IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин посети Мариупол в изненадваща обиколка на окупирани територии в Украйна

Това се случва, след като в събота руският президент пътува до Крим по повод деветата годишнина от анексирането му

10:05 | 19.03.23 г. 4
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин направи изненадващо посещение през уикенда в опустошения от войната Маруипол, съобщиха руските държавни медии. Това е първото пътуване на руския президент до окупирани от страната му територии в украинската област Донбас от началото на конфликта, предава Ройтерс.

Визитата се случва, след като Путин пътува до Крим в събота на необявено посещение по повод деветата годишнина от анексирането от Русия на полуострова от Украйна и само два дни след като Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на руския лидер.

Путин все още не е коментирал публично заповедта за арест, но пътуванията му до украинска територия, завзета от Русия, са смятани от някои наблюдатели за акт на явно незачитане на решението на съда.

Маруипол беше превзет през май след една от най-дългите и кървави битки, това беше първата голяма победа на Русия, след като тя не успя да завземе Киев и вместо това се съсредоточи върху Югоизточна Украйна.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи, че при руска бомбардировка на детска болница в началото на войната е извършено военно престъпление.

Путин прелетя над Мариупол с хеликоптер за „работно пътуване“, съобщиха руските осведомителни агенции, цитирайки Кремъл. Той е посетил няколко квартала в града, направил е няколко спирки и е говорил с местни жители.

Путин стига най-близо до фронтовите линии от началото на войната, която продължава вече повече от една година.

Международният наказателен съд издаде заповед за ареста на Путин в петък, като го обвини във военни престъпления заради незаконно депортиране на стотици деца от Украйна, символичен ход, който още повече изолира руския лидер.

Докато украинският президент Володимир Зеленски предприе няколко пътувания до бойното поле, за да повиши духа на войските си и да обсъди стратегията във войната, Путин оставаше предимно в Кремъл при управлението на т. нар. „специална военна операция“ на Русия в Украйна.

Киев и неговите съюзници твърдят, че нашествието, което навлезе в 13-я си месец, е империалистическо заграбване на територия, при което загинаха хиляди хора, а милиони бяха принудени да напуснат домовете си.

В квартал „Невски“ в Мариупол Путин посети семейство в дома му, съобщиха руските медии. Новият жилищен квартал е изграждан от руската армия, като първите обитатели се установиха там през септември м. г.

Местните жители се завръщат „активно“, заяви руският вицепремиер Марат Хуснулин, който придружаваше Путин, цитиран от руските агенции.

Мариупол имаше население от половин милион души преди войната и там се намираше стоманодобивния завод „Азовстал“, един от най-големите в Европа.

„Центърът беше сериозно засегнат. Искаме да завършим възстановяването на центъра до края на годината, поне фасадната част. Центърът е много красив“, заяви Хуснулин.

Руските медии излъчиха видеа, на които се вижда как руският лидер кара кола през нощта във възстановена част от града и влиза според съобщенията на медиите в залата на филхармонията, възстановена само за три месеца.

Киев все още не е коментират посещението.

Маруипол се намира в Донецка област, една от четирите области, които Путин анексира през септември. Киев и западните му съюзници осъдиха хода като незаконен. Донецк, заедно с Луганск, съставляват по-голямата индустриализирана част от Донбас в Украйна, където се води най-голямата битка в Европа от поколения насам.

Руските медии съобщиха в неделя, че Путин се е срещнал с командирите на военната му операция в Украйна, включително с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, който отговаря за войната на Москва в Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:09 | 19.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Войната в Украйна виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 5
mr. Yoda
преди 1 година
EC == SS. Heil ! Seig!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 8
data
преди 1 година
Както каза една украинка от Мариопол : те разрушиха живота ни а, сега трябва да се радваме , че ни пуснали водата ? Гнъсен престъпник , който не вярва да потърси снимки на града преди неговата инвазия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
mr. Yoda
преди 1 година
Great Warrior!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
zelka007
преди 1 година
хаха ... възстановявали ... те пътищата и къщята в самата кoчина не могат да оправят , нещо ще възстановяват в държава , дето според доктрината им трябва да бъде изравнена със земята , ако е необходимо и с атомна бомба ... хаххаххааа ... гнъсъви лицемерни крадци на санитарен фаянс и перални ... друзя антиваксъре-газовици , паметника ще го махаме все пак , ще оставим част от фигурите , за да се ползват за писоар на Централна гара ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още