар“, допълва той.

Петролопроводите, по които Русия също намали доставките, включително северната част от петролопровода „Дружба“, който снабдява рафинерии в Германия и Полша, също може да бъдат блокирани въз основа на мерките на ЕС за предотвратяване на възобновяването на потоците.

Ембаргото се обсъжда от дипломати като част от 11-я пакет от санкции на ЕС.

Дипломат от ЕС отбелязва, че предложението се нуждае от още разяснения от Брюксел, за да се покаже как ще се промени статуквото, особено като се има предвид, че част от потоците от Казахстан преминават през „Дружба“.

Берлин и Варшава, макар че имат изключение от санкциите върху руския петрол, заявиха миналата година, че доброволно ще прекратят доставките на суров петрол през „Дружба“, въпреки че Полша продължи да получава доставки, докато Русия не ги спря през февруари. Германските рафинерии са спрели да поръчват руски суров петрол от началото на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 3
aldy
преди 10 месеца
Бесовщина. Няма лек за такива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 10
khao
преди 10 месеца
До: doba ние белите, Не търгуваме с убийци, изнасилвачи и крадци... не ни трябва мордорския скъп газ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: doba много добре те разбирам коя опорка се опитваш да вмъкнеш, нема нужда да ми се уточняваш, не сте сложни! .... освен СП1 и 2... има още 4-5 газопровода които са живи и здрави... я ми обясни как ставана радетел на свободния пазар, като до преди година-две бръщолевеше за евтиния руски газ и тогава тяхното монополно положение не беше проблем за теб ? ... редовните диритибамби ама на вашия клуб! Вика му се ирония която е запазане за интелигенти хора...за това не ме разбра! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
doba
преди 10 месеца
До: khao: приятел, аз ти пиша, че няма как да се възстановят доставките, ти почваш с редовните ти диритамби. А между другото - винаги един доставчик вповече е добре дошъл при свободен пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 8
khao
преди 10 месеца
До: doba умрели сме от студ и глад, няма вече нужда от толкова газ. Индустрията също умре, изнесохме я в китай!... що все трябва да ви пропомням опорките които толкова време ррекламирахте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
doba
преди 10 месеца
Е то как да ги възстановят като газопроводите (СП1 и СП2) са гръмнати и извадени от екслоатация ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 10 месеца
Информационната магистрала нещо няма трафик. Няма клиенти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 15
danchomentata
преди 10 месеца
Индииската нафта е по рафинирана https://business.dir.bg/pazari/kam-vse-oshte-ruska-rafineriya-v-germaniya-tragva-neruski-petrol-po-ruska-traba-prez-rusiya
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 30 rate down comment 29
Импeраторът
преди 10 месеца
Ама чакай малко! Нали не рашистки газ и нефт ЕС изчезваше? Ама защо така се получава и нищо от заплахите на рашките не се оказва истина? Ами като дръпнем чертата - освен ограбването и убийството на укриснски цивилни, разрушаване на мирни градове и терор над местното население, други цели постигнаха ли рашките? Ама много неудобно започва да става, даже копейките за родоотстъпниците секнаха и няма съпротива нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 31
zelka007
преди 10 месеца
чудесна новина ... !! ... те и без това си гръмнаха тръбите ... сега само се официализира реалността ... успех с чайниците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още