IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Молдова получава газ от Азербайджан през България

Чрез газовите връзки и терминала за втечнен природен газ в Александруполис България отново ще разпределя газ в региона

12:47 | 24.02.23 г. 5
Трансбалканският газопровод. Източник: GTSOU
Трансбалканският газопровод. Източник: GTSOU

Молдова получава азербайджански газ през територията на България, коментира българският президент Румен Радев по време на дискусия, посветена на приемането на еврото. Доставките стават чрез газовата връзка IGB и Трансбалканския тръбопровод. От 2019 г., с въвеждането в експлоатация на "Балкански поток", капацитетът на газопровода е свободен и той работи в реверсивен режим.

По думите на Радев от декември 2022 г. до този момент по това трасе към Молдова вече са доставени повече от 200 млн. куб. метра газ от Азербайджан.

В началото на февруари председателят на парламента на Молдова Игор Гросу пък съобщи за постигната договорка за доставка на азербайджански газ чрез румънската Romgaz от 1 април 2023 година, посочва Радио Молдова, но без да дава повече подробности за обем на доставките, което подсилва позициите на България като разпределителна точка на газовите потоци в региона, само че този път от юг към север.

Има още потенциал на това трасе - по него могат да бъдат извършвани доставки и на втечнен газ от различни източници, особено след въвеждането в експлоатация на терминала край Александруполис  и след възможността да се ползва капацитетът на турските терминали в Средиземно море. По този маршрут втечнен газ може да бъде доставян и за Украйна.

Операторът на газопреносната мрежа на Украйна - GTSOU, съобщи в началото на февруари за виртуален внос на газ от Европа през Молдова. Компанията започна и процедура по унифициране на стандарта за характеристиките за газа в края на 2022 година, за да отвори маршрута за доставки.

Трансбалканският газопровод доставяше газ от Русия през Украйна, Молдова и Румъния към Балканския полуостров. Разпределението се извършваше на територията на България, включително и към най-големия пазар на "Газпром" в региона - Турция. С влизането в експлоатация на "Турски поток" това трасе не се експлоатира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 24.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Naska22
преди 1 година
Според мен, ако продължаваме в тази посока много скоро България ще се превърне в газов център на Балканите. Дано по-скоро по това трасе се извършват доставки на газ от повече различни източници. В енергиен план наистина много бързо и амбициозно се развиваме и самата тенденция че цените на природния газ да вървят надолу с всеки следващ месец говори само по себе си! Много скороооо кризата ще остане в историята!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
borisovaaaaaaa
преди 1 година
За това беше хубаво интерконекторът да бъде готов още по-рано, защото си ставаме сериозен фактор и за другите страни. Като цяло газовата инфраструктура е важна за една европейска страна. А пък и с този терминал за втечнен газ толкова близо до нас си е предимство, можем да се възползваме от разнообразни доставчици!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 11
wart
преди 1 година
Колко глупаво мислят някои без да имат понятие ,че Природният газ който идва от Азербайджан ? - ще бъде алтернативен на Руският. Защото цената е пазарна така ,че няма да е с ниска но има транспортни разходи за всяка страна -Турция, Гърция, България, Румъния средно е 1.75 долара на 1000м3 .Но за Световното зло наречена Америка това няма значение колко ще платят страните важното е да навредят на Русия и да я откъснат от Европа и ще изградят Затворена Колония под техен пълен контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 8
0pk
преди 1 година
До: zelka007, Молдова са коректен и платежоспособен клиент. Вярвам, че никога вече няма да имат проблеми с газа, щом се откачат от расийските степни изпарения доставяни от гъспром! :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 7
zelka007
преди 1 година
а според гнъсъвите копейкопоклонници , нямахме никаква алтернатива , освен рассийските блатни изпарения ... :))) ... Браво на Кирил и Асен !! Счупиха пробитите опорки за няколко месеца !! Освен за нас , можем и за съседни държави да доставяме ... Ривете чeбурашки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още