IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автократи помежду си: Лукашенко хвали Си Дзинпин и плана на Пекин за Украйна

Посещението на беларуския владетел до Китай се следи с подозрение от Запада

07:46 | 01.03.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Александър Лукашенко. Снимка:  EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK
Александър Лукашенко. Снимка: EPA/VLADIMIR ASTAPKOVICH/SPUTNIK

Китай описва само няколко държави като „приятели на всички ветрове" (местна поговорка). Пакистан, Замбия, а отскоро и Беларус. Нейният управник Александър Лукашенко се очакваше в Пекин във вторник на двудневно държавно посещение. Държавният и партиен лидер Си Дзинпин планираше да обсъди с него, наред с други неща, китайския документ от дванадесет точки „за политическо решение на кризата в Украйна".

В интервю за информационната агенция Xinhua Лукашенко се изказа ласкаво за документа. Той е „пример за мирната външна политика на Китай" и „нова стъпка, която ще има широко въздействие в целия свят".

Китайските държавни медии намекнаха, че двамата управляващи в Пекин може да изразят съвместно несъгласието си с използването на ядрени оръжия или със заплахата за това. По време на посещението на канцлера Олаф Шолц през ноември Си научи, че тези думи, които му струват малко, му носят одобрително внимание на Запада, пише Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Посещението на беларуския президент, който предоставя страната си като зона за разполагане на руската война срещу Украйна, безспорно се следи с подозрение на Запад. На мирната реторика на Китай се противопоставят и постоянните предупреждения от страна на Вашингтон, че Китай обмисля да доставя оръжия и боеприпаси на Русия.

Лукашенко би могъл да бъде интересен събеседник за китайския лидер, най-малкото заради прозренията за руските военни действия, особено преди планираното посещение на Си Дзинпин в Москва през следващите седмици. Беларуският президент вероятно пътува до Китай и с надеждата да съживи икономическите отношения. В последно време те далеч не отговарят на очакванията на Минск.

„По-интелигентен, по-мъдър, творчески и модерен човек"

Лукашенко се надява, че Китай може да помогне за смекчаване на въздействието на санкциите, наложени от ЕС и САЩ след фалшифицираните президентски избори през 2020 г., жестоките репресии срещу опозицията и заради ролята на страната в руската инвазия в Украйна. Санкциите обаче накараха Китай също така да ограничи сериозно инвестициите си в Беларус, за да избегне сам да бъде засегнат от наказателни мерки. 

Войната също така намали значението на Беларус като транзитна страна за железопътни превози между Китай и ЕС. В интервюто за Xinhua Лукашенко агресивно рекламира индустриалния парк „Великият камък" - престижен, но неуспешен проект.

Китай се опитва да компенсира липсата на икономическа подкрепа със символични жестове. По време на последната среща на двамата лидери в Самарканд през септември 2022 г. Китай повиши нивото на отношенията с Беларус до „всеобхватно стратегическо партньорство при всякакви условия" и заговори за „исторически пробив". Лукашенко вероятно се надява, че ще постигне целта си в Пекин с преклонение. Си е „много интелигентен, мъдър, креативен и модерен човек", заяви той пред китайската агенция. Без Китай не би могъл да бъде решен нито един проблем в света, пояснява беларуският държавен глава и нарече мирния план на Пекин „свидетелство за неговата мирна външна политика, както и като нова и оригинална стъпка, която ще има широкообхватно въздействие в целия свят". 

В политическо отношение и на двамата автократи им е лесно да се подкрепят един друг. Твърди се, че Си е бил първият чуждестранен държавен глава, който е поздравил Лукашенко за предполагаемия му успех на изборите през 2020 г. На свой ред Минск редовно гласува в подкрепа на Китай в органите на ООН, особено в Съвета на ООН по правата на човека. Двете държави поддържат и близки военни отношения. Според медиен анализ на фондация Friedrich Ebert обаче това сътрудничество почти не се споменава публично след руската инвазия в Украйна.

Среща с Ли Къцян

Лукашенко предложи на Китай по-интензивни отношения с Беларус, като отбеляза, че Минск има много изгодни предложения в тази насока, предаде междувременно ТАСС, цитирана от БТА. 

„Имаме много предложения и много планове, които ще бъдат изгодни както за Беларус, така и за Китай. Нека заедно да направим отношенията си по-интензивни", заяви Лукашенко пред китайския премиер Ли Къцян, цитиран и от беларуската новинарска агенция БелТА.

„Никога не сме си поставяли за задача да дружим или да работим против някого. Всичко, което правим, е в интерес на народите ни. Така ще бъде и занапред", изтъкна Лукашенко.

По думите на беларуския лидер търговският обмен между Беларус и Китай постоянно расте и между двете страни няма теми, които да не се обсъждат. Лукашенко благодари на Китай за помощта и подкрепата, които оказва на Беларус.

„Преди много години, когато пристигнах в Китай, ви помолих да споделите с нас опита си за сътрудничество по всички направления в свободните икономически зони. Оттогава насетне ние постигнахме много", отбеляза беларуският президент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 01.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 17 rate down comment 7
evlogi
преди 1 година
До: Импeраторът Но ти разсъждаваш рационално, като един нормален човек.Такива като Путин и Лукашенко хич не им дреме като какви живеят народите им..Тях ги интересува властта им и действат според мътилката.която им е в главите..Като това важи особено за Путин, Лукашенко по-скоро е едно малко диктаторче , което си гони само неговия келепир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
evlogi
преди 1 година
Краставите магарета през девет баира се надушват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 8
Импeраторът
преди 1 година
РФ и Беларус можеха да живеят като европейци. Сега се молят за подаяния на Китай. Голям си Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
zelka007
преди 1 година
ххахаа ... "Мирен план" от Китай ... писан в масква , макар и на китайски ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още