IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин ще се срещне с руски магнати в Кремъл за първи път от началото на войната

Руският президент ще се съсредоточи върху съживяването на икономическия растеж и по-големите отговорности, пред които са изправени фирмите, споделят източници

09:57 | 13.03.23 г. 2
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.
Руският държавен глава Владимир Путин. Снимка: Bloomberg L.P.

Руският президент Владимир Путин планира да се срещне с местни бизнес лидери в Кремъл тази седмица за първи път, откакто започна инвазията в Украйна, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с подготовката.

Срещата с висшите членове на Руския съюз на индустриалците и предприемачите (РСИП), планирана за 16 март, ще се състои в момент, когато правителството, борейки се да покрие нарастващите разходи, докато войната навлиза във втората си година, засилва натиска върху компаниите с допълнителна данъчна тежест. Миналогодишната среща с магнатите беше отменена на фона на сраженията в Украйна.

В обръщението си към бизнес лидерите тази година Путин планира да се съсредоточи върху съживяването на икономическия растеж и по-големите отговорности, пред които са изправени фирмите в момента, добавят източниците. Междувременно магнатите се надяват да изтъкнат опасенията си относно нарастващата роля на държавата в икономиката и да настояват за стъпки за либерализиране на бизнес средата. Мерките включват премахване на наказателните санкции за някои икономически престъпления, включително пране на пари.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира плановете на Путин.

Изправено пред нарастващ бюджетен дефицит, докато разходите за войната нарастват, правителството на Русия принуди компаниите да платят до 300 млрд. рубли (3,9 млрд. долара) допълнителни такси тази година. Окончателно решение по този въпрос обаче не се очаква да бъде взето на срещата в Кремъл поради сложността на изчисляването на плащанията, изтъкват още източниците.

Много от членовете на РСИП, които миналата година избягваха публични появи с Путин поради опасения от налагане на западни санкции, сега вече присъстват в „черните списъци“ на САЩ и техните съюзници.

Един от членовете на борда на РСИП, Алишер Усманов, се оттегли миналата година, мотивирайки действията си с желанието си да се пенсионира и да се съсредоточи върху филантропията.

На срещите на организацията Путин обикновено изнася реч и след това води дискусия при закрити врата.

Миналия месец руският държавен глава призова собствениците на голям бизнес, живеещи в чужбина, да обвържат съдбата си по-пряко с родината си.

„Винаги, когато лидери или собственици на такъв бизнес станат зависими от правителства, които приемат политики, които са враждебни към Русия, това представлява голяма заплаха за нас, опасност за нашата страна“, изтъква Путин. „Време е да видим, че на Запад тези хора винаги са били и винаги ще останат второкласни непознати, които могат да бъдат третирани по всякакъв начин и техните пари, връзки и придобитите титли на графове, перове или кметове няма да помогнат с нищо", добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
penkiler1415
преди 1 година
До: khao А после като тръгне един икономически растеж с по-восоки данъци и ограничения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 1 година
охаааа, ще ги сурвака.... а който не иска, ще лети от 6тия етаж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още