IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите в две комисии одобриха военна помощ за Украйна

Решението по законопроектите да бъде взето след детайлен анализ, призова министърът на отбраната Димитър Стоянов

17:30 | 02.11.22 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Парламентарните комисии по отбрана и по външна политика одобриха два проекта на решения за оказване на военна и техническа помощ на Украйна, предава БТА.

Комисията по външна политика прие с 12 гласа "за" проекта на решение на Десислава Атанасова от "ГЕРБ-СДС" и група народни представители. Четирима депутати бяха против. Същото предложение беше прието и от Комисията по отбрана с 11 гласа "за", а четирима бяха против.

Вторият проект за решение за оказване на военна подкрепа за Украйна на Атанас Атанасов от "Демократична България" и група народни представители беше приет с 11 гласа "за" от Комисията по отбрана, а четирима бяха против. Предложението беше прието и от Комисията по външна политика с 12 гласа "за" и четири против. 

Предстои двата проекта на решения да бъдат обединени. 

Даниел Митов от ГЕРБ подчерта, че решението е закъсняло и трябва да се разгледа още днес, както и че то е политическо. "Българският народ се е изказал по въпроса, след като е изпратил мнозинство от партии в 48-ото Народно събрание, които искат да вземат решение за оказване на военна помощ на Украйна", заяви бившият външен министър. Според него списъкът от държавите, които помагат на Украйна, е списък с цивилизовани страни.

"Искам България да е част от този списък", сподели още Митов.

Ангел Георгиев от "Възраждане" обяви, че е необходим детайлен анализ и информирано решение. Народното събрание според него няма как да вземе аргументирано решение и затова предложи да се отложи разглеждането на двете проекторешения до момента, в който бъде представен детайлен анализ от Министерството на отбраната, иначе според него се говори за нещо, за което няма фактология и достатъчно информация. "Проблемът е изключително сериозен и не бива да се подхожда лековато към него", заяви Георгиев, цитиран от БГНЕС.

Кристиан Вигенин от БСП отбеляза, че няма представители на специалните служби – нещо, което се случва за първи път, и би следвало да не се обсъжда просто с политическа цел, защото това по думите му прилича на политическа акция. Той също поиска отлагане на обсъждането.

"За нас, за БСП, изпращането на оръжие на Украйна, категорично ни превръща, макар и косвено, в част от конфликта", посочи Вигенин.

Атанас Атанасов представи от името на „Демократична България“ Проект на решение за укрепване на отбранителните способности на България и оказване на военна подкрепа на Украйна.

Вследствие на това министърът на външните работи Николай Милков заяви, че консенсусната позиция, която е изразявана винаги в България, напълно съответства на текстовете. От външнополитическа гледна точка той съобщи, че е национален ангажимент, валиден въз основа на чл. 4 от Северноатлантическия договор, който възлага на всички държави да се грижат за увеличаване на отбранителните си способности. 

Министърът на отбраната Димитър Стоянов отчете, че до момента са подготвени за предоставяне зимно облекло, обувки, както и друга помощ. "Решението за оказване на военна и техническа подкрепа за Украйна следва да бъде взето след детайлен анализ", посочи военният министър. Според него по този начин Народното събрание ще вземе информирано решение.

Той добави, че Министерството на отбраната изпълнява стриктно взетото решение от 47-ото Народно събрание за оказване на необходимата помощ на Украйна.

"Решението за предоставяне на оръжия на Украйна се взема суверенно от всяка страна, след вътрешен анализ", отбеляза от своя страна служебният министър на външните работи Николай Милков.

"Неговата конкретика е съобразена с възможностите на страната, включително с вътрешните нагласи в държавата. В началото на процеса повечето страни бяха неуверени в степента, в която могат да се разпрострат с евентуална помощ. Тези притеснения постепенно бяха преодолявани", коментира той. По думите му предоставянето на военна помощ остава гореща тема за всички правителства.

Даниел Лорер изрази принципната подкрепа на "Продължаваме промяната" за двете решения. Първият принцип е, че Украйна е страна, която е жертва на агресия, а вторият са българските въоръжени сили.

"Войната ни предоставя възможност да предоставим стари въоръжени системи и да започнем модернизация", смята той. По думите му двете проекторешения предоставят още веднъж на МО да ги осъвремени и да информира народните представители какво всъщност можем да предложим на Украйна.

ДПС подкрепя и двата проекта за решение, съобщи Джейхан Ибрямов от парламентарната група на "Движението за права и свободи". Според него решението за предоставяне на военна помощ за Украйна е закъсняло и е трябвало да бъде взето още от 47-ото Народно събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:30 | 02.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
khao
преди 1 година
Браво, но не вярвам докато не мине и през залата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 1 година
как е възможно решения, като това и за бюлетините да могат да бъдат взети без да има правителство? Кой дрогиран човек е писал тая конституция? Единственото нещо, което могат и трябват да гласуват тея *** е правителство. Едва след това, да се гласува каквото и да е друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Импeраторът
преди 1 година
До: andy На келешников като теб няма да обяснявам какво е НАТО, много сложно ще ти дойде на кухата глава. За това ще ти кажа само едно - Путин няма да прати Кадировци да те дънят у ***, докато сме у Нато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
andy
преди 1 година
До: zelka007Вдлъбнат, а нали ни лъжеха, че като ни го вкарат в НАТО всичко ще е по мед и масло - въоръжени и силни! А какво стана, на гол тумбак БЕЗ чифте пищови! Ама вие Евро-атлантиците сте много вярващи бе! Малко умни, но силно вярващи на побеления бял сахиб, дето лъже и променя международните закони както му изнася. Ама защо не?! Като са само раболепни дупкадавни клакьорки около него!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: andy... Объл , я кажи сърбете , като беха въоръжени с топ съветЦко оръжие до зъбите , какво им помогна с/у НАТО ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 8
andy
преди 1 година
До: Скъсана_УшанкаА твоята става само за мишена. Скоро ще я ползват за тренажор на стрелковия полигон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andyОбезоръжена от мозък только твая голова, галупой троль. Ето хорошо, что ти безплатен, адну капейку не заслужаваш за сваи глупасти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 8
andy
преди 1 година
След 18 години в НАТО, Българската армия е напълно обезоръжена! Сега всеки може да влиза и излиза от територията съвсем спокойно и безпрепятствено! Следващата стъпка е да ни мобилизират и изпращат за пушечно месо в Украйна! За слава на ГОЛЕМИЯТ побелял въркулак!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още