IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътна карта на тайното анексиране на Беларус

В края на плана на Москва за съседната страна трябва да има така наречената „съюзна държава" - в която Кремъл ще командва парада 

11:00 | 21.02.23 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Беларуският президент Александър Лукашенко. Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg
Беларуският президент Александър Лукашенко. Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Русия възнамерява да постави под свой контрол съседната държава Беларус, която е неин съюзник. Това съобщава Süddeutsche Zeitung, като се позовава на секретен документ от Кремъл. Според него Русия планира до 2030 г. постепенно да подчини страната в политическо, икономическо и военно отношение. Целта е създаването на обща съюзна държава под руско ръководство. 

Истинският баланс на силите между Русия и западната ѝ съседка Беларус се разкрива в документ, за който се твърди, че е от президентската администрация на Путин. Süddeutsche Zeitung анализира документа от 17 страници, който е класифициран като поверителен, заедно с WDR, шведския вестник Expressen, Kyiv Independent, Delfi Estonia, полския Frontstory, беларуския Investigativ Center, полската платформа за разследвания Vsquare, Yahoo News и London Dossier Center.

Предполага се, че документът, озаглавен „Стратегически цели на Руската федерация в Беларус", е от 2021 г. и чрез краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели описва как Кремъл възнамерява да анексира суверенна и независима европейска държава парче по парче до 2030 г.

„Целите на Русия за Беларус са същите като тези за Украйна", казва Майкъл Карпентър, посланик на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ): „Само че в Беларус Москва използва принуда, а не война“. В крайна сметка целта и в двата случая е възстановяването на Велика Русия. Въпреки това беларуската опозиционна активистка Светлана Тихановска смята, че в Беларус също може да се очаква съпротива. Тя заяви пред медиите, участващи в изследването: „От началото на войната в Беларус се наблюдават все повече тенденции за преразглеждане на отношенията с Русия. Така че ние вече не искаме да бъдем под контрола на Русия. Винаги сме били част от семейството на европейските държави и искаме да се върнем в това семейство“. 

Дори Лукашенко няма интерес да се продаде напълно на Путин, казва един от служителите на западни разузнавания. Това е контекстът на изявлението му от миналата седмица, че би се присъединил към войната в Украйна само ако самата му страна бъде нападната. Беларуските елити в политиката и бизнеса също не биха искали да се превърнат във „васали на Русия". В същото време експертите по Русия в службите не вярват, че Кремъл ще се откаже толкова бързо от плана си за Беларус. „Руснаците знаят, че имат време“, посочват те.

Не е възможно да се провери на 100% дали документът за Беларус действително е от Дирекцията за трансгранично сътрудничество към президента. Експертите обаче смятат, че той е достоверен. Süddeutsche Zeitung го документира в откъси. 

Цели до 2022 г.

Политика, Военно дело, Отбрана

- Насърчаване на проруските нагласи сред населението, включително сред политическия и военния елит, като същевременно се ограничи влиянието на националистическите и прозападните сили в Беларус;

- Завършване на конституционната реформа в Беларус въз основа на руските интереси;

- Съвместно противопоставяне на разширяването на НАТО, военната му подготовка в Полша и балтийските държави;

- Съвместни военни учения на въоръжените сили на Русия и Беларус;

Социален сектор

- Създаване на мрежа от приятелски настроени към Русия неправителствени организации и организации с нестопанска цел;

- Разширяване на руското културно присъствие в Беларус с акцент върху децата и младежите;

Търговия и икономика

- Уеднаквяване на законодателството;

- Създаване на стабилни проруски групи за влияние в беларуския бизнес елит;

- Премахване на търговските бариери;

- Доставки на продукти през руски пристанища, които преди това са били превозвани през балтийските страни и Полша. 

Цели до 2025 г.

Политика, военни, отбрана

- Създаване на устойчиви проруски групи за влияние в беларуската политика, армията и бизнес елита;

- Разширяване на руското военно присъствие в Беларус;

- Започване на производство в Русия на ключово военно оборудване, произвеждано досега само в Беларус;

- Въвеждане на опростена процедура за издаване на руски паспорти за граждани на Беларус;

Социален сектор

- Откриване на нови руски научни и културни центрове;

- Укрепване на позициите на руските медии в Беларус;

- Осигуряване на организационна, финансова и правна подкрепа за приятелски настроени към Русия неправителствени организации и организации с нестопанска цел;

Търговия и икономика

- Интеграция на енергийните, транспортните и комуникационните системи;

- Интегриране на беларуските атомни електроцентрали в енергийната система на съюзната държава. Протест срещу Лукашенко от 2020 г. Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg Протест срещу Лукашенко от 2020 г. Снимка: Evgeny Maloletka/Bloomberg

Цели до 2030 г.

Политика, Военно дело, Отбрана

- Завършване на формирането на съюзната държава Русия и Беларус;

- Осъществяване на единна гранична политика и координирана външна политика в областта на отбраната;

- Създаване на съвместна система за командване и управление на въоръжените сили;

Социален сектор

- Контрол върху информационното пространство на Беларус;

- Общ подход към тълкуването на историческото минало;

- Доминиране на руския език над беларуския като държавен език/

Търговия и икономика

- Въвеждане на единна валутна система;

- Въвеждане на общо митническо и данъчно пространство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 21.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 21
Tikva007
преди 1 година
До: pinoccio: Колкото до капитализма, той наистина е *краен* и е на финала в моментното си състояние. Няма капитализъм без растеж, а вече няма условия за растеж. Пак според Маркс, във фазата си на империализъм, той си осигурява пространство за растеж чрез войни. Сиреч, днешната война е последен гърч на оцелелите в САЩ и Европа капиталисти да избегнат неизбежния иначе комунизъм. За техен късмет и Русия на Путин е радетел на традиционния капитализъм със заход към империализъм и войната е факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 15
khao
преди 1 година
До: Tikva007 Русия даже е създдена от преди големия взрив и целия космос е тяхна историческа територия, хахахахахахаха... това да си рууусороб е диагноза, всичките малоуумници са такива, ето два примера отдолу... ронят сълзи на гроба на сталин!... деааа и ммалоумните парчета!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 13
Tikva007
преди 1 година
Той навремето и Сталин обърка всичко. Троцки, Ленин, Каменев и останалите комисари с други планове и задачи бяха пристигнали през 1917 от Европа и САЩ. Да, няма нищо случайно в петолъчките и комисарите - само безнадежден глъм няма да види връзката. Тези сега, също като онези, се опитват да *допълват* Маркс. Да, този път в най-развитите страни, но без участието на пролетариата и без революции, молим! Сиреч, социалдемократи еволюционисти. Но защо с педдерастията напред? Или просто защото те са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 13
pinoccio
преди 1 година
До: Tikva007 Голямата драма, че комунизмът сега се надига и идва от Запад. Ако погледнеш зад гърба на Клаус Шваб, от библиотечката му наднича бюстът на Карл Маркс. Явно капитализмът вече е презрял и е дошло времето на комунизма - точно, както го предвиждаше Маркс, че ще победи в най-напредналите страни. Той не е имал предвид феодална Русия, пък и като всеки западняк е ненавиждал Русия. Маркс предвиждаше изчезването на частната собственост и границите между държавите. Но Путин обърка всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 10
Tikva007
преди 1 година
До: pinoccio: Опитвам се и аз (като теб) да намекна на г-н Попов, че би мотъл лесно да предвиди резултатът от подобен тип нискочела пропаганда по резултатите, които добиха от нея бившите ни комунистически управници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 9
Tikva007
преди 1 година
До: pinoccio: Г-н Попов просто свежда наративите до популацията. Предполага се, че такива като нас, добили траен и дълбок имунитет от медийно промиване на мозъци и маллоумна комунистическа пропаганда по времето на *реалния социализъм*, сме малцинство в интернет пространството. Той и кураторите му обаче правят същата грешка, както идейните им деди - комунистите, а именно - прекалено настоятелната и безогледна пропаганда докарва съмнения и недоверие у таргетираните, дори и у нискоинтелигентните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 13
pinoccio
преди 1 година
Това е само част от разказа. Защо не разкажете и как е създадена държавата Беларус? Тогава картината става даеч по-ясна. Иначе сега го представяте като нашествието на монголите. То бива пропаганда и поминък, забъркани в домашен ***, но освен вас - списващите, ни има и нас - четящите. Хубаво е да има някакво приличие, когато биваме считани за такива елементарни твари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още