IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин подписа указ за набиране на още 147 хил. войници

Наборът ще се извършва от 1 април до 15 юли

20:26 | 30.03.23 г. 11
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev
Президентът на Русия Владимир Путин. Снимка: EPA/Sergey Guneyev

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ за набиране на 147 хил. войници във въоръжените сили.

Процесът на набиране на военнослужещи ще се проведе между 1 и 15 юли, съобщават световните медии, цитирани от БГНЕС.

"Реших да разреша от 1 април до 15 юли 2023 г. да се извърши набор на руски граждани на възраст между 18 и 27 години, които не са в резерва и отговарят на изискванията на закона "За военния дълг и военната служба", общо 147 хил. души", казва се в документ, цитиран от руската държавна информационна агенция.

Със същия указ президентът освобождава от военна служба войниците, моряците, сержантите и старшините, чийто срок на наборна служба е изтекъл.

Документът влиза в сила в деня на публикуването му.

Както уточни по-рано днес ръководителят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, наборниците няма да бъдат изпращани на служба в Донецката и Луганската народни републики, Херсонска и Запорожска област.

Също така проектът за постепенна промяна на възрастта на наборниците няма да засегне пролетната наборна служба.

Това ще е втората мобилизация, която се провежда в Русия. През септември миналата година стартира мобилизация на 300 хил. души, която приключи.

Световни агенции писаха наскоро, че от началото на март мъже във възраст за военна служба в повечето административни райони в Русия получават призовки да се явят в местните служби за вписване. Информацията идва от руски адвокати за правата на човека.

Основният дял от призовките са отишли при резервисти и студенти, които са отложили военната си служба заради обучението им.

Призовките изискват от мъжете да отидат до близката военна служба и да потвърдят и актуализират своите лични досиета и информация за контакт.

Русия се стреми да попълни редиците на армията, след като претърпя сериозни загуби на бойното поле в Украйна. Според съобщения на Bloomberg, които пък цитират анонимни служители, участващи в планирането на войната, Кремъл цели да назначи до 400 хил. войници на договор, които служат 3 години.

Кремъл доскоро отричаше да планира втора мобилизация.

Междувременно държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън призова американските граждани, които се намират в Русия, "незабавно да напуснат" страната след ареста на журналиста от Wall Street Journal (WSJ) Еван Гершкович.

„Дълбоко сме обезпокоени от широко оповестеното задържане на американски журналист от страна на Русия. Във връзка с тази ситуация сме в контакт с WSJ", посочва се в изявление на Блинкън.

Той твърди, че руските власти правят "опити да сплашват, потискат и наказват журналисти" и активисти на гражданското общество.

"Най-високият приоритет на Държавния департамент е безопасността на американските граждани в чужбина. Повтаряме нашите категорични предупреждения за опасностите, пред които са изправени американските граждани в Русия. Американските граждани, които живеят в Русия или пътуват до страната, трябва незабавно да напуснат страната, както повеляват препоръките за пътуване", казва още Блинкън в изявлението си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:40 | 30.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

11
rate up comment 14 rate down comment 2
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Иде следващата порция алкохолици, които ще наторят земята на Украйна в името на умствено осакатено москалско жyжe. Като им е толкова акъла, вместо да възстанат срещу него, да торят пшеницата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 2
iceto
преди 1 година
До: sssaaaтова в случая не е мобилизация, а редовна наборна служба, тъй като сте тип ЗКПЧ, по-просто казано - каквато имаше и в НРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 14
sssaaa
преди 1 година
Значи викате Недемократочния Диктатор Путин обявява официално колко хора мобилизира, а Демократична Украйна подкрепяна от Евроатлантическият Демократичен Запад не е нужно да предоставя такава информация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
evlogi
преди 1 година
До: danchomentata След години,украинците ще имат подобни стихове за Бахмут, където ще честват годишнините от победата над Мордор..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 5
evlogi
преди 1 година
До: sssaaa Украйна е страна, обект на агресия, тя няма избор, ще мобилизира ,колкото е нужно и ще прави,каквото трябва,за да се защити от ордите на значително по-големият си и силен съсед.Затова за тях няма какво да се пише.От страна на северната джамахирия обаче, това е проява на чиста и неподправена ***,тотия, затова е интересно да се наблюдава доколко навътре в ку,чи гъ,з ще се наврат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
До: sssaaa... няма мобилизирани при украинците , там има териториална отбрана , всички шамарят вкупом и кой къде свари рашибозуците ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 34
sssaaa
преди 1 година
Рашките ги разбрахме ама защо никъде не пишете колко са мобилизирани от страна на Украйна. Нали медиите трябва да са обективни и защо не ги сравниме и двете страни в конфликта?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: mr. Yoda руския ли ?... даже до Луната ще стигне :):) А, къде е оня мания инвеститор, да поброи малко щиковете и кой, колко има! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 1 година
Ревът ще се чува чак до Нова Зеландия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 25
danchomentata
преди 1 година
О, Шипка!Три деня младите дружиникак прохода бранят. Горските долинитрепетно повтарят на боя ревът.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още