IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев: Русия взе Беларус за ядрен заложник

Плановете на Москва ще увеличат настроенията на обществето срещу Русия и Путин, смята Олександър Данилов

12:26 | 26.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като епизод от информационната война, чиято цел е да бъде намалена подкрепата на Запада за Украйна, окачествяват анализатори плановете на Кремъл да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус. САЩ коментират, че следят внимателно ситуацията, но не смятат, че има опасност Русия да използва ядрено оръжие.

Източници на Ройтерс също коментират, че Москва и Минск отдавна дискутират възможността за разполагане на тактическо ядрено оръжие в Беларус и заявката на руския президент не е заплаха за ескалация.

В Киев смятат, че руските планове крият риск от вътрешната дестабилизация на Беларус. Според ръководителят на Националния съвет за сигурност на Украйна Олексей Данилов разполагането на ядрени ракети ще предизвика негативни реакции сред обществото в Беларус.

"Кремъл взе Беларус за ядрен заложник", допълни още Данилов в пост в Twitter.

Русия е толкова предвидима, коментира и съветникът на украинския президент Михайло Подоляк също в социалната мрежа. Според него действията на Москва целят единствено сплашване, защото руският президент Владимир Путин се бои, че ще загуби всичко. Според него това е поредното доказателство за военните престъпления на руския президент Владимир Путин.

Международната неправителствена организация за забрана на ядреното оръжие ICAN обаче предупреждава, че заявките на руския президент Владимир Путин са опасна ескалация. "В контекста на войната в Украйна опасността от грешни изчисления или интерпретации е много висока", заявява организацията, чието седалище е в Женева. Според тях "споделянето" на ядрено оръжие в момента влошава риска от "катастрофични хуманитарни последици".

 

Военни анализатори обаче не смятат, че има голям риск Русия да прибегне към ядрения арсенал, още повече, че това неведнъж беше категорично осъдено от един от последните руски партньори - Китай.

Засега Пекин изглежда повече на страната на Русия, представяйки свое предложение за мир, което беше обсъдено между китайския президент Си Дзинпин и Владимир Путин преди дни в Москва, но не и с украинския държавен глава Володимир Зеленски.

ЕС ще се опита да инициира разговори на Китай с Украйна, пише Politico. На 4 април се планира визита на френския президент Еманюел Макрон в Китай и той ще бъде придружен от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Макрон коментира, че няма мандат от ЕК за каквито и да било разговори, но действията ще бъдат координирани.

Съвместната визита на двамата в Китай напомня на посещението на Си Дзинпин в Париж през 2019 година, пише Politico. Тогава китайският лидер беше посрещнат във френската столица освен от Макрон, но и от канцлера Ангела Меркел и тогавашния председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 26.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: Tikva007 еми примерно един договор който сте подписали и който в момента ще погазите... но кво толкова може да искаш от диваци и подхора, каквито сте до един! Нито ви е първия, нито ви е последния... а поредния такъв!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 16
Tikva007
преди 1 година
Че какво толкоз? САЩ държат за ядрени заложници няколко европейски страни вече 70 години, пък никой не се е разтревожил из либералните демократични медии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
RoyBatty
преди 1 година
Браво. Политически коректна статия. Малко едностранна, но ... така трябва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още