IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ не изключват в дългосрочен план преговори за границите на Украйна 

Международният наказателен съд ще открие офис в Украйна, ЕС подготвя план за връщане на отвлечените украински деца в родината им 

06:46 | 24.03.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Антъни Блинкен пред парламентарната комисия във Вашингтон. Снимка: Anna Rose Layden/Bloomberg
Антъни Блинкен пред парламентарната комисия във Вашингтон. Снимка: Anna Rose Layden/Bloomberg

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен не изключва преговори за бъдещите граници на Украйна в дългосрочен план. Решението обаче е на украинците, подчерта той пред парламентарна комисия във Вашингтон в четвъртък.

Всяко мирно споразумение трябва да бъде "справедливо и трайно". Независимостта и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат запазени, подчерта Блинкен. 

„Но как това ще бъде конкретно определено в териториален план, чакаме украинците да ни кажат". В същото време държавният секретар на САЩ добави: „Вярвам, че в Украйна има райони, За които украинците са решени да се борят за тях на терен. А може да има и райони, за които да решат, че искат да се опитат да си ги върнат с други средства“. 

Зеленски предлага среща на върха за мира в европейска столица 

Украинският президент Володимир Зеленски предлага среща на високо равнище по неговия мирен план в една от европейските столици. „Няма ли това да допринесе за глобалната сила на Европа? Сигурен съм, че би", заяви Зеленски на срещата на върха на ЕС в Брюксел, към която се присъедини чрез видеовръзка. 

Той беше представил план от десет точки с условия за мир с Русия и чрез видеообръщение на срещата на върха на Г-20 в Бали през ноември. Те включват пълно изтегляне на руските войски от украинска територия и репарации. 

През декември Зеленски предложи среща на високо равнище по този въпрос, а сега конкретизира тази идея. Той също така би бил готов да бъде домакин на срещата на върха в Киев „в близко бъдеще", заяви Зеленски. 

„Но ние много добре осъзнаваме, че при сегашните обстоятелства, за съжаление, много държавни и правителствени ръководители не могат да дойдат в Украйна", каза той. Ето защо се обръщал към европейците с молба за помощ при организирането на тази среща на върха, добави той.

Мнозинството от източногерманците са недоволни от политиката спрямо Украйна 

Никъде другаде в Европейския съюз недоволството от демокрацията в Европа не е толкова голямо, колкото в Източна Германия. Това показва резултатът от представително проучване, поръчано от Европейската комисия и публикувано във в. Rheinische Post. 

Според проучването само 25% от източногерманците заявяват, че са доволни от политическата система в ЕС. В Западна Германия този дял е малко под 60 на сто, а в целия ЕС - около 56 на сто. Последното издание на редовно публикуваното изследване „Евробарометър" също така обърна специално внимание на руската агресивна война в Украйна и на удовлетвореността на хората от реакциите на ЕС и държавите членки на кризата. Така малко мнозинство от 51% от германците заяви, че е доволно от реакцията на ЕС на руската агресивна война. Тази цифра обаче е силно повлияна от недоволството в Източна Германия: Там само по-малко от една трета от хората са доволни от действията на федералното правителство и тези на ЕС след началото на войната.

Резултатите за България вижте тук. 

Зеленски: Животът се връща в разрушените села 

След посещението си в Херсонска област в Южна Украйна, която до голяма степен беше отвоювана от украинските войски през есента, президентът Володимир Зеленски прави положително заключение. 

„На някои места повече от 90% от сградите са разрушени", казва Зеленски във вечерното си видеообръщение. „Но дори и в такива села хората се завръщат, а това е доказателство, че животът все още побеждава". Украйна ще направи всичко възможно, за да „възстанови нашите територии". 
Зеленски се срещна с местни жители в Херсонска област. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVIC Зеленски се срещна с местни жители в Херсонска област. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVIC
Дори в полетата около Херсон животът се завръща. „Радостно е да се види как полетата в Херсонска област, прочистени от руски мини и снаряди, се обработват и се връщат към живот", каза Зеленски.

ЕС ще проведе кампания за отвлечените украински деца 

ЕС иска да работи за връщането на украинските деца, за които се предполага, че са отвлечени от Русия. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че скоро ще се проведе международна конференция, но не посочи дата или място. 

„Това е ужасно напомняне за най-мрачните времена в нашата история, това, което се случва там, депортирането на деца", казва Фон дер Лайен.

Международният наказателен съд ще открие офис в Украйна 

Главният прокурор на Украйна Андрий Костин и секретарят на Международния наказателен съд (МНС) в Хага Питър Люис подписаха споразумение за откриване на офис на МНС в Украйна, съобщава Kyiv Independent. Костин, според прессъобщение на неговата служба, нарече документа „още една стъпка към осигуряването на пълна отговорност за международните престъпления. 

„Убеден съм, че няма да спрем, докато всички виновници за международните престъпления срещу Украйна не бъдат изправени пред съда, включително висшето военно и политическо ръководство на престъпния руски режим", казва той. Главният прокурор добави, че се надява на продължаващо сътрудничество с МНС при разследването и преследването на руските престъпления срещу Украйна.

Киев: Руснаците започват "операция за прочистване" в Херсонска област

Според украинския генерален щаб руските войски и служби за сигурност са започнали т.нар. операция за прочистване на населението на контролирания от тях бряг на река Днепър в южната украинска област Херсон. Там в различни населени места е започнало издирването на граждани с проукраински нагласи, военни пенсионери и служители на украинските правоохранителни органи, съобщи генералният щаб в Киев в ежедневния си доклад за ситуацията във Facebook в четвъртък.

А в населеното място Нова Каховка е извършена мащабна хайка. От цивилното население са "конфискувани" големи количества домакински уреди, бижута и мобилни телефони. Информацията не може да бъде проверена по независим начин.

По време на украинската офанзива през есента руските военни се бяха изтеглили от западния бряг на Днепър край Херсон. Оттогава руските войски разширяват отбранителните си линии на южния бряг на реката.


Руска ракетна атака срещу Одеса

Руските военновъздушни сили са обстрелвали южния украински пристанищен град Одеса с няколко ракети в четвъртък вечерта. По първоначални данни на украинските военни две от ракетите са били прихванати от противовъздушната отбрана. Първоначално няма повече подробности. Одеса вече бе атакувана с няколко ракети предния ден.

Какво ще бъде важно в петък

В петък се очакват и нови боеве около град Бахмут в Източна Украйна, който от месеци е силно оспорван. Украински военни твърдят, че са установили отслабване на руската бойна мощ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 24.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

10
rate up comment 0 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Ми те са разделени и 404 е една от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: sssaaa даааа, ама нещо делението не се поучава и за това Русия ще раздели руската федерация на обласи, нали ? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 6
sssaaa
преди 1 година
Какво се радвате като Зелени Наркомани. До няколко месеца Русия ще обяви официално война и мача приключва. Тримата rлупаци ще има да пискате пак из форума и да ревете. Така ли не разбрахте, че Русия няма да остави Украйна, докато не я раздели на области. Няма значение какво и колко ще струва това, тъй като това засяга Националната им сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 11
danchomentata
преди 1 година
Здесь собраны светские новости и полезные статьи по теме Болливуд.https://***.dailymail.co.uk/news/article-11494835/Bear-Grylls-visits-Kyiv-hints-new-programme-Zelensky.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 12
khao
преди 1 година
До: Импeраторът около Великден ги почват, да стане малко по суха земята.. няма за кога вече да ги бавят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: данчонефелнатарубла ... СССРто се саморазпадна ве , республиките не подновиха договорът ... :))) ... и в ОНДто не искаха ... искат в ЕСто ... и паметника ще го махаме , окончателно е !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 14
zelka007
преди 1 година
До: Импeраторът ... според мен нема да ги бавят въобще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
danchomentata
преди 1 година
ЧебуРашка если бы СССР просуществовал ещ лет 30 https://pp.userapi.com/c850232/v850232604/ec6e9/TvOE7y5Jbg8.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 18
Импeраторът
преди 1 година
До: zelka007 Не бързай. Няма нужда от бързане. По-добре още 2-3 месеца да пържат и изтощават ОРКестрантите и да действат лятото. Положението на азиатците става все по-безнадеждно. Контраофанзива при 200 000 загинали рашисти, сега е още рано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 26
zelka007
преди 1 година
Друзя антиваксъре-газовици-ракетчици , къде рашибозуците ще направят първите масирани жестове на добра воля преди Велик ден ?! Четем , в Запорожието вече предприемат първите стъпки , окончателна трофейна обиколка и поживо-поздраво към границата ... :))) ... нефелно племе са блатните opkи ... и форумните им фенове на са по-долу , биха влизали по мандрите пак ... конашенко що не пише за леопардите , в Украйна вече има около 50-на , идат и още ?! рашибозуците подготвят достоен отговор - Т-54 :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още