IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин

Обвиненията са заради депортацията на украински деца. Русия не признава юрисдикцията на този съд

18:33 | 17.03.23 г. 48
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от Русия украински територии и прехвърлянето им в Русия, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Това се определя като военно престъпление от Съда. Депортациите на украински граждани на територията на Русия се извършват поне от 24 февруари 2022 година.

Има основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност за престъпленията, включително, че не е упражнил контрол над цивилни и военни и е позволил изпълнението на тези престъпления, посочват оттам.

Заповед за арест заради депортацията на украинските деца е издадена и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата в кабинета на президента на Руската федерация. Тя е извършител на тези нарушения пряко, отбелязват от Съда.

Заповедите са издадени по молба на прокуратурата от 22 февруари 2023 година. По принцип те са секретни, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите, но в случая Съдът прецени, че с оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на извършването на нови престъпления.

Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. Издадените заповеди за арест обаче означават, че двамата могат да бъдат арестувани при влизането във всяка една държава, която признава Римския статут - общо 123. Сред държавите, които отказват да го ратифицират, са Русия, САЩ, Китай, Израел, Индия и Судан. Арестът по заповед на този съд се смята за нарушение на конституционните права на гражданите, пояснява Bloomberg.

Съдът не разглежда делата си в отсъствието на подсъдимите, затова е и много малко вероятно тази заповед да доведе до нещо, допълва още агенцията.

Според ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Ермак Русия e депортирала 16 хил. деца от окупираните територии. Досега са върнати 308. Това е много труден процес, но ние продължаваме, написа той в своя канал в Telegram. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "историческо" и първа стъпка към търсенето на отговорност за руските престъпления в Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и решението му е нищожно, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той отказа коментар дали това решение ще ограничи пътуванията на руския президент в чужбина. 

* Информацията е допълнена с коментарите на Володимир Зеленски и Дмитирий Песков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

47
rate up comment 2 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy Глупой тpoль, аз в Луганск и Донецк съм бил, не само съм чувал и много добре зная какво беше, преди преоблечени москалски военни да нападнат 2014та. Знам ви и лъжите и глупостите, как била преследвана руснята и те заради това нападнали. И знам, че от 2014 украинците почнаха да се изнасят от двата града. Глупой тpoль, нито си ходил, нито даже и руски знаеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 6 rate down comment 1
stefanvukov
преди 1 година
Под други статии на сериозни теми няма никакви коментари. Когато обаче се появи тема засягаща нещо руско и хоп троловете набиват 46 коментара. Питам се защо *** на сериозна медия като Инвестор допускат това. Не прочетох статията и коментарите защото не искам да си замърсявам мисленето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 7
Biso
преди 1 година
Президентът на САЩ Джо Байдън вярва, че заповедта на Международния наказателен съд (МНС) за арест на руския лидер Владимир Путин е оправдана, защото той е извършил военни престъпления в Украйна. Президентът обаче отбеляза, че САЩ и няколко други страни не признават авторитета на МНС. статията е на сайта на нюз. бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 10
Biso
преди 1 година
Заглавието на статията в Шпигел: Конгресът на САЩ заплашва да нахлуе в ХоландияПарламентът и правителството в Холандия са възмутени: И двете камари на Конгреса на САЩ одобриха закон, който дори предвижда нахлуване в страната партньор на НАТО, ако американски граждани бъдат обвинени пред Международния наказателен съд в Хага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 4 rate down comment 7
Biso
преди 1 година
Имам диаграма тук, която гласи Предложено нахлуване в Холандия, каза Дейвид Обей, представител на демократите в Камарата на представителите на САЩ. Показва, че можем да го направим по море или по въздух, може би с парашутисти. За да сме сигурни, че господинът от Тексас знае къде е Хага този път, това е отбелязано на картата. Депутатите се хилят весело. . . https://***.spiegel.de/politik/ausland/internationales-strafgericht-us-kongress-droht-niederlanden-mit-invasion-a-200430.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 9
Biso
преди 1 година
Не харесваме Международния наказателен съд и не искаме американски войници или други граждани да бъдат хванати в лапите му, каза Лестър Мънсън, говорител на републиканците в Конгреса, пред SPIEGEL ONLINE. "Езикът, който разстройва европейците, спечели одобрението на 75 сенатори от двете партии. Така че това е широко разпространеното мнение в страната."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 7
Biso
преди 1 година
По-рано тази седмица обаче холандските политици най-накрая спряха да се шегуват със закона. Защото не само членовете на Американската камара на представителите са го приели. От четвъртък вечерта изменена версия на "Закона за защита на американските войници" беше приета и от Сената - първата камара на Конгреса на САЩ, която отговаря за ратифицирането на международни споразумения. Сега двете камари трябва само да съгласуват разминаващите се детайли, за да направят от двата проекта валиден закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 6
Biso
преди 1 година
2002г. Дебат в Конгреса на САЩ, относно републиканския законопроект, който има добри шансове да бъде приет. Закона забранява на американските власти да си сътрудничат с Международния наказателен съд и изрично упълномощава президента да използва всички необходими и разумни средства при спешен случай, за да освободи американски граждани и граждани на техните съюзници от ареста на съда, който ще прекрати своята работа през юли. Лидерът на републиканците Дилей: Не подкрепяйте измамния съд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 7 rate down comment 3
khao
преди 1 година
До: andy много ясно, на вас крепостните селляни не е позволено да имате идол, само господар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: data или да го влачат по улиците като Кадафи...тогава всички тия *** копейки ще обърнат плочата и ще станат най върлите анти джуджинисти! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още