IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна поиска официално оръжие от България*

Ситуацията на бойното поле се промени и имаме нужда от оръжия, с които разполагате, каза украинският посланик у нас

11:19 | 06.06.22 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

С нота до Министерството на външните работи (МВнР), внесена от украинския посланик у нас Виталий Москаленко на 3 юни, Украйна е поискала оръжие от България. "Имаме необходимост от въоръжение - става въпрос за гаубици и ракетни системи съветско старо въоръжение, с което можем да боравим", коментира украинският посланик пред bTV.

Той уточни, че ще изпрати подобни искания и към други институции - Министерството на отбраната, Министерския съвет и към различни партийни структури.

В Донбас руската артилерия превишава 20 пъти украинската. "Представете си каква голяма огнева мощ е съсредоточена в този регион", коментира Москаленко и допълни, че България има 140 единици тежки гаубици, 120-мм минохвъргачки  и около 100-150 единици ракетни системи за залпов огън.

Припомняме, че в началото на май Народното събрание даде мандат на правителството да анализира възможността за оказване на военна подкрепа на Украйна. Тогова след дълги спорове с голямо мнозинство депутатите записаха, че страната ни ще окаже подкрепа на украинците според нуждите им и собствените ни възможности.

Преди гласуването в пленарната зала посланикът на Украйна внесе писмо в деловодството, че Киев очаква единствено ремонт на военната техника в нашите предприятия. За същото се договориха и украинският президент Володимир Зеленски и българският премиер Кирил Петков по време на визита на българска делегация в Киев. За много анализатори това искане реално запази управляващата коалиция у нас, след като "БСП за България" е твърдо против изпращане на оръжие за Украйна.

Ситуацията на бойното поле се промени, коментира днес Москаленско. Сега ни трябват точно такива видове оръжия, с които разполага България, допълни той. Според него договорът за ремонт на украинска техника се спазва и у нас и 80 украински танка ще бъдат ремонтирани в български предприятия.

"Ние сме много благодарни на приятелска България", заяви украинският посланик по повод настаняването на украински бежанци у нас. Той призна, че има и проблеми - по отношение на условията за настаняване, за записването на деца в детските градини и за намиране на работа на бежанците.

Някои от проблемите са причинени от липсата на организация, когато голяма група хора се струпват на едно място, обясни още Москаленко. Той обаче беше категоричен, че България е приятелска държава за Украйна не просто защото предоставя подслон на бежанците, финансова и политическа помощ, но и заради общите ни славянски корени, религиозна близост и обща историческа съдба.

„Няма нужда МВнР да изпраща искането на Украйна в Министерството на икономиката и индустрията. Народното събрание реши – България няма да изнася оръжия за Украйна. Казусът е затворен“. Така министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова коментира думите на посланика на Украйна Виталий Москаленко, че е поискал с нота гаубици и ракетни системи за Украйна от външно министерство. Позицията бе изпратена по-късно до медиите.

* Допълнено с позицията на министъра на икономиката и индустрията Корнелия Нинова

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хаха, крадецът тръгнал да вика дръжте крадеца! Оxлюв лоест, какво ти допринесе за държавата? Ни деца имаш, някви жалки данъци плащаш, едно работно място не си създал, цял живот дребен чиновник! Потънал в злоба и завист близач на москалски ботуш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Хахаа, митьо импо-то, пяна ти капе от зypлата май, а? Белия и цивилизования свят подкрепяме Украйна, а ти може да се хвърлиш от балкона на панелката, та отдолу да се разплискат лой и мазни кичури по плочките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 1 година
И ние СМЕ приятелска държава на Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 5 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Тpoлче, това изданийце епицентър само слабоумите на костя копейкин го четете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 6
xkm
преди 1 година
https://epicenter.bg/article/Ninova-otgovori-na-Vitaliy-Moskalenko--Balgariya-nyama-da-iznasya-orazhiya-za-Ukrayna--kazusat-e-zatvoren/284084/2/0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 4
xkm
преди 1 година
Нахални украинци . Да си търсят оръжие от " приятелски" държави , не от нас !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 1 година
идеална възможност да разкараме ниско качественото руско оръжие... русия трябва да бъде разрушена ! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Oбичам България
преди 1 година
твоето е "крадецът вика дръжте крадеца" :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Опа, нов пряснорегистриран тpoл копейник си имаме :) как не измислихте нещо по-различно бе, таварищи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 1 година
Твоят принцип "преклонена главица сабя я не сече" не е актуален.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още