IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК ще изготви нови правила за санкциите за свързани лица

Преди дни съдът отхвърли санкциите за майката на Пригожин, но победата се оказа временна

17:24 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) ще изготви нови правила с ясни насоки как да бъдат налагани санкции за лицата, които са свързани с попадналите в "черните списъци" на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Причината е съдебното решение, което отмени ограниченията срещу 80-годишната майка на Евгений Пригожин - Виолета.

Пригожин е собственик на ЧВК "Вагнер" - частната армия, която се бие при Бахмут, и един от приближените до руския президент Владимир Путин бизнесмени. Той често беше наричан и "готвача на Путин", защото притежава и фирма за кетъринг, използвана от Кремъл за доставка на храна за официални случаи.

Според източници на Bloomberg от Европейската служба за външна дейност (EEAS), дипломатическата служба на ЕС, е изпратила съобщение до членовете, че ще има нови правила относно налагането на санкции. Тези пояснения са били изготвяни още преди решението на съда.

В крайна сметка Виолета Пригожина все още е в списъка със санкционираните от ЕС лица, защото съдът отсъди срещу първоначалното ѝ включване в него на 13 март 2022 година. Тези списъци обаче се обновяват на всеки шест месеца и реално само преди дни името ѝ беше потвърдено, което означава, че активите  ѝ са замразени и ѝ е отказан достъп до страни от ЕС заради военните действия на Русия в Украйна.

В новите правила на ЕК ще бъде включено изискване за предоставяне на доказателства, че членовете на семействата на санкционираните лица, действително получават предимство от връзките си с тях и могат да им помогнат да избегнат ограниченията.

В случая с Украйна ЕС са замразили активите на повече от 1500 физически лица и организации. Комисията разработва и предложение за премахване на вратички в налаганите санкции, допълват още източници на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още