IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски благодари на Германия за "фантастичната солидарност"

Два руски изтребителя и два военни хеликоптера са били свалени близо до Украйна

11:59 | 14.05.23 г. 5
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски се срещна с германския канцлер Олаф Шолц в неделя и благодари на правителството му за "фантастичната му солидарност", след като си осигури голяма военна подкрепа при първото си посещение в страната след началото на руското нашествие, предава Ройтерс. 

Зеленски пристигна от Рим, където се срещна отделно с италианския премиер Джорджа Мелони и с папа Франциск. Папата заяви, че Ватикана ще помогне за репатрирането на украинци деца, взети от руснаци.

Украинският президент отлетя с германски правителствен самолет и беше ескортиран в германското въздушно пространство от изтребители на германските военновъздушни сили. Той пристигна в страната посред нощ.

Облечен в характерните за него панталони в цвят каки и с черен пуловер, украинският лидер първо беше посрещнат с военни почести от германския президент Франк-Валтер Щайнмайер преди да се отправи към канцлерството за среща с Шолц. 

„В най-трудния момент от съвременната история на Украйна Германия се гордее, че е наш истински приятел и надежден съюзник“, написа Зеленски в книгата за гости на германското президентство. „Заедно ще спечелим и ще върнем мира в Европа“, допълни той.

Очаква се Зеленски да даде пресконференция с Шолц и с членовете на кабинета му за сигурност преди да се отправи към Аахен, Западна Германия, за да получи престижната награда „Карл Велики“ за служба на Европа.

Германия, която е най-голямата икономика в Европа, си навлече критики в началото на войната заради колебливата си реакция, но сега се превръща в един от най-големите доставчици на финансова и военна помощ на Украйна.

Правителството обяви в събота военна помощ от 2,7 млрд. евро за Украйна, неговия най-голям пакет от помощи за страната от началото на нашествието на Русия през февруари м. г. Берлин обеща да предоставя още подкрепа на Киев, колкото е необходимо.

Зеленски определи това като „силен пакет“ в публикация в Twitter, като заяви, че ще обсъди с германските представители доставката на оръжия, както и въздушната отбрана, възстановяването, кандидатурата на Украйна за членство в ЕС и сигурността.

За последен път Зеленски посети Германия за Мюнхенската конференция за сигурност през февруари м. г., малко преди началото на войната.

Междувременно руското издание „Комерсант“ съобщи, че два руски изтребителя и два военни хеликоптера са били свалени в събота близо до украинската граница, предава Ройтерс и допълва, че това би бил забележителен удар за Киев, ако се потвърди.

„Комерсант“ съобщи на сайта си, че изтребителят Су-34, изтребителят Су-35 и два хеликоптера Ми-8 са били „свалени почти едновременно“ в засада в Брянска област в Русия.

„По първоначални данни…изтребителите е трябвало да извършат ракетно и бомбено нападение срещу мишени в Черниговска област в Украйна, а хеликоптерите са били изпратени за подкрепление, включително да вземат екипажа на Су, ако бъдат свалени“, пише още изданието.

Руската държавна осведомителна агенция ТАСС съобщи, че руски военен самолет Су-34 се е разбил в същата област, без да уточнява причината.

ТАСС цитира също представител на спешна помощ, според когото запалване на двигателя на хеликоптер е станал причина за разбиването му близо до Клинци, който се намира на около 40 км от границата.

Не се съобщава за изтребител Су-35 и за втори хеликоптер.

„Комерсант“ не привежда доказателства за съобщението си, че са свалени четири летателни апарата, но същото твърдят и няколко военни блогъри с голям брой последователи. Според изданието членовете на екипажа и на четирите летателни апарата са загинали.

Няма официална реакция от Украйна, която обикновено отказва да коментира съобщения за нападения в Русия. Но в публикация в Twitter Михайло Подоляк, високопоставен съветник на украинския президент Володимир Зеленски, нарече инцидента „справедливост… и мигновена карма“.

Късно в събота губернаторът на Брянска област Александър Богомаз заяви, че украински дрон е ударил завод за производство на храни в Стародуб, близо до украинската граница, като е повредил покрива. При инцидента няма жертви, допълни той в Телеграм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 14.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 4
mr. Yoda
преди 11 месеца
Скотиняки. Це зрада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 13
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Оп, тpoлът копейник беще вдигнат по тревога в неделя да слага минуси, че положението с всеки ден е все по- зле :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 27
zelka007
преди 11 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... безаналоговите пафкaт папироси и по летателните апарати ... лоша дисциплина ... мдааа ... украинците май ще пропуснат две поколения на танкове и директно ще се оборудват с новите kf51 panther ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 27
Скъсана_Ушанка
преди 11 месеца
Хохо, бройката се закръгли на 5 паднали москалски хвърчила, чудесен резултат за ден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 3
danchomentata
преди 11 месеца
Две букви са излишни ,пише се "фанатичната", FANTA e демократична студена напитка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още