IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК ще изготви нови правила за санкциите за свързани лица

Преди дни съдът отхвърли санкциите за майката на Пригожин, но победата се оказа временна

17:24 | 16.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия (ЕК) ще изготви нови правила с ясни насоки как да бъдат налагани санкции за лицата, които са свързани с попадналите в "черните списъци" на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg, позовавайки се на свои източници. Причината е съдебното решение, което отмени ограниченията срещу 80-годишната майка на Евгений Пригожин - Виолета.

Пригожин е собственик на ЧВК "Вагнер" - частната армия, която се бие при Бахмут, и един от приближените до руския президент Владимир Путин бизнесмени. Той често беше наричан и "готвача на Путин", защото притежава и фирма за кетъринг, използвана от Кремъл за доставка на храна за официални случаи.

Според източници на Bloomberg от Европейската служба за външна дейност (EEAS), дипломатическата служба на ЕС, е изпратила съобщение до членовете, че ще има нови правила относно налагането на санкции. Тези пояснения са били изготвяни още преди решението на съда.

В крайна сметка Виолета Пригожина все още е в списъка със санкционираните от ЕС лица, защото съдът отсъди срещу първоначалното ѝ включване в него на 13 март 2022 година. Тези списъци обаче се обновяват на всеки шест месеца и реално само преди дни името ѝ беше потвърдено, което означава, че активите  ѝ са замразени и ѝ е отказан достъп до страни от ЕС заради военните действия на Русия в Украйна.

В новите правила на ЕК ще бъде включено изискване за предоставяне на доказателства, че членовете на семействата на санкционираните лица, действително получават предимство от връзките си с тях и могат да им помогнат да избегнат ограниченията.

В случая с Украйна ЕС са замразили активите на повече от 1500 физически лица и организации. Комисията разработва и предложение за премахване на вратички в налаганите санкции, допълват още източници на Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

Финанси виж още