IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова вече няма нужда от руския природен газ

От декември 2022 година "Газпром" доставя газ само за Приднестровието, казва енергийният министър на Молдова

22:30 | 16.03.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Молдова вече не получава руски природен газ и не търпи "изнудването" на руския газов гигант "Газпром", когато изпитва затруднения с плащанията,  коментира енергият министър на бившата социалистическа република Виктор Парликов, цитиран от Ройтерс.

Пред телевизия TV8 той уточнява, че от декември 2022 година насам "Газпром" доставя газ само за отцепилия се район на Приднестровието. Самопровъзгласилата се република не плаща за газа - нито преди, нито сега, обяснява още молдовският министър на енергетиката. Според него "Газпром" започва да заплашва Кишинев със спиране на доставките при минимално забавяне с цел изнудване.

Ройтерс уточнява, че сметките за газ, плащани от бизнеса и домакинствата в Приднестровието, се насочват към специална "газова сметка", която обаче отива за покриване на бюджетния дефицит на отцепилия се регион. Според изчисленията на Молдова сметката за газа му възлиза на "милиарди долари". Дълговете на Moldovagaz пък се определят на малко над 700 млн. долара, но компанията поиска международен одит, който да определи дали този размер е коректно определен от "Газпром".

Кишинев е силно зависим от доставките на електроенергия от Приднестровието, произвеждана именно от природен газ, доставян от "Газпром".

Молдова успява да гарантира доставки на газ през ЕС и с помощта на кредит от 300 млн. евро, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Страната получава част от газа през територията на България - чрез газовата връзка IGB, през която у нас влиза основно газът от Азербайджан.

Преди седмици украинският президент Володимир Зеленски коментира, че страната му е предала информация за опити за дестабилизиране на Молдова от страна на Русия. Проевропейският президент на страната Мая Санду потвърди данните на Киев. В Приднестровието обаче смятат, че има опити за преврат от страна на Украйна.

От 30 години Русия поддържа контингент от 1500 миротворци в самопровъзгласилата се република.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:30 | 16.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
Хубаво е, че Молдова видях добрия пример на другите държави в Европа и как се справят без руските доставки. А и на пазара има вече достатъчно доставчици на газ, които диверсифицират газовия пазар. Така европейските държави могат да са спокойни за своите енергийни запаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
geriTo93
преди 1 година
Полша успешно се справи без руския газ, така че и Молдова също ще диверсифица газовия си пазар. Преди няколко места в Полша пуснаха в експлоатация "Балтика" през който тече норвежки газ, така че в това е бъдещето- да се търгува с много доставчици на газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още