IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК е договорила увеличаване на доставките на газ от Азербайджан?

Брюксел представи пред страните от ЕС проект на споразумение с Баку, което предвижда увеличение на вноса до поне 20 млрд. куб. метра газ годишно до 2027 г.

09:39 | 14.07.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) е предложила на страните от общността да одобрят сделка с Азербайджан, която предвижда увеличаване на вноса на природен газ, пише Ройтерс. Агенцията има достъп до меморандума за разбирателство, изпратен от ЕК, който трябва да бъде одобрен от лидерите на ЕС.

Документът подлежи на промяна, тъй като тепърва ще бъде дискутиран, но предвижда увеличение на доставките от Азербайджан през Южния газов коридор до поне 20 млрд. куб. метра годишно до 2027 година. Той е една от мерките за дългосрочно намаляване на зависимостта на Европа от руския природен газ.

През последната година по това направление ЕС получава около 8 млрд. куб. метра газ от Азербайджан, като основен купувач е Италия. България също внася азербайджанския газ по Южния газов коридор и последната част на трасето - Трансадриатическия газопровод (TAP). От 1 юли България вече ще получава пълния договорен обем природен газ от Азербайджан - 1 млрд. куб. метра годишно.

Още в началото на април българският енергиен министър Александър Николов коментира, че се водят разговори на ниво ЕС за увеличаване на доставките от Азербайджан за Югоизточна Европа с поне 18% преди началото на новия зимен сезон. 

Плановете на ЕК са за увеличаване на капацитета на Южния газов коридор, като инвестициите ще са съобразени и със зелените цели на общността - през тръбите в последствие, тоест след 2030 година, ще могат да преминава зелен водород и други нискоемисионни газове.

Увеличението на вноса предвижда още и разширяване на добива от Азербайджан, затова и от ЕК посочват, че дългосрочен договор за доставка със страната е от съществено значение за стабилността на доставчика, се казва още в проекта на документа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
mick
преди 1 година
Откъде толкова газ в Азербайджан?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Иран като стане член на ЕС ще има Европейска комисия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
0pk
преди 1 година
Е тия новите количества газ, ще ги проверяват ли за молекули тирания и наночастици с формата на червени петолъчки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още