IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е отпуснала на Украйна помощ за 448 млн. лв. от началото на войната

Указът за Закона, с който е ратифицирано споразумението за военна помощ за Украйна, още се бави

13:03 | 20.12.22 г. 12
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

От началото на пълномащабната война в Украйна България е отпуснала хуманитарна помощ за страната на стойност 448 млн. лева, става ясно от съобщение на сайта на Министерството на отбраната. Преди ден служебният ресорен министър Димитър Стоянов беше на посещение в Киев и разговоря със своя колега Олексей Резников.

За визитата се разбра, след като Резников сподели пост в Twitter. "Очакваме бъдещото развитие на сътрудничество в областта на отбраната между Украйна и България", отбеляза той. За посещението обаче няма друго официално съобщение на украинските власти.

От публикацията на Министерството на отбраната става ясно, че двамата са дискутирали одобрената от Народното събрание преди дни военна помощ за Украйна. Посланикът на страната у нас съобщи в началото на ноември, че е предоставил списък с необходимото въоръжение. Дискусиите относно помощта се проведоха в закрито заседание на Народното събрание, а в крайна сметка списъкът с въоръжението, което предоставяме, беше засекретен. След заседание на парламентарната комисия по отбрана Стоянов коментира, че помощта няма да накърни боеспособността на българската армия. 

От военното ведомство уточняват, че по силата на решението на парламента на Украйна ще бъде предоставено безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси. По време на гласуването на помощта депутатът от ГЕРБ/СДС Делян Добрев отбеляза, че стойността ѝ е 20 млн. лева. По думите му през 2022 г. България е изнесла военна техника за 5 млрд. лева по договори с Полша и Чехия.

Решението на Народното събрание за отпускане на помощ за Украйна е публикувано в Държавен вестник в броя от 13 декември. На 16 декември депутатите ратифицираха споразумението, но за да бъде изпълнено, е нужен подпис и на президента Румен Радев, който все още се бави.

Парламентът одобри участието на България и в тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM с до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България.

Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката в Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още