IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин

Обвиненията са заради депортацията на украински деца. Русия не признава юрисдикцията на този съд

18:33 | 17.03.23 г. 48
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от Русия украински територии и прехвърлянето им в Русия, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Това се определя като военно престъпление от Съда. Депортациите на украински граждани на територията на Русия се извършват поне от 24 февруари 2022 година.

Има основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност за престъпленията, включително, че не е упражнил контрол над цивилни и военни и е позволил изпълнението на тези престъпления, посочват оттам.

Заповед за арест заради депортацията на украинските деца е издадена и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата в кабинета на президента на Руската федерация. Тя е извършител на тези нарушения пряко, отбелязват от Съда.

Заповедите са издадени по молба на прокуратурата от 22 февруари 2023 година. По принцип те са секретни, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите, но в случая Съдът прецени, че с оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на извършването на нови престъпления.

Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. Издадените заповеди за арест обаче означават, че двамата могат да бъдат арестувани при влизането във всяка една държава, която признава Римския статут - общо 123. Сред държавите, които отказват да го ратифицират, са Русия, САЩ, Китай, Израел, Индия и Судан. Арестът по заповед на този съд се смята за нарушение на конституционните права на гражданите, пояснява Bloomberg.

Съдът не разглежда делата си в отсъствието на подсъдимите, затова е и много малко вероятно тази заповед да доведе до нещо, допълва още агенцията.

Според ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Ермак Русия e депортирала 16 хил. деца от окупираните територии. Досега са върнати 308. Това е много труден процес, но ние продължаваме, написа той в своя канал в Telegram. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "историческо" и първа стъпка към търсенето на отговорност за руските престъпления в Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и решението му е нищожно, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той отказа коментар дали това решение ще ограничи пътуванията на руския президент в чужбина. 

* Информацията е допълнена с коментарите на Володимир Зеленски и Дмитирий Песков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

17
rate up comment 6 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
гарантиране на правата, свободите, сигурността, здравето и благосъстоянието на гражданина,обществото и държавата; запазване на суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията; защита на конституционно установения ред и демократичните ценности; защита на населението и критичната инфраструктура при кризи, бедствия, аварии, катастрофи и другирискове и заплахи; съхраняване и развитие на националната идентичност, изграждаща се на основата на българскогражда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 6
baybay11
преди 1 година
Относно лъжите на левите ни политици какъв е ''българският национален интерес'' и че той бил идентичен с руският такъв- малко разобличение на лъжите им- АКТУАЛИЗИРАНА СТРАТЕГИЯ за национална сигурност на Република България Приета с Решение на НС от 14.03.2018 г., обн., ДВ, бр. 26 от 23.03.2018 г. II. ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ II.2. Национални интереси18. Жизненоважни интереси са:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 12 rate down comment 11
pinoccio
преди 1 година
Изглежда, че между международния съд в Хага и костинбродския районен съд няма никаква разлика. Но мейнстриймът може да направи Костинброд не по-малко известен от Хага. Идеологическата боза бие и радомирската по показатели. Интересен свят, интересно време. Отивам да си лягам, защото Морфей също се е надрусал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 11 rate down comment 15
wart
преди 1 година
Кога тези Международни престъпници ще бъдат съдени за убийствата които извършиха. Последното убийство беше извършено срещи бившият Югославски Президент С.Милосович. Много от тези назначени убийци нямат даже юридическо образование.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 11
valentino29
преди 1 година
До: ratten- Няма да се чудиш,"демокрация свобода на словото"!: )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 16 rate down comment 7
baybay11
преди 1 година
До: ratten ***, дядо ми е притежавал бюро, на което е писал част от своите проозведения Петко Рачов Славейков... Не се занимавай с родата ми, защото си жалък- когато твоята рода са 2 български етнически рода на над 250 години, тогава и само тогава ще имаш право да се занимаваш с моята рода. Засега това не ти се позволява от мен. Хайде- бегай в щаба на *** да се занимаваш с агитация сред населението на Максуда;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 15
ratten
преди 1 година
майка е със звездички??? абе вие изобщо нормални ли сте, бе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 15
ratten
преди 1 година
До: baybay11 след като стана ясно, че *** е заченала в кранево, трябва да ти кажа, че тове е едно от местата, където украинките срещат ромовете...и създават потпмство, като теб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 7
valentino29
преди 1 година
https://***.youtube.com/watch?v=_5cERmzyysQ на живо ,сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 15
baybay11
преди 1 година
До: ratten иЗЗЗрожденец с незавършен 8 клас, и двамата ми родители са етнически българи и единствено бг граждани. Ти гледай ваш костадинов да не ръфа националната сигурност на България, щото все още не е депутат, а дори и депутат, е просто с функционален имунитет и МОЖЕ да бъде разследван за измяна и предателство към Р. България и шпионство за нацистка руССия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още