IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО нарече заявките на Путин за ядрените ракети в Беларус "опасно безотговорни"

Москва се прояви като безотговорен стопанин на ядреното оръжие, се казва в позиция на МВнР на Украйна

17:40 | 26.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: НАТО
Снимка: НАТО

Като "опасно безотговорна" ядрена реторика окачестви НАТО заявленията на руския президент Владимир Путин за разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус, пише Ройтерс. Организацията не вижда причини за промяна на политиката за ядреното оръжие и като цяло в световен мащаб коментарите са, че това е част от опитите на Москва да "сплашат" Запада и не се да се стигне до използване на ядрено оръжие. 

Заявлението на руския президент Владимир Путин за разполагане на тактическо ядрено въоръжение в Беларус е явно нарушение на Закона за неразпространение на ядреното оръжие, пише в официална позиция на Министерството на външните работи на Украйна. Киев настоява и за незабавно свикване на Съвета за сигурност на ООН по казуса.

В своята позиция от външното министерство поискаха реакция от страна на Франция, Великобритания, САЩ и Китай, които са ядрени държави и постоянни членове на Съвета за сигурност. Те носят специална отговорност за предотвратяване на заплахи с използване на ядрени оръжия, се казва още в изявлението.

САЩ реагират с "внимание" на ситуацията, макар и да не очакват Москва да използва ядрено оръжие. Владимир Путин също не вижда "нищо необичайно" в своя ход, след като САЩ от години е разположил ядрени ракети в партньорски държави в Европа. 

Според Министерството на външните работи на Германия изявлението на Путин цели "ядрено сплашване" и отхвърлят сравнението с разполагането на американските ядрени ракети в Европа. "Сравнението на президента Путин с ядреното споделяне в НАТО е подвеждащо и не може да служи като оправдание за обявената от Русия стъпка", се казва в позицията на ведомството. Оттам призоваха Беларус да запази своя статут на неядрена държава.

Според международната организация за забрана на ядреното оръжие ICAN заявката за "споделяне" на ядрено оръжие на фона на войната в Украйна крие риск от погрешни изводи и сериозна ескалация.

В позицията си от Министерството на външните работи на Украйна отбелязват още, че Москва опитва ядрен шантаж и заплахи. Оттам призовават световната общност да покаже своята непримиримост за ядрените провокации. "Русия за пореден път потвърждава хроничната си неспособност да бъде отговорен стопанин на ядрените оръжия", категорични са от ведомството, оглавявано от Дмитро Кулеба.

Оттам призоваха страните от Г-7 и ЕС да предупредят властите в Беларус за последиците, ако тя страната приеме тактически ядрени оръжия от Русия. На този етап Минск не е коментирал заявленията на Путин, направени в телевизионно интервю за "Россия 24". Но още от края на 2021 година президентът Александър Лукашенко предлагаше Москва да разположи ядрени ракети в Беларус.

Украински чиновници прогнозират вътрешна дестабилизация на Беларус, защото планът на Путин няма да срещне подкрепата на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:51 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 1 година
Москва се прояви като безотговорен стопанин на ядреното оръжие === Москва няма никакво ЯО на чужда територия. А North Atlantic Terrorist Organization е разхвърлила ЯО по целия свят и най-вече в непосредствена близост до руските граници. Въпреки Договореностите във връзка с обединението на Германия. Нашите столипиновски циггане ряпа да ядат пред тия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
aldy
преди 1 година
На някои май им се дръпна фъшшшкията от шубе. Поляците се дървеха на Беларус и заплашваха с нахлуване. Сега кво прайм? Както е тръгнало, соддомитите си го дърсят със свещ. И ще го получат. А който оцелее, оцелее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
wart
преди 1 година
Не само в Беларус трябва има в Куба, Никарагуа, Венесуела както трябва да бъдат предоставени и на С. Корея и Иран. От 1990 година НАТО от Александърплац от Берлин дойде до Руските граници и има в 130 страни повече от 700 военни бази. Само може би не съм сигурен ядрената триада ?----ще спре врагът който е агресивен, безпощаден, хитър, коварен , безмилостен тези алчни и ненаситни колонизатори пирати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още