IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария: Заповедта за арест на Путин не е задължителна за нас 

Страната е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г.

14:18 | 23.03.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Гергели Гуляш. Снимка: Bloomberg
Гергели Гуляш. Снимка: Bloomberg

Международната заповед за арест на руския президент Владимир Путин за военни престъпления, извършени в Украйна, не е задължителна в Унгария, заяви началникът на кабинета на европейската страна Гергели Гуляш, цитиран от Bloomberg. 

Унгария не е направила „официална“ част от устава на Международния наказателен съд, съгласно която подобна заповед за арест би била задължителна, каза Гуляш пред репортери в четвъртък. Той заяви, че това би било нарушение на конституцията на Унгария.  

Данните на ООН показват, че Унгария е подписала Римския статут на Международния наказателен съд през 1999 г. и го е ратифицирала през 2001 г. по време на първия мандат на министър-председателя Виктор Орбан като премиер.

Орбан е обект на ожесточени критики от страна на съюзниците си от Европейския съюз и НАТО за това, че поддържа тесни връзки с Русия, дори след като Путин нахлу в Украйна. Така например Будапеща се противопостави на санкциите на ЕС срещу Москва, на доставките на оръжия за Украйна и се стремеше към обвързване на Унгария с дългосрочен газов договор с Русия.

По-рано днес в интервю за ТАСС бившият президент на Русия Дмитрий Медведев заяви, че арестуването на Владимир Путин в чужбина в резултат на заповедта за арест на Международния наказателен съд би означавало обявяване на война на страната му.  

„Нека си представим - разбира се, това е ситуация, която никога няма да се случи, да - но нека си представим, че това наистина се случи. Действащ президент на ядрена сила идва в Германия, например, и е арестуван. Какво е това? Обявяване на война на Руската федерация", каза Медведев. Самият Медведев публикува интервюто в канала си в Telegram.

От миналата седмица има международна заповед за арест на лидера на Кремъл Путин за военни престъпления в Украйна. Русия обаче не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд.

Междувременно ЮАР, където руският лидер се очакваше да дойде на посещение през лятото, за да присъства на срещата на върха на БРИКС, обяви, че не забравя заповедта за арест. 

„Ние, като правителство, сме наясно с нашето законово задължение. Въпреки това между настоящия момент и срещата на върха ще продължим да работим с различни заинтересовани страни", посочи говорителят на президента Сирил Рамафоса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Двамата лидери разговаряли 80 минути без сътруднициСиймур Хърш: Шолц помага на САЩ да крият данни за саботажа на "Северен поток"9131 | 22 март 2023 | 17:41Президентът на САЩ и канцлерът на Германия са обсъдили взривяването на газопровода по време на визитата на Шолц във Вашингтон миналата година, твърди американският журналист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
САЩ подписаха и редица двустранни споразумения с други страни, чието условие беше отказът на тези страни да си сътрудничат с МНС по въпроси, свързани с американските граждани. Между тях са Ирак, Индия, Израел, Тайланд и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Никоя агенция или организация на правителството на Съединените щати или на който и да е щат или местно правителство, включително съд, не може да подкрепя Международния наказателен съд;- Никой агент на Международния наказателен съд не може да извършва в Съединените щати или на която и да е територия под юрисдикцията на Съединените щати каквато и да е разследваща дейност във връзка с предварително разследване, разследване, съдебно преследване или друго производство пред Международния наказател ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Законът съдържа следното:- Никоя агенция или организация на правителството на САЩ, който и да е щат или местно правителство, не може да екстрадира което и да е лице от Съединените щати и да го предава на Международния наказателен съд или да подкрепя прехвърлянето на всеки гражданин или постоянно пребиваващ на територията на Съединените американски щати на Международния Наказателен съд;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
valentino29
преди 1 година
Съединените щати, не само че не са ратифицирали Римския статут и следователно Международния наказателен съд изобщо не работи за тях, но всъщност е много по-смешно. Не само "не ратифицираха", но и приеха специален закон във връзка с "Римския статут", наречен "Закон за защита на американските военнослужещи" (Аmerican Service-Members Protection Act), който гласи, че нито един американски гражданин или съюзник не може да бъде арестуван или задържан по нареждане на МНС
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
baybay11
преди 1 година
територия, но няма да ги огрее. Много са наГли , наХални и безцеремонни , но има лек и за тези техни ''болки''...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
baybay11
преди 1 година
Действащоят президент на чуждата за Германия държава трябва ДА СПАЗВА законите на държавата, на чиято държавна територия е влязъл. Ако те постановяват, че държавата е участничка в МНС и в Римския статут, то чуждият президент Е ДЛЪЖЕН да не отива в чуждата държава, иначе следва арестът му и той би бил напълно законен. Така, че- НЯМА никакво значение дали е президент на държава- ядрена сила, или на държава- неядрена сила. РуСС наците НЕ ИСКАТ да спазват чуждото законодателство на чуждата държавна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още