IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС буксуват в търсене на руските активи под санкции

От началото на войната страните от общността са замразили почти 21 млрд. евро руски активи

15:35 | 10.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от ЕС забавиха темпа на търсене и замразяване на активи на руски граждани и компании, попаднали под санкциите на Запада, пише Bloomberg. Към октомври 2022 година блокираните руски активи в общността бяха на стойност 17,4 млрд. евро. Сега, към края на февруари и след публикуването на 10-я пакет със санкции срещу Русия, замразените средства са 20,9 млрд. евро.

Има много големи разлики между отделните страни, сочат още данните на Bloomberg. Страни като Белгия или Люксембург са замразили милиарди евро, а Гърция например е съобщила за замразени 212 хил. евро руски активи, попаднали под санкции.

Замразените руски активи в страните от ЕС. Източинк: Bloomberg Замразените руски активи в страните от ЕС. Източинк: Bloomberg

Европейските институции са категорични, че има много какво да се направи в търсенето на парите на руските граждани и компании, попаднали под санкции. По данни на статистиката за чуждестранните директни инвестиции към 2019 година в страните от ЕС са влезли 136 млрд. евро руски средства. Разбира се, не всички от тях са под санкции, освен това не е ясно какъв е обемът на банковите сметки на руските граждани, както и недвижимите имоти и други активи, които притежават те. Все пак понякога и връзката между тях и поставените под санкции е трудно проследима.

ЕС е поставил ограничения пред повече от 1500 руски граждани, ограничил е вноса и износа на хиляди стоки и технологии, опитвайки се да ограничи приходите в руския бюджет, които могат да бъдат използвани за финансиране на войната. Но високопоставени чиновници в Брюксел се опасяват, че все още няма ефективен начин тези мерки да бъдат наложени и да бъдат ограничени начините да бъдат избегнати.

В първите месеци на войната в Украйна ЕС започна да анализира начините замразените руски активи да бъдат използвани като репарации за възстановяване на страната. Специална работна група проучва наказателното и данъчното законодателство в страните от ЕС, за да преценят могат ли замразените средства да бъдат иззети за тази цел.

От април 2022 година досега замразените руски активи са се утроили, коментира говорител на ЕК. Той обясни още, че данните на комисията идват от страните членки, а периодите на отчет е различен в отделните държави. В последния пакет от санкции, одобрен в края на февруари, ЕС въведе изисквания за задължителна отчетност на банки, но без глоби за тези, които не ги спазват.

Държавите също така не са одобрили предложение на ЕК за разширяване на критериите за свързани лица, през които могат да се укриват активи на санкционираните руснаци.

ЕС разработва и правила, които да ограничат избягването на санкции и проучва как могат замразените активи на централната банка на Русия да бъдат насочени към възстановяването на Украйна, допълва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 4
Импeраторът
преди 1 година
До: khao интервюто им е само от два въпроса, на които ако се отговори положително те вземат :-) те са - би ли продал майка си и може ли да правиш копи пейст ... туй то :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 1 година
До: pinoccio хахахахахха, класик! Тоест ни казваш че войната сте я планирали от 15г ? .... А уж само луд може да си помисли че ще нападате и там другите тиририрамби, че и в лъжи ни обвинявахте ?? .... и след такова планиране, резултата е плачевен, а РФ пред разпад.... но викаш, ЕС са дебииилите :D:D:D незнам къв кастинг ви павят в ***, но искам да присъствам поне на един, сигурно е супер смях и забава! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 7
pinoccio
преди 1 година
Това само подсказва с какъв атлантически дебилизъм са подходили към санкциите срещу Русия, която планира всичко това от 2008 г. и е имала на разположение 15 години за военно-техническа, финансово-икономическа и геополитическа подготовка за днешните събития. Това е направо някакво екстатично подценяване на противника, почти религиозно. Обикновеният германец сега бърка в хладилника и гледа, че и той бачка на заветните 19 градуса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 7
0pk
преди 1 година
Изхабихме над 1трл. за помощи, а намериха само 21млрда за една година. С тая скорост ще фалираме, дрогаре. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още