IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия е искала да превърне Молдова във васална държава 

Планът на Москва за Кишинев не цели толкова интегрирането на страната в доминирана от Русия съюзна държава, каквото е виждането за Беларус 

07:37 | 15.03.23 г. 6
Автор - снимка
Създател
Протест на украинската опозиция в Кишинев с искане за мир.  Снимка: ЕРА
Протест на украинската опозиция в Кишинев с искане за мир. Снимка: ЕРА

В стратегически документ, за който се твърди, че е изготвен от администрацията на руския президент, се излага подробен план за бившата съветска република Молдова.  Ако питате Кремъл, малката страна трябва да се откъсне от Запада и да се стреми към бъдеще заедно с Москва. Въпросният документ е изтекъл в международен медиен консорциум, включващ NDR, WDR и Süddeutsche Zeitung (SZ).

Така документът, който очевидно е бил изготвен през лятото на 2021 г., съдържа конкретни планове как Кремъл възнамерява да насърчи проруските течения в Молдова на три етапа до 2030 г. и същевременно да попречи на страната да се ориентира към Запада в посока НАТО и Европейския съюз. Документът вероятно е дело на същите кремълски експерти, които по същото време са изготвили документ за пълзящото анексиране на Беларус от Москва. SZ и неговите партньори вече съобщиха за това през февруари. Според служители на западното разузнаване авторите на стратегическите документи са политически съветници от руската президентска дирекция за трансгранично сътрудничество. Дирекцията е създадена преди около пет години, за да разработва нови стратегии за европейските държави на запад от Русия, т.е. за Украйна, Беларус, балтийските държави - и Република Молдова. Твърди се, че по плановете са работили и военни и служители на разузнаването. 

Този път обаче планът на Москва за Молдова не цели толкова интегрирането на страната в доминирана от Русия съюзна държава, пише медията. В средносрочен план не става дума за нищо друго освен за създаването на васална държава, подчинена на волята на Москва. Високопоставен офицер от западното разузнаване, който е чел и двата документа, заявява: целта на Москва в Молдова е да „засили проруското влияние в страната". Русия гледа на страната „по-скоро като на проруски буфер", отколкото като на част от нова руска империя. Кремъл очевидно иска да „постави стоп-палка в посока на Запада" и „да предотврати с всички средства членството на страната в ЕС и НАТО".

Според документа на Кремъл една от главните цели на Русия за следващите десет години е „да се противодейства на опитите на външни фактори да се намесват във вътрешните работи на републиката, да укрепват влиянието на НАТО и да отслабват позициите на Руската федерация". В този контекст се посочват САЩ, страните от Европейския съюз, Турция и Украйна. В същото време Москва очевидно иска да окаже съдействие, когато става въпрос за евентуално участие на Молдова в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС) или Евразийския икономически съюз (ЕАИС) - асоциации, доминирани от Русия.

Войната в Украйна сега може да гарантира, че Москва ще има по-малко време за постигане на целите си с Молдова, пише SZ. В ЕС и САЩ има опасения, че Москва би искала да действа по-бързо и тогава би могла да постави Украйна под натиск от страна на Запада и чрез евентуално сваляне на властта в Молдова. Наред с другото, за това говори и изострянето на ситуацията в Приднестровието, което се обърна за помощ към Русия.

В стратегическия документ за 2021 г. вече се говори за това, че ръководството на Молдова ще се откаже от мерките, които оказват политически или икономически натиск върху Приднестровието в краткосрочен план, т.е. в рамките на няколко години. Трябва да се „неутрализират" инициативите срещу руското военно присъствие в Приднестровието и да се противодейства на опитите на ръководството да намали ролята на Руската федерация в конфликта в Приднестровието. Вместо това следва да се подкрепят онези политически сили в страната, които се застъпват за „конструктивни отношения" с Русия. Мерки срещу сътрудничеството с НАТО трябва да бъдат предприети още до 2025 г.; в дългосрочен план в обществото и важните политически кръгове трябва да се установи "отрицателно отношение към НАТО", пише в документа. 

„Основният конкурент са ЕС и НАТО"

Дейвид Крамър, който преди това отговаряше за демокрацията, правата на човека и труда в Държавния департамент на САЩ, казва: „Документът отрича суверенитета, териториалната цялост и правото на Молдова сама да избере бъдещето си“. Молдова е „едва призната за независима държава - но като цяло документът разглежда Молдова като сателит, върху който да се упражнява контрол и влияние". А Марк Полимеропулос, бивш ръководител на операциите на ЦРУ в Европа и Евразия, казва: „Ясният оперативен мандат със стратегическа рамка и график е доказателство за активна програма за действие с цел оказване на влияние върху вътрешните работи на Молдова в краткосрочен, а също и в дългосрочен план."

Политическите анализатори са на подобно мнение: „Смятам, че това е разбираем и сериозен документ в съответствие с руската стратегия за системно интегриране на постсъветските държави, които Русия разглежда като част от своята сфера на влияние", казва Щефан Майстер, експерт по Източна Европа, както и ръководител на програмата „Международен ред и демокрация" в мозъчния тръст Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik (DGAP). „В документа ясно се казва: основният конкурент са ЕС и НАТО". Русия гледа на себе си като на намираща се в „пряка конкурентна ситуация" с тях и се опитва да противодейства на интеграционната им политика, на техните наративи.

Какво предвижда планът в конкретика?

Цели до 2022 г.

Политическа и военна сфера

● Неутрализиране на молдовските инициативи, насочени към прекратяване на руското военно присъствие в Приднестровието.

● Оказване на натиск върху молдовското ръководство да прекрати мерките за политически и икономически натиск върху Приднестровието.

● Откриване на генерално консулство в Комрат, столицата на Гагаузия.

Социален сектор

● Неутрализиране на опитите за ограничаване на дейността на руските и проруските медии в Република Молдова.

● Създаване на мрежа от неправителствени организации, които да насърчават развитието на руско-молдовските отношения.

● Подписване на двустранни споразумения с Русия за взаимно признаване на образованието, квалификациите и научните степени, както и на споразумение за пенсионно осигуряване.

Търговия и икономика

● Запазване на обема и правната рамка за доставките на руски природен газ.

● Активизиране на работата на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между Русия и Молдова с цел увеличаване на обема на двустранната търговия.

Цели до 2025 г.

Политическа и военна сфера

● Разширяване на електоралната база на молдовските политически сили, ангажирани с конструктивни отношения с Русия.

● Насърчаване на проруските нагласи сред молдовския политически и икономически елит.

● Съпротива срещу сътрудничеството на Молдова с НАТО.

● Съпротива срещу експанзионистичната политика на Румъния в Молдова.

● Развитие на сътрудничеството във военно-политическата сфера, включително засилване на руско-молдовските контакти на въоръжените сили и правоприлагащите органи.

Социален сектор

● Осигуряване на устойчиво функциониране на системата за организационна, финансова, правна и информационна подкрепа на приятелски настроените към Русия неправителствени организации.

● Възпрепятстване на прилагането на политиката на "романизация" в Молдова.

Търговия и икономика

● Форми на търговски и логистични вериги, насочени към насърчаване на износа на руски стоки и услуги на молдовския пазар.

● Решаване на проблемните въпроси на руско-молдовското сътрудничество в газовия сектор.

● Отчитане на интересите на гагаузките и приднестровските компании, които взаимодействат с руски партньори в рамките на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между Русия и Молдова.

Цели до 2030 г.

Политическа и военна сфера

● Създаване на стабилни, проруски групи за влияние сред молдовския политически и икономически елит.

● Осигуряване на взаимно променящи се позиции на молдовското и приднестровското ръководство при разрешаването на конфликти (...), като се зачитат законните права и интереси на жителите на Приднестровието в политическата, икономическата и хуманитарната сфера.

● Укрепване на кръговете за вземане на политически решения с негативно отношение към НАТО.

Социален сектор

● Статут на руския език като език за междуетническо общуване.

● Осигуряване на стабилно широко присъствие на руските медии в молдовската обществена сфера.

Търговия и икономика

● Увеличаване на участието на Молдова в (доминирания от Русия, бел. ред.) Евразийски икономически съюз.

● Намаляване на използването на трети валути във външнотърговските разплащания на Русия и Молдова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 15.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: sssaaa нали се сещаш че даже и да дойде руския мир тук, ти пак ще си останеш загууубеняк и утаййка! Няма да ти дадът нищо за благодарност, слуууга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
penkiler1415
преди 1 година
До: sssaaa Страните около Русия ясно виждат къде се живее по-добре. Даже живеещите добре-като Финландия и Швеция-пожелаха да влязат в НАТО, притеснени от възможността да заживеят като руснаците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
sssaaa
преди 1 година
САЩ имат ли такъв план за Украйна и страните около Русия или не, те действат хаотично?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
tetris12
преди 1 година
До: TMTНаправо е потресаващо как има хора които подкрепят тоя ***, на времето беше Атака с оня *** Сидеров, сега тоя ***, утре кой ли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 6
penman
преди 1 година
Путин има същите намерения и към нас, даже си има и "пета колона" от копейковци и родоотстъпници. Русия никога не е била загрижена за нашите интереси, точно обратното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 9
TMT
преди 1 година
В момента този план се изпълнява чрез ИZраждане и БСП в България. Забрана на копейките !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още