IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария търси алтернативи на руския газ през Румъния

Двете страни ще увеличат капацитета за пренос на връзката между газовите им системи

15:44 | 12.07.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс 

Унгария води преговори с Румъния за увеличаване на капацитета на съществуващата газова връзка между двете страни до над 3 млрд. куб. метра, съобщи унгарският външен министър Петер Сиярто пред Ройтерс. По този начин страната ще повиши капацитета за внос на газ от Гърция, Турция или Азербайджан, посочи той.

В момента интерконекторът между газовите мрежи на Румъния и Унгария е с капацитет от 2,6 млрд. куб. метра газ в посока към Румъния и от 1,7 млрд. куб. метра в посока към Унгария. Плановете на Будапеща са за плавно увеличение на възможността за внос първоначално до 2,5 млрд. куб. метра и след това над 3 млрд. куб. метра, става ясно от думите на унгарския външен министър.

Сиярто обаче не дава повече подроности около сроковете за реализация на този план.

Унгария в момента получава газ по газопровода "Турски поток" през територията на България и Сърбия (3,5 млрд. куб. метра годишно) и през Австрия (1 млрд. куб. метра годишно). И при двата варианта газът е от "Газпром". На този етап Москва е гарантирала, че страната ще продължи да получава природен газ според договорените условия, коментира преди месец Сиярто.

През 2014 година се зароди идея за изграждане на Вертикален газов коридор, който да свърже газопреносните мрежи на България, Гърция и Румъния. Идеята беше по него да бъде осигурен потокът на природен газ в направление от юг на север и по него да бъдат реализирани доставки от Южния газов коридор (чрез връзката IGB), както и на втечнен газ от терминалите в Средиземно море.

Според оценките на румънските власти цената на този проект би била около 600 млн. евро, а повечето от тях трябваше да бъде европейско финансиране. Обсъждаше се годишният обем да бъде между 3 млрд. и 5 млрд. куб. метра годишно. С годините обаче този проект замря, но сега с реализацията на IGB е напълно възможно отново да възкръсне, особено при интерес от други страни в Централна Европа.

В момента Унгария зависи почти изцяло от Русия по отношение на природния газ - около 85% от вноса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още