IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин

Обвиненията са заради депортацията на украински деца. Русия не признава юрисдикцията на този съд

18:33 | 17.03.23 г. 48
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от Русия украински територии и прехвърлянето им в Русия, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Това се определя като военно престъпление от Съда. Депортациите на украински граждани на територията на Русия се извършват поне от 24 февруари 2022 година.

Има основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност за престъпленията, включително, че не е упражнил контрол над цивилни и военни и е позволил изпълнението на тези престъпления, посочват оттам.

Заповед за арест заради депортацията на украинските деца е издадена и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата в кабинета на президента на Руската федерация. Тя е извършител на тези нарушения пряко, отбелязват от Съда.

Заповедите са издадени по молба на прокуратурата от 22 февруари 2023 година. По принцип те са секретни, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите, но в случая Съдът прецени, че с оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на извършването на нови престъпления.

Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. Издадените заповеди за арест обаче означават, че двамата могат да бъдат арестувани при влизането във всяка една държава, която признава Римския статут - общо 123. Сред държавите, които отказват да го ратифицират, са Русия, САЩ, Китай, Израел, Индия и Судан. Арестът по заповед на този съд се смята за нарушение на конституционните права на гражданите, пояснява Bloomberg.

Съдът не разглежда делата си в отсъствието на подсъдимите, затова е и много малко вероятно тази заповед да доведе до нещо, допълва още агенцията.

Според ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Ермак Русия e депортирала 16 хил. деца от окупираните територии. Досега са върнати 308. Това е много труден процес, но ние продължаваме, написа той в своя канал в Telegram. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "историческо" и първа стъпка към търсенето на отговорност за руските престъпления в Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и решението му е нищожно, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той отказа коментар дали това решение ще ограничи пътуванията на руския президент в чужбина. 

* Информацията е допълнена с коментарите на Володимир Зеленски и Дмитирий Песков

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 17.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

37
rate up comment 7 rate down comment 10
andy
преди 1 година
До: data За разлика от теб, аз идоли нямам. Просто нaглo-cakcoнцкото лицемерие ми идва too much! Как може да разследват руските военнопрестъпления, а да мълчат за украинските и американските?! Но като задълбаеш кои плащат и веднага ти става ясна картинката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка А ти за Логонск и Донец чувал ли си? И какво се случва там от 2014 година? Или си невероятно (ваку)умен или са ти затворили очите и ушите с $.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 5
andy
преди 1 година
До: Скъсана_Ушанка Боже Боже, един (ваку)умен тръгнал да обяснява кое е правда и кое не! Брой си $, за които си се изтъргувал и си пиши каквото са ти поръчали, не ни пречиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 8 rate down comment 7
data
преди 1 година
До: andyСилно се надявам идолът ти скоро да прави компания на Труман
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 9 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andyГлупой тpoль, явно май забравил си зачем САЩ ошляпаха Сербия? Май забравил си, че Сербия започна масово да напада и избива босненци, коаовари и тн.? За Сребреница чувал ли си или в тваи опорки не пише, безмозъчен папагал?! Добре, че има САЩ иначе разни повярвали си диктаторчета ще нападат по-слабите по света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
***- Пиз.дин
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 6
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Ну не бойте се, таварищи, на *** ще дадат килия до Слободан. Даже и Бай Ставри в африкански вариант ще идва да го олабва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 9
andy
преди 1 година
Ако трябва да се съди някой, трябва да се започне от вoeннопрестъпника Труман, заповядал използване на атомно оръжие за унищожение на стотици хиляди цивилни хора. Но тъй като този съд е просто още една мapионетка на Фащиcaните, се съдят единствено техните победени противници. Някой да е повдигнал въпроса за легитимността на нападението и престъпленията на ФАЩ над суверенна Сърбия през 1999? А Путин най-вероятно ще го хванат за "П"-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 4 rate down comment 8
ratten
преди 1 година
до байхyй11, толкова много глупости си изписал снощи, целия репертоар само под една тема....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 4
penkiler1415
преди 1 година
Путин ще заеме достойно мястото си между осъдените африкански диктатори-досега съда в Хага само африканци е осъдил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още