IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия се стреми да набере още 400 хил. войници

Амбициозната кампания на Кремъл ще му позволи да избегне нова принудителна мобилизация

19:23 | 24.03.23 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Кремъл се въздържа от плановете си за нова офанзива в Украйна тази пролет, след като не успя да постигне значителен напредък, и ще се съсредоточи върху отблъскването на нов щурм на силите на Киев, който се очаква да започне скоро, пише Bloomberg.

Подготвяйки се за дълга битка, Кремъл се стреми да набере 400 хил. професионални войници тази година, за да запълни редиците си, съобщават запознати с планирането източници, пожелали да останат анонимни.

Амбициозната кампания за набиране на войници ще позволи на Кремъл да избегне нова принудителна мобилизация на запасняци със засилването на кампанията за преизбиране на президента Владимир Путин по-късно тази година, съобщават източниците. Мобилизацията миналата есен разтърси общественото доверие и предизвика масово бягство на милиони руснаци от страната.

Въпреки военните и политически предизвикателства Путин изрази увереност, че Русия ще успее да намали подкрепата за Украйна в САЩ и Европа. Той разчита, че ако силите му успеят да предотвратят нов пробив на украинските войски в идните месеци, подкрепата за Киев ще отслабне.

Макар мнозина представители на правителството и на елита в Кремъл да се съмняват, че Русия ще постигне преимущество в конфликта, твърдолинейни ръководители на службите за сигурност са ангажирани да продължат битката, която смятат за екзистенциална, съобщават източниците.

Противопоставяйки се на усилията на Вашингтон и неговите съюзници да го изолират, Путин получи силна публична подкрепа този месец от китайския президент Си Дзинпин, който обеща да засили отношенията с Русия при посещението му в Москва. В частни разговори представители на Кремъл са били въодушевени от посещението въпреки липсата на обявени сделки, заявявайки, че одобрението на Си е било важен знак за подкрепа.

Китай не се ангажира публично да доставя смъртоносни оръжия на Русия, въпреки че руските сили не успяват да постигнат напредък заради ожесточената украинска съпротива. Почти всички от 300 000-те мобилизирани войници през есента сега са на бойното поле, съобщават украински и западни представители. Но Русия не е успяла да завземе нито един голям град през последните месеци.

В същото време Украйна планира да започне голяма контраофанзива в идните месеци с наскоро обучени в Европа и САЩ бойци и новодоставени танкове, бронетранспортьори и друго оръжие. Киев може да се опита да пробие руските линии и да прекъсне сухопътния мост в окупираните територии, който сега свързва Крим с континенталната част на Русия, смятат американски представители.

За да запълни и разшири редиците си, Русия вече е започнала кампания по набиране на професионални войници, които служат няколко години срещу заплащане. Областни ръководители получават квоти за набиране и изпращат повиквателни на потенциални доброволци да отидат в поделенията, където им предлагат да подпишат договор, съобщават запознати източници. Първоначално властите се насочват към ветерани и жители на селата, допълват те. Съотношението на силите в Украйна. Графика: Bloomberg LP Съотношението на силите в Украйна. Графика: Bloomberg LP

Но според някои представители целта да бъдат привлечени 400 хил. професионални войници тази година вероятно е нереалистична. Това е приблизително колкото общия брой на професионалните войници в Русия преди нашествието, започнало на 24 февруари 2022 г.

„В сегашните обстоятелства не мисля, че ще накарат хората да се присъединят, с изключение може би на убедени патриоти или хора в нужда“, казва Дара Масикот, старши анализатор в RAND Corp. и бивш анализатор на руския военен капацитет в американското министерство на отбраната. „Не смятам, че е възможно да осъществят нова голяма офанзива в Украйна, ако не се насочат към военновременна икономика и военно положение“, допълва тя.

Засега Кремъл не е готов да направи това, особено преди изборите следващата пролет, на които Путин се очаква да се кандидатира за пети мандат, според запознати с положението източници. Макар че Кремъл има силен контрол върху политическата система, ръководителите се притесняват, че стъпки като мобилизация, които ще доведат войната у дома за милиони руснаци, може да усложнят усилията им за убедителна изборна победа.

Набраните нови доброволци тази година са под нивото от предишните години, съобщава независимият руски военен анализатор Павел Лужин, гост-преподавател във Fletcher School of Law and Diplomacy към университета „Тъфтс“.

През декември министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че Руския ще увеличи броя на професионалните войници до 521 хил. до края на 2023 г. спрямо 405 хил. преди нашествието. Тези военни обикновено служат три години, а това изисква стабилен приток на нови наборници за запълване на редиците дори без загубите на бойното поле в Украйна.

В края на миналата година Путин одобри план за увеличаване на размера на руската армия до 1,5 млн. военни спрямо настоящите 1,15 млн., очаква се планът да бъде изпълнен до 2026 г.

Миналия септември Шойгу заяви, че Русия има на разположение 25 млн. запасняци, въпреки че първоначално бяха повикани малко над 1% от тях.

Украински представители говорят за ограничените способности на Русия да продължи борбата на фона на изчерпването на запасите ѝ от оръжия и санкциите, които ограничават възможностите ѝ да ги замени.

„Те могат да водят тази война до 2023 г., максимум до края на 2024 г.“, казва Вадим Скибицкий, заместник ръководител на украинското военно разузнаване в интервю за „РБС-Украйна“, публикувано в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 2
baybay11
преди 1 година
И като се насочат мобилизациите към ''селата'', кой ще ви храни, ве , сер//семи...Изобщо не мога да ги мисля, а и не искам. Щом масово руСС Наците подкрепят ***/лер и войната в Украйна, значи си заслужават всичко, което им се случва. Мрънкат само когато тях самите искат да ги моГилизират, но ако моГилизират селяните им- ааа, няма нищо- руССките селянки ще родят нови войници...Толкова стува животът на човека в нацистка руССия....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 26
sssaaa
преди 1 година
А бе Тъпан4ев, я кажи Укрите колко мобилизации имаха до сега? Към края на 2022 бяха около 10бр. Кажи ни какво е станало с тях? И защо вече са 12 или 13, не ги броя вече, а сигурно и Зеления Наркос спря да ги брои. Такъв ли е бил плана на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 18
zelka007
преди 1 година
СССРРФСССР ... за кво са им още 400хил нови войници на рашибозуците , нали имаха милиони армия ?! кво е станало с 300хил мобилизирани , кво е станало с 50хил затворници , не че некой го грее кво става със затворниците де , само от желание за точност го споменавам ... !! ... нъл огромна армия , дет само се почесва и прозява и очаква да им кажат "вперед!" и помитат бременните украинки и тинейджърите ?! или такъв е бил планът изначално на СВОто ?! и паметника ще го махаме друзя , да си знаете !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 18
LaCosta
преди 1 година
Божидарке, превела си поредната фалшива новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още