IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските "неонацисти" излизат на фокус

По-важните въпроси и отговори за „саботажната акция“ в Русия 

16:07 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: . EPA/YURI KOCHETKOV
Снимка: . EPA/YURI KOCHETKOV

Новината от четвъртък предизвика недоумение: „украински диверсанти" са извършили нападение срещу цивилни граждани на руска територия и са взели заложници. Двама души са загинали, а едно дете е било ранено и се е наложило да бъде лекувано в болница. Президентът Владимир Путин отмени предполагаемо планирано пътуване и свика Съвета за национална сигурност. Ситуацията е объркана, особено след като за събитията съобщават само руски източници.

Какво се предполага, че се е случило?

По обяд, около 11:30 ч., губернаторът на руската Брянска област Александър Богомаз съобщава в канала си в Telegram, че диверсионна група е влязла в руското село Любечане. Там бойците са открили огън по автомобил. Съобщава се, че двама души са загинали, а десетгодишно момче е било тежко ранено. По-късно бе съобщено, че в болница от него е изваден куршум. Твърди се, че е бил улучен, докато е спасявал две деца от обстрелвания автомобил.

По-късно в доклад на разузнавателната служба ФСБ се посочва, че бойците са взели и заложници. По-късно обаче не се споменаваше повече за това. Вместо това руските информационни агенции съобщават, че бойците са били изтласкани обратно на украинска територия и са били ударени с „масиран артилерийски удар".

Успоредно с това се твърди, че украински безпилотен самолет е извършил атака в село Сушани. То се намира на около 15 км югозападно от Любечане и също така само на няколкостотин метра от границата с Украйна. Твърди се, че една къща се е запалила, но няма информация за евентуални жертви. Според Богомаз е имало още едно нападение в село Ломакова в Брянска област. Тук също няма допълнителна информация.

Каква информация има извън това?

Освен от руски източници съществуват само кратки видеоклипове на група въоръжени бойци, които изглежда са предполагаемите диверсанти. Главният видеоклип е изключително кратък - около 20 секунди. На него се виждат двама предполагаеми тежко въоръжени бойци, които стоят пред сграда. Единият от тях, роденият в Русия Денис Капустин, чука по табела на сградата, която трябва да докаже, че се намират на руска територия. Той казва, че руските граждани трябва да осъзнаят, че не са роби. Те трябвало да се борят заедно срещу Кремъл. Освен това заявява, че няма да се бият с цивилни граждани и да убиват невъоръжени хора. От друга страна, сраженията или предполагаемото вземане на заложници не са документирани. Не е ясно и кой или какво искат да саботират бойците. Проверяващ екип на RTL поне успя да потвърди, че видеото е направено в руското село Любечане на украинско-руската граница.

Как реагира Русия?

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският президент Владимир Путин е свикал заседание на Съвета за национална сигурност за днес, петък, в отговор на предполагаемия акт на саботаж. По тази причина той е отменил планирано пътуване до южния руски град Ставропол. Путин говори за „терористичен акт", извършен от „неонацисти" срещу руски цивилни граждани.

Ръководителят на групата „Вагнер" Евгений Пригожин и чеченският лидер Рамзан Кадиров призоваха за остри реакции. Пригожин вижда „червена линия", която Украйна е преминала. Кадиров поиска отмъстителни действия срещу украинското цивилно население. Според „Фокус" неназовани руски военни блогъри дори са призовали за създаване на отряди за екзекуции, които да убиват високопоставени украински политици. Ръководителят на руската окупация на Крим Сергей Аксьонов поиска от Кремъл значително увеличаване на мерките за сигурност.

Какво казва Киев?

Киев отрича да има нещо общо с акцията. Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, заяви в Twitter, че това е класическа провокация от страна на Русия. Русия иска да сплаши хората там, за да оправдае собствената си атака срещу Украйна и да прикрие нарастващата бедност в собствената си страна.

Според Der Spiegel говорител на украинското военно разузнаване е говорил за конфронтация между руснаците. Според него собственият им народ бавно щял да се надигне срещу Путин.

Кой има полза от акцията? 

След първите съобщения западните представители в социалните медии побързаха да обвинят инцидента, че е „акция под фалшив флаг“. С други думи, Русия е инсценирала инцидента, за да оправдае нахлуването си в Украйна или да оправдае по-нататъшни политически мерки в Русия. 

Всъщност главният герой на краткия видеоклип е Денис Капустин, който е роден в Русия. Той обаче живее в Украйна от няколко години и според собствените му разкази през лятото на 2022 г. основава руски доброволчески корпус, който да се бори срещу руските нашественици. Политическата програма на самопризналия се неонацист е амбивалентна. Изглежда обаче, че всъщност той отхвърля настоящия режим в Русия. От друга страна, не е ясно до каква степен доброволческият корпус действително участва в бойни операции. Също така има само предположения за размера на групата. В Twitter се разпространява числото 50, но не е ясно на какво се основава то.

Независимо дали става дума за инсценировка или не, руските политици може да извлекат полза от инцидента. Путин може да „продаде“ заплахата от Украйна като реална дори в собствените си граници. Това още повече улеснява обосноваването на въпроса защо руските войски непременно трябва да предприемат действия срещу украинското правителство и да подчинят напълно Украйна. 

Съществува обаче и възможността кремълският лидер да затегне мерките срещу собственото си население, да засили наблюдението или да предприеме още по-интензивни действия срещу членове на опозицията или други непопулярни лица. Защото подобна акция на руска земя би била новост в настоящата война. Но всичко това не говори добре и за руската защита - щом група въоръжени мъже може лесно да влезе в някое село и да убие уж намиращите се там руски цивилни граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 03.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още