IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Радев: Вече не сме транзитьор на руски газ, а активен разпределител на гориво от различни източници

България ще настоява да бъдат признати като част от зеления преход всички съществуващи ядрени технологии

13:41 | 23.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

От страна, през която преминаваше руски природен газ, България се превръща в активен разпределител на газ от различни източници, коментира в Брюксел българският президент Румен Радев. Той поясни, че това става благодарение на споразумението за достъп до турските терминали за втечнен газ, споразуменията с Гърция и изграждането на новите газови връзки, включително и със Сърбия, което започна на 1 февруари.

България е търсен партньори и решаващ фактор за енергийната сигурност в региона, допълни още държавният глава.

В края на април в България ще пристигне и президентът на Азербайджан Илхам Алиев и ще бъде подписан меморандум, с който да бъде официализирана инициативата Solidarity Ring (STRING), чрез която в ЕС ще бъдат доставяни увеличените доставки на газ от Азербайджан, договорени от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен през 2022 година.

Проектът предвижда обединението на газопреносните мрежи на България, Румъния, Унгария и Словакия. Австрия също има интерес да участва, допълни още българският държавен глава.

Радев е Брюксел за заседанието на европейските лидери, в което част от темите са свързани с енергетиката. Българският президент посочи, че страната ни ще настоява всички ядрени технологии да бъдат включени като част от зеления преход, а не само малките модулни реактори и реакторите от ІV поколение, които са още в процес на разработка. 

От поканата на председателя Шарл Мишел е видно, че основната тема на Европейския съвет днес (23 март) ще бъде Украйна и военната подкрепа, която ЕС може да отпусне, както и използването на замразени руски активи за възстановяването на разрушенията от войната.

Българският президент беше категоричен, че страната ни няма да участва в съвместната доставка на снаряди за Украйна, но ще увеличи производството, за да попълни както българските запаси, така и запасите на страните от ЕС и НАТО. Той обаче не отговори каква ще бъде позицията ни, ако някоя от държавите, на която доставяме снаряди, поиска да ги даде на Киев.

В съвместните доставки на муниции за украинските военни се включват 17 държави от ЕС и Норвегия, а извън инициативата, освен България и Унгария, са още и Полша, Литва и Латвия, съобщи преди дни Европейската агенция по отбрана на своя сайт.

България има интерес и към внедряване на технологии за производство на 155-мм снаряди, които са стандарт на НАТО, допълни още Радев.

Президентът не отговори на въпрос дали ще подкрепи идеята за използването на замразени руски активи за възстановяването на Украйна с думите, че това е много сложен процес. Радев не даде и информация за обема на замразени руски активи у нас, насочвайки запитването към БНБ.

Друга основна тема в Брюксел ще е борбата с незаконната миграция. Румен Радев очаква подкрепата на ЕС за укрепване на границите ни и ако няма нови проблеми, страната ни да стане член на Шенгенското пространство през октомври. Той коментира, че у нас се залавят много трафиканти, които при разпитите разказват, че центровете на трафика са в държавите, които привличат най-много мигранти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 23.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: 0pk няма да намерат нищо тия жендери, ... кажи кога свършва газА, че да се подготвя с дървА! може би 3 дена? :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 1 година
Сега остана да намерим сигурни източници в достатъчни количества, които да преразпределяме. Дано да не ги смесват с мордорски степни изпарения, че по разкази на очевидци, цялата стока може да се развали. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
голем радетел за разпределяне ... а кой обясняваше , че требе в рубли да плащаме щото така се правело ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още