IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски в Берлин: Можем да направим поражението на Русия необратимо

Киев се готви да обсъди външни мирни инициативи, но те трябва да бъдат съобразени с позицията на Украйна

15:43 | 14.05.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Киев и западните му поддръжници може да направят поражението на Русия във войната в Украйна „необратимо“ още тази година. При посещението си в Берлин той благодари на Германия, че е „истински приятел“, предава Ройтерс.

Зеленски си осигури голяма военна подкрепа при посещението си, като германското правителство обяви военна помощ за 2,7 млрд. евро за Украйна в събота, най-големия ѝ пакет от помощи след началото руското нашествие през февруари м. г.

„Сега за нас е време да определим края на войната още тази година, можем да направим поражението на агресора необратимо още тази година“, заяви Зеленски на съвместна пресконференция с германския канцлер Олаф Шолц.

В същото време Шолц изтъкна обещанието на Германия да продължи да подкрепя Украйна, колкото е необходимо, като избегна въпрос за по-ранно напрежение в двустранните отношения и отклони друг въпрос относно надеждите на Киев за членство в НАТО.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, си навлече критики в началото на войната заради колебливата си реакция, но сега се превръща в един от най-големите доставчици на финансова и военна помощ на Украйна.

Очаква се Киев да започне голяма контраофанзива в идните седмици в опит да си върне територии на изток и юг от руските сили.

При първото си посещение в Германия от началото на руското нашествие Зеленски заяви, че Киев се готви да обсъди външни мирни инициативи от други страни, но допълни, че тези предложения трябва да се основават на позицията на Украйна и на нейния мирен план.

„Войната се води на територията на нашата страна и затова всеки мирен план ще се основава на предложенията на Украйна“, заяви Зеленски, който беше облечен в характерните си панталони в цвят каки и черен пуловер.

Киев изключва възможността за териториални отстъпки на Русия и заяви, че иска да си върне всеки сантиметър от територията си. Русия анексира Крим през 2014 г. и от миналата година твърди, че е анексирала още четири украински области, които сега Москва счита за руска територия.

„Украйна е готова за мир, но иска, справедливо и с нашата подкрепа, това да не означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия“, каза Шолц.

В събота Зеленски се срещна с италианския премиер Джорджа Мелони и с папа Франциск. Той се стреми да затвърди подкрепата на финансовите и военни поддръжници на Украйна, докато те се борят с нарастваща криза с разходите за живот у дома.

Украинският президент призна, че има „риск ако контраофанзивата се окаже не толкова успешна, подкрепата да намалее“, но допълни, че не смята това за общата гледна точка.

„Има някои страни, които мислят за това, но не смятам, че те са били много силни в подкрепата си за Украйна през този период“, допълни Зеленски, без да посочва конкретно страните, които са намалили подкрепата си за Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:11 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

9
rate up comment 12 rate down comment 6
Импeраторът
преди 11 месеца
Копейници, разказвайте ми колко е слаб ЕС, как американския гущер умира, как БРИКС превзема света, как рашките са скоро в Киев и т.н. Искам още и още от вашите приказки за наивници, туко виж след още 2-3 месеца глупости уцелите нещо или кажете някоя истина, че като гледам за цялата СВО едно попадение нямате...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 10
danchomentata
преди 11 месеца
Mademoiselle Мара Виденова понимает ето https://***.dker.bg/bg/toploenergetika/tseni-3.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
danchomentata
преди 11 месеца
https://***.parliament.bg/Gallery/video/archive-2023_05_05_2.mp4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
danchomentata
преди 11 месеца
5:15:15 Натовците да не упущат американските марици и интерконектора на южния фланг https://***.parliament.bg/bg/video/ID/1614
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 16
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
А такаа, бърже тpoлът копейник с многото регистрации е приехал да сложи минусите :))) ейй, жалкapии копейнишки :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 28
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
До: cyclop Аууу, ама ви е мнохо вътрешно, че човека с блузата го приемат по целия свободен свят, а мордорската иззмeт вече не е жалана никъде. Свиквайте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
носи украински t-shirt за 10 евра със символа на украйна и с пресипналият си глас смачка фасона и цялата им непобедимост на втората най-могъща ... а нечестивият занулен детеубиец , като носи шити по поръчка за по 5000 евра костюми Kiton и Brioni , и часовници Patek Philippe за по 60000 евра това помогна ли му ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 23
cyclop
преди 11 месеца
Тоя си ходи навсякъде вече по размъкнат анцуг и се смее на мижитурките, които трябва да се преструват че го вземат насериозно. Едни камуфлажни кецове конверс да добави и ще е върхът на мета-изразяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 24
zelka007
преди 11 месеца
хихи ... излезнаха едни кадри , на сдъфффкани и изплюютти от украинските щурмоваци Т-55 ... верно блатните opkи са ги закарали на "линията на съприкосновение" ... !! ... и са извършили и модернизация ... !! ... отгоре над купола са заварили онази безаналогова решетка дето ни от дъжд пази ни от javelin-и ... и са напълнили кутийте за инструменти отстрани с баластра ... велики ... !! ... и кинжала го свалиха ... !! ... и паметника ще го бишнем ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още