IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин насочва Русия към военновременна икономика 

С нов указ се разрешава правителството да придобие фирми, ако не изпълняват задълженията си по военни договори 

16:25 | 03.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руският президент Владимир Путин подписа в петък указ, с който се определят нови правила за затягане на контрола върху компаниите, които не изпълняват договори в областта на отбраната, в случай че бъде въведено военно положение - последната стъпка в подготовката на Кремъл за милитаризиране на икономиката в момент, в който инвазията му в Украйна продължава вече втора година, предава Bloomberg. 

Указът на практика поставя руската икономика на военновременни основи, макар и официално военно положение в страната да не е обявено, освен в частично или напълно окупираните украински Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, посочва Ройтерс.

Съгласно постановлението държавата ще получи правото да поеме фирмите, които не изпълняват задълженията си по военни договори по време на военното положение, като суспендира правата на собствениците и акционерите. Според постановлението, чийто текст беше публикуван в петък, трябва да бъде създадена правителствена работна група за дейността на оръжейните компании в условията на военно положение.

През октомври Путин наложи военно положение в окупираните зони на Украйна, но се въздържа да стори същото и в самата Русия. Икономиката на страната обаче все повече минава във военновременен режим, като фабрики и заводи работят на три смени, за да осигурят нужните на армията, опитваща се да окупира големи части от Украйна, материали и продоволствие.

Новият указ ще се прилага спрямо компании, които „нарушават задълженията си по договори с държавата, включително и не вземат мерки, за да гарантират навременните доставки", се посочва в документа.

На въпрос дали Путин възнамерява да обяви военно положение в страната говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори, че това е прерогатив на президента, но не посочи дали той планира да го стори.  Владимир Путин по време на заседание на Съвета за национална сигурност. Снимка:  EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK Владимир Путин по време на заседание на Съвета за национална сигурност. Снимка: EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK

След началото на инвазията миналата година Русия прокара законови промени, които дават на правителството широки правомощия да контролира поведението на компаниите, ако е необходимо, като разпорежда какво да произвеждат и на каква цена. Все още обаче не ги е използвало широко.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 8
doba
преди 1 година
Хех, и накъде да я насочва? Към вечен мир с хАмерика/НАТО?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 22
evlogi
преди 1 година
Кин,ефът ще стане съвсем оак,ан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 22
zelka007
преди 1 година
До: penkiler1415... хлъзгането започна 2014 ... :))) ... сега само се ускорява ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 23
penkiler1415
преди 1 година
Хлъзгането по склона започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още