IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира споразумението между България и Украйна за предоставяне на оръжие

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в "Държавен вестник", решиха депутатите

12:38 | 16.12.22 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Депутатите одобриха на второ четене Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на отбраната на Република България и Министерството на отбраната на Украйна относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси.

Ратификацията на документа подкрепиха 166 народни представители, а 48 бяха "против". От "БСП за България" и от "Възраждане" призоваха да се отхвърли този договор и да не се ратифицира, предава БТА.

Преди седмица парламентът одобри изпращането на първата военна помощ за Украйна след началото на руската инвазия. Това стана с гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС, "Демократична България" и "Български възход".

Списъкът с оръжия няма да бъде обнародван в "Държавен вестник", решиха още депутатите. От "БСП за България" поискаха списъкът да бъде разсекретен и публикуван, предложението обаче беше отхвърлено и при прегласуването с 48 гласа "за", 162 "против" и 4 "въздържал се". 

„Очевидно е, че в залата има "коалиция на войната", която ратифицира договора за предоставяне на оръжия за Украйна“, заяви председателят на "БСП за България" Корнелия Нинова след гласуването и призова президентът да наложи вето на закона за ратифициране на споразумението. Тя отбеляза, че това, което е гласувано днес, намалява правомощията на Народното събрание и противоречи на Конституцията, тъй като министърът е подписал договор, че анексите към него не подлежат на ратификация в парламента.

От БСП настояха при промени на вида на предоставянето оръжие, това да става отново с ратификация на Народното събрание, допълва Dnes.bg.

Според Комисията по отбраната обаче това предложение противоречи на Правилника за дейността на Народното събрание и не бива да се обсъжда. Това провокира социалиста Борислав Гуцанов да обвини мнозинството в парламента, че налага цензура в парламента и оставя в ръцете само на Министерски съвет такова важно решение като изпращане на оръжие. 

Кристиан Вигенин пък поиска списъкът с оръжията да бъде публичен. "Няма причина тези списъци с оръжие да бъдат засекретени. Точно 25 народни представители са си направили труда да разберат какво точно въоръжение изпращаме сега като натиснат копчето. Не ви ли е неудобно от избирателите, защо неглижираме толкова сериозен въпрос", обърна се той към депутатите.

Според него България може да покаже своята солидарност със засилена хуманитарна помощ и възстановяване на инфраструктурата. "Ние считаме, че предоставянето на военна помощ ни въвлича във войната, а и защо останалите страни, които подпомагат Украйна дават гласност на помощта, а ние го крием не само от българските граждани, но и от самите себе си, защото на закрито заседание може Министерски съвет да реши да изпрати нови оръжия без санкция на парламента. Защо се отказваме от наши конституционни правомощия, малко от малко самоуважение да имаме", каза Вигенин.

Радомир Чолаков от ГЕРБ обаче му отговори, че няма държава, в която публично да се обсъждат такива въпроси. "Чуждите разузнавания знаят повече от нас. Аз се доверявам на нашите служби и не искам да знам какво е оръжието", каза той.

"Според вас, след като и руската страна знае, нека да публикуваме списъци и да се знае какво предоставяме", обърна се към него Вигенин.

Румен Гечев от БСП попита защо българският парламент е единственият на страна от НАТО, който не е обсъждал списъка на оръжията, след като останалите дори ги публикуват.

Военният министър Димитър Стоянов обясни, че списъкът е част от доклад, който съдържа цялата информация за българското въоръжение и заради това документът е класифициран.

Делян Добрев от ГЕРБ посочи, че това, което ще дадем, е за 20 милиона лева, а износът на оръжие от България за една година е за 6 милиарда. "Продали сме за 5 милиарда от началото на войната на Полша. Списъкът е таен, защото ни е срам от това колко малко даваме и да не се излагаме пред чужденците", каза той.

Николай Дренчев от "Възраждане" посочи, че нашата армия е без оръжия. "Евроатлантическото мнозинство ще подпише един празен чек, позволявайки на Министерството на отбраната да опразни до дупка складовете, изпращайки на фронтове в Украйна всичко, което му бъде поискано. Може да е тайна за депутатите, но посланика на Украйна знае какво иска, поиска си го и ще го получи", коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 16.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още