IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо България не може да даде оръжие в помощ на Украйна?

На Украйна се предоставят само оръжия за защита - с тях Киев не може да нападне територията на Русия, смята ген. Атанас Запрянов

11:30 | 21.03.22 г. 7
<p>
	<em>Ракетна система С-400, показани по време на военен парад в Москва. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Ракетна система С-400, показани по време на военен парад в Москва. Снимка: Архив Ройтерс

България няма възможност да даде оръжие на Украйна - например противовъздушна система С-300, защото тя е част от въздушната отбрана на страната, коментира в ефира на БНТ бившият зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов. Той поясни, че ресурсът на ракетите от тази система обаче изтича след няколко години и е добра възможност те да бъдат заменени, предоставяйки ги на Украйна.

Тази система би била от голяма полза за Украйна, но предоставянето им би повишило риска за българската охрана, защото няма с какво да заменим ракетите, поясни още бившият представител на България в НАТО.

"С-300 е единствената ни съвременна система за противовъздушна, противоракетна отбрана и тя прикрива зоново най-важния стратегически обект - столицата", допълни още Запрянов. 

Той обясни, че С-300 са част от интегрираната отбранителна система на страната. Внедряването на нов модел противовъздушна отбрана би отнело време. "Това не е като ютия, която ще дадете на съседа си и утре ще си купите нова и ще си вършите работата", каза Запрянов.

Бившият зам.-министър на отбраната беше категоричен, че всички държави, които са предоставяли оръжия за Украйна, са предоставяли единствено отбранителни оръжия - нито едно от тези оръжия не може да бъде използвано срещу територията и населението на Русия. Украинската страна не може да използва оръжието - то няма такива характеристики, за да атакува Русия и да наруши нейния суверенитет, поясни той.

"Отбранително оръжие се доставя на жертвата, на агресора, за да се защити", категоричен беше Атанас Запрянов.

Бившият зам.-министър на отбраната коментира още, че посещението на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин у нас е знак, че Вашингтон държи на стратегическото партньорство с България и има желание да развива отношенията в посоката, която страната ни желае.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 2 години
те само за това стават... за паметници по дворовете! През соца сме имали... кво сме имали, некво безполезно желязо, със същия успех може и ти да ни въоръжиш с 5000 танка от кашони!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Имо в София един Военно-исторически музей - дворът е пълен с военна техника от "колониалните" ни периоди. Мноо ми е интересно, какво бихме сложили некой ден там от "съюзническия" ни период в НАТО. Едно "хъмви"? Дадоха ли ни поне едно...? ;) :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 2 години
Когато бехме руска колония, имахме над 200 бойни самолета, 2000 танка, 40 бойни кораба, в т.ч. две подводници и ракети, от които турците сън не ги ловеше. Така не се въоръжава колония, а съюзник. Условието да станем съюзник на американците беше всичко това да изчезне - нарязахме и продадохме. Когато сме станали съюзници на Германия през ВСВ първо са ни въоръжили до зъби - танкове, гаубици, зенитни, полеви и самоходни оръдия, първокласно огнестрелно оръжие, даже с една ескадрила (12 самолета) Месершмидт 109, които и на тях не са им достигали за нуждите на Луфтвафе. Я раздуй нещо за Ф-ките . . . ;) И колония не сме - от колониите пътуват за САЩ без визи поне и си получават оръжието, което плащат с години след това... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Ами защо да не пристигне ? Ние сме в нато :) Тъй забьйл ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
дядя Вова
преди 2 години
Руска колония, в която пристига американският военен министър на официално посещение! Шиззофф..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 4
khao
преди 2 години
защото сме руска колония, пълна с безтопкови ватттенки като тая под мен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
cyclop
преди 2 години
Защо въобще е НУЖНО да се обсъжда това? Защо опряха до оръжие от най-малката и най- бедната и най-слабо въоръжената страна от НАТО?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още