IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украинските военни вече използват български противотанкови гранатомети

Повече от шест месеца руските военни не могат да превземат Бахумт

08:44 | 20.12.22 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Facebook, 100 Окрема Бригада Територіальної Оборони
Снимка: Facebook, 100 Окрема Бригада Територіальної Оборони

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов е в Украйна, става ясно от пост в Twitter на неговия украински колега Олексей Резников. Българският парламент одобри преди няколко дни военна помощ за Украйна и това е отбелязано в поста на Резников. 

БНТ съобщи, че украинските военни вече използват български противотанкови гранатомети, цитирайки публикация в сайта на украинска публична организация "Украински военен център". В нея се разказва за доставените до една от частите на териториалната отбрана на Украйна гранатомети ATGL-H, произведени от завод "Арсенал" в България. Това е версия на съветския СПГ-9, който е на въоръжение в Русия, Украйна, Молдова и още няколко държави по света.

Президентът Румен Радев все още не е подписал указа, с който да одобри закона за отпускането на българската военна помощ за Украйна. 

Руските военни повече от шест месеца не могат да превземат Бахмут

Бахмут остава най-горещата точка на цялата фронтова линия с дължина от 1300 километра, коментира украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение в края на 299-я ден от пълномащабната война в Украйна. Той припомни, че руските военни опитват да превземат града от края на май насам. Най-тежките боеве са в региона - около Бахмут, Авдеевка, Маринка, Соледар в Донбас - един от най-добре развитите региони в Украйна до идването на руската армия, "която просто се опитва да го сравни със земята", каза още украинският държавен глава.

Военните анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) посочват, позовавайки се на разузнавателни данни, че край Бахмут са разположени слабо подготвени части на ЧВК "Вагнер", които не успяват да превземат града, но успешно отблъскват контранастъплението на украинците. В същото време обаче руските военни наблюдатели признават за настъпление на украинските сили около Бахмут, както и в направлението Сватове - Кремена.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна не потвърждава информацията, но съобщава за ракетен обстрел над складове с въоръжение на руските военни, разположени в Запорожка област.

Обекти на почти ежедневен руски обстрел са столицата Киев, Херсон, Кривий Рих и други, често с ракети С-300, които са системи за противоракетна отбрана.  На сутринта на 19 декември бяха изстреляни и 28 ирански дрона, от които украинските военни съобщават, че са свалили 23.

Руските военни кореспонденти започнаха да критикуват ударите на военните над по-незначителни обекти от гражданската инфраструктура на Украйна, които не отговарят на военните цели на Русия, пишат от Института за изучаване на войната (ISW). 

Коледна елха грейна в потъналия в мрак Киев

Въпреки липсата на електричество украинската столица Киев не се отказа от традицията и запали светлините на коледното дърво. Тази година в центъра на украинската столица е разположено изкуствено дръвче с енергоспестяващи лампички, захранвани с генератор. "Нарекохме го "Коледното дърво на несломимите", написа в своя профил в Telegram кметът на Киев Виталий Кличко. "Децата ни трябва да имат празник! Въпреки всички усилия на руските варвари да лишат украинците от радостта на Коледа и Нова година", допълва той. Володимир Зеленски коментира вчера (19 декември) по време на международна среща, че в писмата си до св. Никола украинските деца искат за подарък въоръжение и противоракетни системи.

 

Русия ускорява производството на въоръжение и техника

Преди началото на войната Русия има само няколко военни дрона, признава първият зам.-изпълнителен директор на руската корпорация Ростех Владимир Артяков в интервю за "Россия 24", пише Bloomberg. Сега производството на дронове, както и на въоръжение и техника се ускорява, заявява той без да даде детайли.

Производството на танкове и амуниции се е увеличило "десетки и стотици пъти", категоричен е Артяков и допълва, че нараства и производството на ракетите със среден обсег на действие "Искандер".

Спорове в окупираните територии

ISW съобщава за спорове между власти и институции в окупираните територии. Представители на превозвачите от Крим се оплакват, че властите в самопровъзгласилата се ДНР спират без основание автомобили, които пътуват по магистралите, свързващи Запорожката област с полуострова с цел незаконно конфискуване на автомобилите. Военните анализатори посочват, че от известно време има критики към администрацията в ДНР и посочват, че това е показателно за липсата на ефективна комуникация на Денис Пушилин, ръководител на самопровъзгласилата се република, която беше анексирана от Русия в края на септември. 

Транспортните връзка в региона станаха от съществено значение след като беше повреден Кримският мост и пътуванията по него все още са ограничени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:45 | 20.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: aldy пожелавам ви още година да ги избивате със същото темпо покрай Бамут, хахахахаха! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Украинските военни вече използват български противотанкови гранатомети === На новото заглавие нов отговор. Никой вече не споменава Джавелините. Що така? И урките опряха до старите съветски транатомети, произвеждани у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Повече от шест месеца руските военни не могат да превземат Бахумт === Не могат, кайш? И защо да го превземат, като Бахмут е станал истинска кланица за урките. Само там на ден се избива по един батальон урки. Руснаците просто ги изтребват като ***, а Ze врещи "Напрееееед!" и не дава 5 цента за живота на хората си. И защо да дава, след като върви добра търговия с "резервни части"?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още