IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи план за конфискуване на замразени руски активи

Брюксел подкрепя и създаването на специален трибунал за военни престъпления в Украйна

12:32 | 30.11.22 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската комисия предложи план за конфискация на замразени руски активи, за да санкционира Моска за военната инвазия в Украйна, става ясно от изявление на председателя на институцията Урсула фон дер Лайен. Това е част от мерките, които Брюксел дискутира с представителите на държавите от общността за компенсация на Украйна за нанесените щети на страната.

 

От месеци западните партньори обсъждат начини за използването на блокираните активи на Русия в чужбина - и държавни, и частни. В своето изявление председателят на ЕК отбелязва, че страните от ЕС са замразили активи на стойност 300 млрд. евро на руската централна банка. Допълнително блокираните активи на физически лица се оценяват на 19 млрд. евро.

Според изчисленията на Брюксел нанесените щети на Украйна са на стойност около 600 млрд. евро. "Русия и нейните олигарси трябва да компенсират Украйна за щетите и да покрият разходите за възстановяването на страната", коментира още Урсула фон дер Лайен.

Ройтерс допълва, че основният проблем, пред който са изправени тези планове, е, че по закон в повечето европейски държави конфискуването на активи може да стане при доказване на криминални престъпления. По тази причина и Урсула фон дер Лайен посочва, че ЕК подкрепя работата по създаването на специален трибунал, който да разследва военните престъпления на Русия в Украйна. Той трябва да работи под егидата на ООН, посочва още председателят на ЕК.

Доста от активите на руски олигарси и висши чиновници трудно могат да бъдат блокирани и дори установени, защото са на името на трети лица, посочва Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
corner
преди 1 година
До: Tikva007Това са въпроси от особено значение , заради което е мъгла .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: corner: Да, хубаво ме подсети да питам: пролетта беше много актуален въпросът с руския суверенен дълг и неизбежният технически фалит на Русия поради невъзможност да го обслужва. Някой чувал ли е нещо по въпроса, защото темата изчезна от публичното пространство? Ресия фалирала ли е, или все така *ще фалира*?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
Tikva007
преди 1 година
До: Импeраторът: Абсолютно вярно! Срамът е най-големият негатив от една загубена война. И примерът с германците е точен. Със сигурност руснаците ще преживеят ада и всичко ще бъде въздадено според волята на Победителя, но при едно задължително условие: първо ще трябва да вдигнете знамето с разноцветната дъга над Кремъл. За целта едни 30,000 оркчета ли трябваше да убиете? Как хубаво го беше написал - има-няма два месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
Много добре е казано. Ако Путин беше спрял войната преди 8 години тези пари щяха да са още в джоба. Ако беше спрял в края на февруари, тези пари щяха да стигнат за репарации. Сега тези 300 млрд не стигат до никъде и сметката ще е много тежка за плащане от народностите в РФ. Но пари, пари ще се намерят, но срамът ще се измие много трудно. Виждаме, че немците още ги винят за ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 1
corner
преди 1 година
До: Alex SilverСветът и в частност Русия се нуждаят от такъв прецедент , за да им се развържат ръцете по отношение на Европа . Не говоря само за външните кредитори на Русия , които съвсем законно ще си останат с мечтите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
0pk
преди 1 година
До: zelka007, ама доброволно ли се изнесоха или ги пошляпна невидимата ръка на "пазара"? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... Изрожденче , ами хората се изнесоха масово , зарязаха всичко , сгради , машини , транспорт ... Никой не иска да си цапа ръцете с блатни opkи ... Там само с гаубици М777 и HIMARS ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Краддци си бяха, крадци си останаха. Само че сега ще има ШАТ по крадливите ръчички. Ще има конфискация на активи в РФ. Казаха им го в открит текст. Но май не са схванали. Акушерки, сър...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още