IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Володимир Зеленски: Преминахме през най-лошите дни

Украинският президент обещава на украинците на 400-ия ден от началото на войната скорошна победа. Русия обстрелва източната част на страната 

07:21 | 31.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Зеленски в района на бойните действия. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL
Зеленски в района на бойните действия. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL

Украинският президент Володимир Зеленски направи трезва, но положителна равносметка на 400-ия ден от войната срещу Русия. 

„400 дни на защита срещу тотална агресия, това е колосален път, който извървяхме", каза той в своето видеообръщение за всички вечери. Украйна е преживяла „най-лошите дни" на руското нападение от началото на февруари миналата година, каза той. „Преживяхме и тази зима", припомни той за масираните руски въздушни и ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна. „Зад тези думи стоят огромни усилия".

През последните месеци Украйна показа своя героизъм, като си възвърна големи територии, каза Зеленски. „Ние подготвяме следващите си стъпки, новите си действия, подготвяме се за скорошна победа".

Украйна съобщава за най-малко шест ракетни удара в Харков

Според украински източници в Харков е имало нови руски атаки. Областният управител Олег Синегубов написа в Telegram, позовавайки се на първоначалната налична информация, че се предполага, че ударите са били нанесени със зенитни ракети С-300. Властите са в процес на събиране на информация за евентуални щети и жертви. Засега няма изявление от правителството в Москва. Според експерти Русия използва С-300 и за атакуване на наземни цели.

Повече от 7000 украински военни са били обучени от САЩ

От началото на руската агресивна война срещу Украйна САЩ твърдят, че са обучили повече от 7000 членове на украинските въоръжени сили. Обучението е проведено на различни места в страната и в чужбина, включително в Германия, заяви говорителят на американското министерство на отбраната Пат Райдър във Вашингтон. 

Само през последните няколко дни 65 украинци са завършили обучението си по системата за противовъздушна отбрана Patriot в щата Оклахома и вече са се върнали в Европа. Системата Patriot е една от най-модерните системи за противовъздушна отбрана в света. Тя може да се използва за борба с вражески самолети, балистични ракети и крилати ракети.

Държавите от ОССЕ започват разследване на случаи с украински деца

Отвличането на украински деца по време на руската агресивна война ще бъде разследвано в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Група от 45 държави от ОССЕ, в консултация с правителството в Киев, създаде процедура за разследване на твърденията на място. Украинското правителство обвинява правителството в Москва, че незаконно е депортирало хиляди деца от окупираните райони на Украйна в Русия. През декември Службата на ОССЕ по правата на човека счете, че докладите са достоверни. Русия отрича военните престъпления и подчертава, че децата са били изведени на безопасно място преди войната.

Други събития от вечерта:

  • Турция одобри приемането на Финландия в НАТО като най-новата страна членка. Голямо мнозинство в турския парламент гласува в подкрепа на приемането на северноевропейската страна. 
     
  • Руските тайни служби, заедно с московска IT компания, очевидно планират хакерски операции в световен мащаб, които трябва да позволят и атаки срещу обекти от критичната инфраструктура, например. Това показват проучвания на няколко медии от осем държави. 
     
  • САЩ обвиниха Русия, че иска да се сдобие с ново въоръжение от Северна Корея за войната в Украйна. „Имаме нова информация, че Русия активно се стреми да закупи допълнителни боеприпаси от Северна Корея", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. 
     
  • Украинското правителство нареди на спортистите от страната да стоят настрана от състезания с участници от Русия или Беларус. Това съобщи министърът на кабинета Олег Немчинов по украинската телевизия.

Какво ще бъде важно в петък:

  • В петък Бундестагът ще си спомни за плана "Маршал" - програмата за възстановяване на Западна Европа след Втората световна война. В предложение за резолюция парламентарните групи на управляващите партии призовават да се създаде подобна програма за възстановяване и за Украйна.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 31.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Погребенията стигнаха до 1100 на ден. Вече няма страшно. Свикнаха. Въпросът е колко време ще трябва, за да се стигне до последния украинец.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 9
ratten
преди 1 година
кога ли ще го гръмнат укрите при някоя от тия обиколки. може дори да кажат, че заблуден раша куршум му е пробил манерката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 10
SporqZaKef
преди 1 година
До: zelka007 чакай и тука да се активизирам с коментарче. Може пък някой да ме забележи и да предложи неко лев. *** за Войната не ми се спори. Може ли да пиша по другите теми, пък надника да ми върви ? Предварително благодаря.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
леопарди се крият в сутрешната мъгла по Днепър ... откъде ли ще изскочат първо ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още