IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е замразил руски активи на стойност 68 млрд. евро

От месеци Брюксел анализира дали може да използва замразените руски активи за възстановяване на Украйна

12:11 | 18.11.22 г. 3
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Страните от Европейския съюз (ЕС) са замразили руски активи на стойност 68 млрд. евро, съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на документ от Европейската комисия, до който има достъп. В него от Брюксел уточняват, че замразените активи на руската държава са почти 34 млрд. евро, но цифрата се уточнява в момента.

90% от замразените активи от Русия се падат на Белгия, Люксембург, Германия, Ирландия, Австрия и Франция, допълва още изданието.

ЕС анализира дали руските активи в чужбина могат да бъдат един от източниците на средства за възстановяването на Украйна от войната. В началото на седмицата 94 държави в ООН подкрепиха резолюция, предвиждаща Русия да изплати репарации заради водените военни действия в страната. Срещу резолюцията гласуваха 14 държави, основно в Африка и Южна Америка, както и близките съюзници на Москва в последните месеци Китай, Иран и Северна Корея.

Преди гласуването в ООН руският представител Василий Небензя коментира, че Западът търси привидна легитимност, за да похарчи "откраднатите суверенни активи на Руската федерация". Според него Западът цели само удължаването на конфликта между двете страни.

През лятото по време на първата донорска конференция, посветена на Украйна, премиерът на страната Денис Шмигал каза, че директните щети от войната към онзи момент се изчисляват на 100 млрд. долара, а Киев ще има нужда от 750 млрд. долара за възстановяване на страната.

От началото на октомври Русия извършва целенасочени удари по гражданска инфраструктура в Украйна - основно енергийни съоръжения. Вчера (17 ноември) говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди това и заяви, че целите на руските военни са пряко или косвено свързани с обекти, "които имат отношение към военния потенциал на Украйна и украинския режим".

Песков беше категоричен, че ударите ще продължат, докато Украйна не склони да седне на масата за преговори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 18.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Руснаците си го казаха в прав текст - ще конфискуват всички активи на чужди компании в РФ, за да си върнат откраднатото. А то е ОТКРАДНАТО, защото е присвоено просто ей така, защото някой е решил, че може. Ама има една хубава поговорка "Лакомо дуппе кръв ***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 1 година
До: Tikva007 а още п интересен е въпроса, защо не завърши 5ти клас? и се опитваш да прикриеш тази липса с писането на *** коментари! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 8
Tikva007
преди 1 година
Замразените активи рано или късно или трябва да ги размразят, или да ги откраднат. По-интересен е отговорът на въпроса: а защо толкова нерешително се коментира евентуалното присвояване, на което със сигурност ще му се намери някаква псевдоюридическа форма? Да не би заради многократно по-високата стойност на активите на западни инвеститори, вложени в руската икономика, с които те не искат да се разделят и от които добре печелеха?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още